MONICA MACOVEI: Cer PNL o prima dovada ca respecta justitia!

monica macovei

Europarlamentarul democrat-liberal cere votarea cererilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor prin vot public, rapid si proceduri simplicate.

Cer PNL o prima dovada ca respecta justitia: sa sustina votarea cererilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor prin vot public, rapid si proceduri simplicate.

Senatul a respins pe data de 2 iunie, din nou, o solicitare de ridicare a imunitatii parlamentare, in cazul de fata a sentorului PSD Marius Isaila, cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Din nou, votul a fost secret, cu bile.

Ascunzand bilele in palma, parlamentarii pot vota dupa bunul plac, chiar invers decat declara public ei sau sefii lor de partid.

In urma acestui vot, parlamentarii corupti pot scapa de arestarea preventiva sau perchezitie, iar parlamentarii care sunt si ministri sau fosti ministri pot scapa de cercetarea penala. Procedura actuala face ca parlamentarii sa fie deasupra legii, lucru inacceptabil intr-o democratie. Electoratul trebuie sa vada cum voteaza „alesii” si din acest motiv votul pentru ridicarea imunitatii parlamentare trebuie sa fie la vedere.

Vointa politica a PSD de a-si apara hotii si coruptii si de fi impotriva justitiei este clara si asumata deja prin atatea voturi si declaratii publice. Nu am asteptari de la mafia PSD. Protejarea coruptilor si a baronilor care fura din banii publici a fost unul din motivele pentru care PSD a luptat sa vina la putere.

PNL a declarat insa ca nu va mai actiona impotriva justitiei. Are acum ocazia sa treaca de la vorbe la fapte si sa sustina in Parlament propunerile PDL de simplificare a ridicarii imunitatii parlamentarilor.

In 2011, am cerut simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare.

Reiau propunerile si solicit sustinerea politica a PNL si PDL pentru adoptarea lor de catre Parlament:

1. Votul pentru ridicarea imunitatii sa fie electronic, la vedere, atat in Comisia juridica, cat si in Plen, pentru ca fiecare parlamentar sa-si asume raspunderea pentru votul dat, iar opinia publica sa poata vedea cum au votat „alesii”.

2. Cererea de ridicare a imunitatii sa fie votata in Plen in maximum 48 de ore de la trimiterea ei in Parlament.

3. Parlamentarii sa nu analizeze dosare si probe, acesta fiind strict atributul judecatorilor, care trebuie lasati sa se pronunte si asupra arestarii preventive, si perchezitiei. La fel si in cazul procurorilor, cand este vorba de urmarirea penala a parlamentarilor ministri sau fosti ministri. Parlamentarii trebuie doar sa se asigure ca cererea procurorilor contine indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzatiile aduse de procurori nu sunt pure inventii.

Aceste 3 cerinte sunt minimale si absolut obligatorii, ca un prim pas, pentru a opri interferenta politicului in justitie. Pana la eliminarea din Constitutie a imunitatii parlamentarilor in materie penala, Statutul deputatilor si senatorilor, precum si Regulamentele Camerei Deputatilor si al Senatului pot fi astfel modificate rapid, ca un prim pas pentru a face din parlamentari cetateni egali in fata legii si responsabili in fata justitiei.

Parlamentul trebuie sa fie un loc unde se fac legi drepte si egale pentru toti romanii, nu un loc unde parlamentarii corupti scapa de justitie.

Monica Macovei – Opinie politica

1 COMENTARIU

  1. Propunerea este buna, ramane de vazut, daca se transforma in realitate !Timpul, pentru a introduce, si practica democratia ar fi dat !!
    Trebue sa fie drepturi egale, pentru toti cetatenii, indiferent de functii, sau banii cei au.!!

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.