AcasăPoliticaMIHAI RAZVAN UNGUREANU, VOTAT la conducerea Serviciului de Informatii Externe. CINE ESTE,...

MIHAI RAZVAN UNGUREANU, VOTAT la conducerea Serviciului de Informatii Externe. CINE ESTE, de fapt, NOUL SEF SIE?

Mihai Razvan Ungureanu a fost votat director al Serviciului de Informatii Externe (SIE).

278 de parlamentari au votat „pentru”, 6 „împotriva”, iar 5 nu au votat. 
 
La vot au fost prezenti 289 de parlamentari din care şi-au exercitat votul 284 de membrii ai Legislativului.
 
Dupa anuntarea votului, Ungureanu a  depus juramântul în fata Parlamentului, în calitate de director al Serviciului de Informatii Externe.
 
Surpriza a fost la cvorumul pentru votarea lui Mihai Razvan Ungureanu. Astfel, au fost prezenti parlamentari PSD.
 
Au spart boicotul la votarea lui MRU pentru SIE social democratii Vasile Popeanga,  Nicolae Florian si au semnat prezenta Sefer Cristian George si  Petre Petrescu.
 
Mihai Razvan Ungureanu revine la sefia Serviciului de Informatii Externe, fiind nominalizat de catre presedintele Klaus Iohannis. 
 
Cine este Mihai Razvan Ungureanu?
 
Este istoric de profesie si s-a nascut la 22 septembrie 1968, la Iasi. 
 
A absolvit al Facultatea de Istorie-Filosofie, Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iasi, in 1992, si-a luat masteratul la Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie, in 1993. 
 
La 27 martie 2004, a obtinut doctoratul in istorie moderna la Facultatea de Istorie a Universitatii ”Al. I. Cuza” din Iasi, cu o teza avand tema ”Convertire si integrare in societatea romaneasca la inceputul epocii moderne”.
 
Are o cariera didactica sustinuta ca profesor la Liceul de filologie-istorie ”M. Eminescu” din Iasi (1992); preparator universitar (1992-1996), asistent universitar (1996-1998), lector universitar (1998-2004), conferentiar (2004-2006), la Facultatea de Istorie, Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iasi. 
 
In 2007, devine profesor universitar de Istoria moderna a Romaniei, la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.
 
A sustinut cursuri la o serie de institutii de invatamant din tara si din strainatate: Gast Wissenschaftler Departamentul de Istorie Europeana, Universitatea ‘Albert-Ludwig’, Freiburg im Breisgau, Germania (1993-1997); profesor asociat la School of Slavonic and East European Studies, University of London, Marea Britanie (1996-1998); Senior Reader NATO School (SHAPE), Oberammergau, Germania (2001); cadru universitar asociat SNSPA, Bucuresti (2002); senior reader ”George C. Marshall” Center for Security Studies, Garmisch-Partenkirchen, Germania (2003); profesor asociat la Universitatea Nationala de Aparare (din 2005).
 
A desfasurat si desfasoara o bogata activitate stiintifica, fiind membru al Societatii Romane de Heraldica, Sigilografie si Genealogie a Academiei Romane, filiala Iasi (din 1993), membru al board-ului stiintific al Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisa, Iasi – Bucuresti (1996-1998), director al Centrului de Studii Romanesti din Iasi al Fundatiei Culturale Romane (1996-1999), membru al European Association for Jewish Studies din Oxford, Marea Britanie (din 1997), Senior Fellow al Oxford Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie (din 1998), membru al Consiliului Institutului de Studii Genealogice si Heraldica „Sever Zotta” din Iasi (din 1998) etc. A fost membru in Consiliul National al Reformei Invatamantului din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (1998-2000). In anul 2004 a devenit director al Centrului de Studii Iudaice din cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii ”Al. I. Cuza” din Iasi.
Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe (1998-2001); director general, emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003); coordonator adjunct al South East European Cooperation Initiative (Viena, 2003). Are gradul diplomatic de ministru consilier (2003).
 
S-a inscris in Partidul National Liberal in anul 2004 si s-a autosuspendat din partid in martie 2007, apartenenta la un partid politic fiind incompatibila cu functia de reprezentant special al Romaniei la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei.
A ocupat functia de ministru al Afacerilor Externe in perioada 29 decembrie 2004—22 martie 2007. Mihai-Razvan Ungureanu si-a inaintat demisia din aceasta functie la cererea premierului Calin Popescu-Tariceanu, pentru felul in care ministerul pe care il conducea a gestionat situatia a doi muncitori romani retinuti in Irak de trupele americane, pentru presupuse actiuni de spionaj. Intre februarie 2007-decembrie 2007, a ocupat postul de reprezentant special al Romaniei la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei, cu sediul la Viena.
 
La 26 noiembrie 2007, este nominalizat de presedintele Traian Basescu, in temeiul art. 65/lit.b din Constitutia Romaniei, pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe, post ramas liber in urma demisiei lui Claudiu Saftoiu, director SIE in perioada 4 oct. 2006 — 19 mart. 2007. Mihai-Razvan Ungureanu a fost validat in functia de director al SIE de Camerele reunite ale Parlamentului, la 5 decembrie 2007, cu 295 de voturi „pentru”, dintre cei 318 parlamentari prezenti. A demisionat din functie la 8 februarie 2012.
 
