Home Politica Ministrul Muncii, luat la intrebari de un senator din Botosani

Ministrul Muncii, luat la intrebari de un senator din Botosani

doina federovici

Tema interpelarii este modificarea legii de pensionare, in care persoanele care vor sa se pensioneze anticipat sunt „taxati” cu un procent prea mare.

Doina Federovici, senator PSD, a declarat ca exista foarte multe persoane nemultumite de cuantumul pensiei anticipate, oameni cu varste de peste 55 de ani care nu mai au un loc de munca, nu mai sunt agreati din cauza varstei si care cauta un mijloc de a-si asigura existenta pe baza unor drepturi ca urmare a vechimii in munca desfasurata pana la acea varsta. Acesti pensionari reclama nedreptatea facuta de Legea nr.263/2010 persoanelor care se pensioneaza anticipat. Articolul 65 din aceasta lege prevede ca procentul de penalizare este de 0,75% pe luna, indiferent de anii de munca acumulati peste vechimea integrala.

In aceste conditii, cei care se pensioneaza anticipat partial pierd chiar si 45% din pensie, penalizarea mentinandu-se pana la implinirea varstei standard de pensionare.

In plus, aceste persoane nu mai au dreptul sa lucreze cu contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare sub sanctiunea suspendarii drepturilor de pensie si returnarea sumelor deja incasate.

Astfel s-a ajuns la situatia in care, persoane care au o vechime de peste 35 de ani in campul muncii primesc pensii de 200-300 ron pe luna acestea fiind completate pana la pensia minima de 350 ron asa cum prevede legislatia in vigoare.

„Vreau sa subliniez faptul ca in cazul disponibilizarilor sau a concedierilor, persoanele a caror situatie am precizat-o mai sus sunt primele vizate de pierderea locului de munca, respectiv de reducerea drastica a veniturilor. Mai mult in conditiile sociale actuale, in care numarul locurilor de munca este mic, ofertele pentru persoanele apropiate de varsta de pensionare sunt drastic diminuate, iar persoanele mai in varsta nu vor mai putea atinge stagiile de cotizare impuse de lege pana la varstele standard de pensionare. La data de 1 septembrie 2013, in baza de date a Casei Judetene de Pensii Botosani sunt in plata un numar de 1.894 de persoane cu pensie anticipata partial si 204 persoane cu pensie anticipata. In acest context, va rog doamna ministru sa-mi comunicati daca ministerul pe care il conduceti are in vedere evitarea pauperizarii acestei categorii sociale atat de afectate de modificarile legislative injuste aduse de vechea guvernare prin modificarea acestei legi in perioada imediat urmatoare”, a mai spus Doina Federovici, senator PSD.

Exit mobile version