MONICA MACOVEI: USL este privit de multi ca „salvatorul” coruptilor si franarul anchetelor anticoruptie

monica macovei

Propunerea lui Victor Ponta pentru sefia Parchetului General este inacceptabila, iar pentru calea europeana a Romaniei, DNA trebuie condusa de un procuror anticoruptie din cadrul acestei institutii, a mai declarat europarlamentarul liberal-democrat.

Imediat dupa propunerile facute de Victor Ponta, in calitate de ministru interimar la Justitie, pentru sefia DNA si a Procurorului General, europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat ca, in logica meritului, pe care se bazeaza progresul si democratia, un om care a dovedit prin munca si rezultate ca este bun profesionist, este promovat. Numai asa rezultatele bune se multiplica si nu mor.

„Cred total in responsabilitatea individuala a ministrului justitiei pentru aceste propuneri, de aceea am modificat legea in acest sens in 2005. Dar intrebarea este cum i-a ales pe cei propusi. Pe criterii de profesionalism, experienta, putere si integritate? Sau i-a scos din palarie ori de la partide? Daca nu aplica aceste criterii, ne trezim ca ministri ai justitiei propun procurori care nu au facut nici un dosar complex sau chiar sunt cercetati penal. In 2005, cand, in calitate de ministru al justitiei, am propus procurorul sef al DNA si alti procurori pentru functii de conducere, am aplicat o procedura de selectie pentru ca eu sa pot lua cea mai buna decizie tocmai pentru ca responsabilitatea imi apartinea”, a mai declarat Monica Macovei.

Asadar, europarlamentarul se intreaba este cum si-a ales Victor Ponta propunerile, nu daca ele sunt legale.

Astfel, Macovei da ca exemplu cel al procurorului Tiberiu Nitu, propus pentru functia de procuror general. Dupa prestatia sa jalnica la sedinta CSM din noiembrie 2012, Nitu ar fi trebuit sa paraseasca Parchetul General. CSM a aratat ca in perioada in care dl Nitu a coordonat activitatea Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ, „nu s-a inregistrat niciun dosar finalizat prin rechizitoriu in materia conflictului de interese, coruptiei sau evaziunii fiscale, domenii considerate prioritar majore ale Ministerului Public”. Concluzia CSM a fost ca Tiberiu Nitu „nu intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de procuror general”. Acum, Victor Ponta il propune din nou ca si cum nu ar exista deja o evaluare negativa a abilitatilor sale de a conduce PICCJ si a competentelor sale de procuror.

La sefia DNA, mai spune Monica Macovei, este imperativ sa fie un procuror anticoruptie care a performat in ultimii ani, care a lucrat in dosare de mare coruptie, a anchetat fara frica politicieni si alti oficiali, a dovedit profesionalism, curaj si independenta si care cunoaste cum functioneaza institutia.

In primul rand, europarlamentarul puncteaza ideea ca selectia transparenta este ceruta si de Comisia Europeana in raportul MCV din 30 ianuarie 2013: „numirea unui nou Procuror General si a unui nou Procuror sef al DNA sa fie atat un proces deschis si transparent, cat si unul in cadrul caruia sa fie alesi candidati avand competente specifice, integri si cu rezultate in actiunea anticoruptie”.

Totodata, Monica Macovei face apel la memoria oamenilor legat de dialogul celor doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti arestate preventiv sub acuzatii de coruptie despre procurorii DNA care lucreaza independent si impartial: „(…) Pai, nu vezi ca nu conteaza ca a venit USL-ul la putere… Pentru spaga te leaga” (…) Tre’ sa aveti grija! Aveti grija, ca DNA-u’ e in foc continuu!”.

„Asta ne arata ca USL este privit de multi ca «salvatorul» coruptilor si franarul anchetelor anticoruptie. Ponta isi pozitioneaza oamenii in sistem in ideea ca va fi presedintele Romaniei in 2014. Nu exista nici o alta explicatie de ce Ponta nu a propus pentru sefia DNA un procuror anticoruptie. Dar pentru mine, pentru toti oamenii cinstiti din Romania si pentru Europa, asta este DNA si asa trebuie sa ramina: o institutie «in foc continuu» de care se teme toata lumea care incalca legea – politicieni, magistrati, functionari. Si pentru asta este nevoie ca DNA sa fie condusa de un procuror cu experienta anticoruptie dovedita”, a incheiat Monica Macovei.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.