Pactul de neagresiune nu a limpezit apele in USL BOTOSANI

Chiar daca presedintele PSD Botosani, Andrei Dolineaschi, a semnat unilateral un pact de neagresiune si de colaborare in perspectiva alegerilor europarlamentare din 2014, situatia din USL Botosani ramane tensionata. La randul lor, liberalii reclama faptul ca acest pact a fost redactat fara a fi consultati.

Presedintele PSD Botosani, Andrei Dolineaschi, a declarat ca refuzul presedintelui PNL Botosani de a semna pactul de neagresiune si colaborare propus de social-democrati reprezinta o pozitie oficiala prin care liderul liberalilor se dezice de cei care au votat USL la alegerile din 2012.

„Domnul Turcanu a fost ales sub culorile USL, cu sustinerea PSD. Dar dupa ce s-a vazut pus in functie a inceput sa-si atace partenerii de alianta. L-am rugat de mai multe ori sa nu isi bata joc de increderea pe care si-au pus-o alegatorii in noi atunci cand au votat USL. Pactul de neagresiune si colaborare e cea mai recenta incercare a PSD de a aplana tensiunile create de dansul in USL. Prin refuzul de a face pace cu PSD, domnul Turcanu s-a dezis oficial de alegatorii USL. Prefera in schimb alianta raului cu PDL”, a declarat Andrei Dolineaschi.

Acesta a precizat ca motivatiile invocate de Florin Turcanu pentru refuzul de a semna pactul propus de PSD sunt puerile si denota ca interesele de familie si de partid ale liderului liberal sunt mai importante decat mentinerea unitatii USL, pentru buna functionare a administratiei judetene.

„Domnul Turcanu a refuzat unitatea USL din doua motive: primul, nu vrea sa o sustina pe Renate Weber, actuala europarlamentara PNL din zona Moldovei, pentru ca vrea sa-l puna pe fratele sau in acesta functie si al doilea, pentru ca vrea sa se razboiasca cu PSD la europarlamentare, sperand ca astfel partidul sau va obtine un scor mai bun. Doar interese politice si de familie. Nu-i pasa ca  oamenii care l-au votat vor avea de suferit din cauza blocajelor pe care le creeaza in administratia judetului si a municipiului Botosani”, a subliniat Andrei Dolineaschi.

Acesta a subliniat ca pozitia comuna pe care a cerut-o liberalilor era de a sustine interesele celor 7,4 milioane de romani care au votat DA la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

„M-a surprins ca domnul Turcanu a spus ca nu vrea sa semneze Pactul de neagresiune din cauza punctului 2), care se refera la adoptarea de catre PSD si PNL a unui mesaj comun care sa condamne acuzatiile defaimatoare la adresa Romaniei din partea europarlamentarilor PDL in perioada referendumului. Aceasta atitudine a domnului Turcanu intra in contradictie frontala cu politica nationala a PNL”, a afirmat Andrei Dolineaschi.

Liderul social-democrat a mai spus ca PSD isi doreste in continuare mentinerea USL la nivel judetean si national si ca va incerca sa caute alte cai de a-l determina pe presedintele PNL Botosani sa renunte la aceasta abordare nociva pentru administratia botosaneana, inclusiv prin reluarea discutiilor cu liderii USL de la centru.

Anterior, Andrei Dolineaschi a precizat ca Protocolul USL nu poate functiona doar in anumite judete, iar in altele nu, ceea ce inseamna ca ruperea aliantei la Botosani ar echivala cu incetarea USL la nivel national.

In privinta sustinerii candidaturii lui Crin Antonescu la functia de presedinte al Romaniei, Dolineaschi a spus ca organizatia politica PSD Botosani va incerca sa-si respecte angajamentul, dar ca atitudine toxica a lui Florin Turcanu la adresa PSD indeparteaza electoratul acestui partid de persoana presedintelui PNL.

La randul lor, liberalii au reprosat social-democratilor ca acestia coninua sa iasa public si sa acuze PNL ca nu isi respecta angajamentele de partener. Mai mult chiar acestia precizeaza ca nu s-a decis, in nici un context, sa se compromita existenta si functionalitatea USL la Botosani.

„Setul de valori al PNL este unul care a scris istoria Romaniei moderne si a garantat identitatea si unitatea acestei natiuni, de aceea consideram ca libertatea cuvantului este cea mai importanta pentru cei care voteaza culorile acestui partid. Este adevarat, nu suntem atat de disciplinati ca PSD. La noi in partid, cand cineva are ceva de spus, spune! Pentru ca asa este corect, pentru ca asa este firesc, pentru ca asa este european. Ati ales sa iesiti public si sa prezentati o varianta de pact de neagresiune, insa fara a ne consulta in prealabil. Motiv pentru care, domnule Dolineaschi, nu ne cereti sa semnam documente care sa compromita dreptul la cuvant, dreptul la opinie, dreptul la dezbatere. Astazi, primul ministru al Romaniei este Victor Ponta si pentru ca, noi liberalii, am sustinut proiectul USL. O facem si astazi, cu mult mai multa implicare si determinare decat credeti dumneavoastra. O vom face si maine cu la fel de multa daruire si responsabilitate. Și o facem, stimate domnule Dolineaschi, pentru ca noi, liberalii de la Botosani, credem in USL si in forta acestei constructii politice. Dar, va rugam respectuos, nu ne confundati! Suntem prietenii si partenerii dumneavoastra. Nu suntem chiriasi in tara asta si nu suntem in trecere, prin Botosani! De aceea facem un apel sincer la echilibru. Dincolo de cuvinte, raman faptele. Haideti sa facem, domnule Dolineaschi!”, a fost raspunsul liberalilor.

CITESTE AICI PACTUL DE NEAGRESIUNE

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.