In ziua de 6 februarie 2012 a fost desemnat de presedintele Traian Basescu pentru functia de premier al Romaniei. A fost investit de Parlament la 9 februarie 2012, pastrandu-si functia pana la 7 mai 2012.
In data de 5 aprilie 2012, presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru desemnarea lui Ungureanu ca ministru interimar al Mediului si Padurilor. A ocupat aceasta functie pana la 10 aprilie 2012.
 
La 6 iulie 2012, a initiat ONG-ul Initiativa Civica de Centru Dreapta. La 7 septembrie 2012, a fost ales, in cadrul Conventiei Nationale extraordinare a Partidului Forta Civica (PFC), in functia de presedinte al partidului. In 2014, PFC a fost absorbit de PDL, Mihai-Razvan Ungureanu devenind prim-vicepresedinte al PDL. Dupa fuziunea dintre vechiul PNL si PDL, a devenit prim-vicepresedinte al noului PNL.
 
In urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obtinut un post de senator din partea ARD, in Colegiul 1 din municipiul Arad. In urma scrutinului a obtinut 18.964 de voturi, reprezentand un procent de 33,81% din totalul voturilor valabil exprimate, fata de 36.304 voturi, reprezentand 46,9%, cate a obtinut principalul sau contracandidat, Ovidiu Marian (USL), insa a reusit sa intre in Parlament in urma redistribuirii. Face parte din Comisia pentru politica externa.
 
In 2007, activitatea lui Mihai Razvan Ungureanu a fost rasplatita cu Meritul Diplomatic in Grad de Mare Ofiter.
 
Prin decretul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, semnat de seful statului si publicat in Monitorul Oficial din 9 februarie 2011, directorului Serviciului de Informatii Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, i s-a conferit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter. Titlul i-a fost acordat ”cu prilejul zilei SIE, in semn de inalta apreciere pentru serviciile aduse Romaniei in intreaga sa cariera publica, pentru contributia determinanta avuta la indeplinirea obiectivelor legate de siguranta nationala, in cadrul comunitatii informative nationale si euroatlantice”.

La 14 decembrie 2012, i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Pecs.

 
Pentru activitatea sa stiintifica, a primit Premiul National al Revistei ’22’, Bucuresti (1992), Premiul ”Felix Posen” al Universitatii Ebraice din Ierusalim, Israel (1997/1998 si 1996/1997), Premiul ”Dimitrie Onciul” al Fundatiei Culturale ”Magazin Istoric” pentru editarea lucrarii ”Relatiile romano-sovietice. Documente, 1917-1934”, Bucuresti, 1999. In cadrul Premiilor Academiei Romane, in anul 2004 a obtinut ”Premiul Mihail Kogalniceanu” pentru lucrarea ”Convertire si integrare in societatea romaneasca la inceputul epocii moderne”, publicata in acelasi an.
 
La 14 ianuarie 2010, Mihai-Razvan Ungureanu si-a lansat, la Institutul de Istorie ”George Baritiu” din Cluj, volumul ”Intotdeauna loial – note diplomatice pentru o Romanie moderna (2005-2007)”, care cuprinde interviuri, discursuri si conferinte academice, din perioada in care a fost ministru de Externe. Este casatorit si are un copil.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Sorin Bozdon on Locuri de munca in Germania
Mai terminati odata! on 23 august 2013 – Vine Apocalipsa!
MUIE ROMANIA !!! on MODIFICARI la Codul Rutier
virginia manu on PILDA ZILEI: Te-am invatat
liviu cioroaba on SFORAITUL poate ucide!
virginia manu on PRINTESA DIANA, asasinata!
INSURATELU VIORICA on 48 de romani CAPTIVI in LIBIA
Zugravescu Mihaela B on Cautam colaboratori!
eleonora hreniuc on DOAR O VORBA: Parloaga din ograda
Ziarul Adevarul on BANCUL ZILEI: Acelasi material
Sebastian Butu on FENOMEN RAR in decembrie 2013!
Agentie Matrimoniala on BANCUL ZILEI: Agentia matrimoniala
Eutanasiati Maidanez on FAMILIA LUI IONUT, atacata de caini!
ionescu crenguta on COJILE DE BANANE fac minuni!
Anunturi Libertatea on SERBAN HUIDU revine in televiziune!
TRAIAN TANASA on Pacalelile de 1 APRILIE!
Mocanu Nicolae on A murit din cauza unui OU!
IACOB VIOREL on ANUNT DE ANGAJARE
motoc cristian on POLITISTII incep PROTESTE !
Mitrea Stefan on POLITISTII incep PROTESTE !
Doina Balasa on Dolarul a luat viteza
gh. hreapca on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
gh. hreapca on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
nicu stratulat on DRUM BUN, PRIETEN DRAG!
un alegator on Surpriza la BALUSENI!
un pnlist on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
psihanalistul on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
fatalau nechifor ioan on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN SILVIU CRISTIAN on Surpriza la BALUSENI!
lingau elena stefan on Surpriza la BALUSENI!
UN PRIETEN on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
STEFAN ELENA on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
ion ursu on Surpriza la BALUSENI!
CORURILE DE COPII on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
IOAN NECHIFOR on Surpriza la BALUSENI!
Spridon Cristian on ANUNT DE ANGAJARE
Spridon Cristian on ANUNT DE ANGAJARE
cursurigratisonline on Euro scade spre 4,55 lei