Editorial: Nu sunt mandru cu 1 Decembrie sau „De ce 1 Decembrie e o sarbatoare obisnuita”

andrei prundeanu

Pro TV a lansat campania „Si eu iubesc Romania” iar parca intr-un spirit de turma peste 40% din romanii de pe Facebook, si-au insusit-o desi putin peste 15% dintre romanii stiu versurile imnului Romaniei sau putin peste 5% dintre romani stiu ca 1 Decembrie nu e doar a 335-a zi a calendarului gregorian si a 336-a zi in anii bisectii.

De fapt 1 Decembrie a insemnat mult mai mult in 1918. In Primul razboi mondial instalarea administratiei germaniei la Bucuresti a insemnat, in noiembrie 1918, o paguba de 18 miliarde lei aur, iar imediat dupa aceea pe 1 Decembrie Transilvania se uneste cu Regatul Romaniei, format din principatele unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. De fapt asta inseamna 1 Decembrie – o comemorare, dar nu.
Peste tot la TV a insemnat huiduielile pe care Basescu si Boc le-au primit, a insemnat fasolea cu ciolan si palinca primita de romani. Cred ca in 1918 nu si-au permis luxul sa manance fasole si ciolan, a insemnat promovarea valorilor pe care le adopta strainii care au venit in Romania si iubesc Romania. Si romanii care au plecat in afara granitelor dar nicaieri nu am auzit sa se faca o istorie a Unirii Transilvaniei cu Regatul Romaniei – dar am auzit de Alexandra Stan, Inna si alte vedete. Oare de ce nu ne putem promova aceste persoane care ne fac mandri si dupa 1 decembrie, hai sa zicem 4 iunie. Nu doar pe 1 decembrie, pentru ca merita.
De ce ne arboram doar de  1 Decembrie drapelul si nu in fiecare zi din an cum fac americanii. Pentru ca totusi suntem romani. Vuia a facut calatoria a peste 1,3 miliarde de oameni anual posibila, Babes a semnat penincilina. Si multi ani de ce nu ne mandrim ca suntem romani, si ne ascudem originile cand ajungem in Italia, Spania, Anglia?
Probabil CRBL a spus bine: Romanul nu are noroc si avem nevoie de niste sarbatori sa ne dam seama ca suntem mandri ca suntem romani dare eu nu sunt asa.
Fetele noastre incep in doua zile Campionatul Mondial de Handbal in Brazilia si suntem cotati ca favorite la castigarea trofeului. Uite, fii mandru, romanule, dupa 1 Decembrie pentru ca suntem la un Campionat Mondial. (Andrei Prundeanu)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.