MONICAI MACOVEI: Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni a fost adoptat in Comisia LIBE

monica macovei

Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni in Uniunea Europeana, a primit mandat din partea LIBE (Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne) sa inceapa trialogul, adica negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana pentru varianta finala a Directivei. Comisia LIBE a adoptat raportul elaborat de Monica Macovei cu 48 de voturi pentru și 7 impotriva.

„Punctul important  este posibilitatea confiscarii bunurilor provenite din infractiuni fara a exista o sentinta de condamnare. Este de altfel si marele pariu pe care il fac. Este mult mai important sa confiscam bunurile si banii produsi ilegal decat sa punem doi sau trei oameni in spatele gratiilor si sa lasam banii murdari sa circule in retele de crima organizata si sa finanteze terorismul. Cel mai important principiu este: urmareste si confisca banii care provin din activitati de natura penala, chiar in lipsa unei condamnari. Iar pentru asta avem nevoie sa folosim nu doar proceduri penale, ci si proceduri civile, cum se intampla, de exemplu, in Marea Britanie, Irlanda sau Statele Unite, pentru ca activitatile de crima organizata se extind rapid si trebuie sa le dam un raspuns pe masura. De aceea, sunt convinsa ca si statele membre care acum au avut rezerve vor dori astfel de proceduri in viitorul apropiat”, a declarat Monica Macovei.

Potrivit raportului Macovei adoptat astazi de Comisia LIBE, fiecare stat membru trebuie sa adopte masuri pentru confiscarea bunurilor si in absenta unei sentinte penale de condamnare in cazurile urmatoare: (1) daca o instanta este convinsa ca banii sau bunurile provin din activitati de natura penala, cat timp procedura de confiscare respecta art 6 din CEDO – dreptul la un proces corect; (2) cand decesul sau o boala permanenta a persoanei anchetate fac imposibile urmarirea si condamnarea penala sau (3) cand boala sau sustragerea de la urmarirea penala sau de la condamnare impiedica finalizarea unui proces intr-un  termen rezonabil si exista riscul implinirii prescriptiei.

Propunerea de Directiva prevede masuri de protectie a drepturilor civile: confiscarea poate fi dispusa numai de judecator, dreptul la aparare si cerintele procesului corect sunt respectate. De la tertii cumparatori se poate confisca numai daca acestia stiau sau ar fi putut sti ca bunurile respective provin din infractiuni.

Dupa adoptarea raportului in Comisia LIBE urmeaza trialogul, constand in negocieri intre Monica Macovei, ca raportor al Parlamentului European, Consiliu si Comisia Europeana. Varianta negociata si acceptata va fi supusa votului plenului PE.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.