Home Politica O noua promisiune pentru fermieri

O noua promisiune pentru fermieri

costel soptica

La intocmirea bugetului anului 2014, deputatul liberal Costel Soptica spune ca vrea o sustinere mai consistenta a fermelor cu mai multe vaci ca sa se poata dota cu echipamentele necesare asigurarii igienei laptelui, iar micii proprietari de animale sa beneficieze de sprijinul statului pentru pierderile suferite din interdictia de vinde laptele neconform pe piata.

Deputatul PNL Costel Soptica, ales parlamentar in circumscriptia electorala nr. 7 Botosani, secretar al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, a declarat ca se va implica in intocmirea bugetului anului 2014.

„Voi milita pentru sustinerea fermelor cu mai multe vaci ca sa se poata dota cu echipamentele necesare asigurarii igienei laptelui, iar micii proprietari de animale sa beneficieze de sprijinul statului pentru piederile suferite din interdictia de vinde laptele neconform pe piata”, a declarat Costel Soptica.

„Cand tara noastra a aderat la Uniunea Europeana, s-a angajat sa respecte legile valabile pentru toate statele membre. Pentru agricultorii romani, aderarea la UE a venit cu bani, dar si cu obligatii. Pentru crescatorii de animale, de bovine, marea responsabilitate a fost cea referitoare la igiena laptelui. Din 2004, cand au fost incheiate negocierile de aderare, se stia ca producatorii de lapte trebuie sa se alinieze la normele de igiena pana la sfarsitul anului 2009. Investitiile in echipamente care sa permita respectarea acestor conditii s-au dovedit prea mari pentru taranii romani, care detin majoritatea covarsitoare a vacilor de lapte. De-a lungul timpului, s-au obtinut trei derogari de la termenul la care agricultorii trebuie sa se conformeze normelor de igiena. Ultima expira la finele lui 2013. In consecinta, cei care nu respecta normele europene de igiena nu vor mai putea vinde laptele pe piata, ceea ce va avea impact asupra veniturilor agricultorilor. Multe familii de tarani au ca sursa de venit tocmai banii proveniti din vanzarea laptelui, iar lipsa investitiilor in echipamente de igiena – instalatii de muls si tancuri de racire – ii scot de pe piata”, a explicat deputatul Costel Soptica.

Din punctul meu de vedere al parlamentarului, crescatorii ar trebui departajati in functie de numarul de animale pe care le detin. Cei care pot produce pentru piata, cu mai multe vaci, de exemplu mai mult de 10 animale, ar trebui ajutati sa faca investitiile in echipamentele de igiena, iar cei cu mai putine animale sa fie ajutati de catre stat, astfel incat sa le fie compensate pierderile din interdictia de a vinde lapte in surplus pe piata. De altfel, tot mai multi responsabili din domeniul agriculturii au inceput sa avanseze ideea de a departaja sistemul de sprijin in functie de capacitatea fermelor de a produce pentru piata sau pentru autoconsum. Noile Politici Agricole Comune, aplicabile din 2014, lasa o mare libertate de miscare statelor membre sa-si imparta banii pentru sustinerea agriculturii asa cum considera ca este mai bine.

In judetul Botosani, cresterea bovinelor este o activitate agricola de baza. Ultimele statistici, de la 30 aprilie 2013, arata ca in Romania sunt 2.208.217 bovine. Judetul Botosani se afla pe locul doi, dupa Suceava, in ceea ce priveste numarul de animale detinute, cu 107.691 de bovine. Iar in fermele familiale, nu in firme sau alte forme asociative, exista 106.306 animale.

1 COMMENT

  1. Salut,

    Iti urmaresc atent post-urile de pe blog. Imi place cum scrii. Asta m-a determinat s-mi deschid si eu un Blog. Vreau sa intru si eu in comnunitatea voastra si o sa-mi postez zilnic opiniile. Am inceput deja. Acesta este Blog-ul meu: http://opinieseparata.blogspot.com
    Te invit sa facem schimb de link-uri in Blogrol. Asta daca iti place desigur cum scriu.
    Eu sunt la inceput dar sper ca vom fi prieteni pe viitor.
    Daca esti interesat contacteaza-ma la adresa: rainbowmediabucharest@yahoo.com
    Eu am sa te urmaresc in continuare! Tine-o tot asa!

    Cu stima,
    Ionut Alin.

Comments are closed.

Exit mobile version