PARLAMENTARII PNL propun mai mulți bani pentru administrațiile locale

Liberalii vor veni și cu un proiect pentru scutirea Primăriilor și Consiliilor Județene de plata taxelor în cazul lucrărilor de utilitate publică. În această sesiune parlamentară partidul condus de Ludovic Orban va iniția și susține trei moțiuni simple, pe educație, sănătate și transporturi.

Toate aceste inițiative legislative au fost anunțate de președintele PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică, printr-un comunicat de presă remis redacției noastre.

Mai jos vă prezentăm textul integral al comunicatului.

Noua sesiune parlamentară care a debutat în aceste zile trebuie să reprezinte un nou început pentru Legislativ, astfel încât Parlamentul să fie cu adevărat motorul democrației românești și să răspundă așteptărilor concrete ale populației. În acest sens, Partidul Național Liberal și-a stabilit o serie de priorități, între care se numără încurajarea administrațiilor publice locale de a se descurca mult mai lesnicios, prin reducerea birocrației și acordarea unor scutiri de taxe nefondate în prezent.

Concret, parlamentarii liberali vor propune majorarea cotelor din impozitul pe venit cu 3% pentru Primării și cu 2% pentru Consiliile Județene, această modificare legiferată permițând realizarea unor venituri proprii ale județelor care să le permită atât supraviețuirea, cât și lansarea unor noi investiții fără ajutorul Guvernului, care, așa cum arată realitatea românească, vine pe criterii subiectiv-politice.

De asemenea, propunem ca 80% din redevențe să poată rămâne la nivelul unităților administrativ-teritoriale, pentru susținerea lucrărilor de reparații, în situațiile în care pe teritoriul acelor localități se desfășoară diferite lucrări de exploatare.

Nu în ultimul rând, senatorii și deputații PNL vor iniția o propunere legislativă privind scutirea Primăriilor și Consiliilor Județene de plata taxelor în cazul lucrărilor de utilitate publică. Concret, dorim să eliminăm diferitele greutăți birocratice și financiare cu care se confruntă administrațiile locale atunci când efectuează lucrări în scopul creșterii bunăstării cetățenilor, spre exemplu sistemele de alimentare cu apă sau rețelele de canalizare. Pentru aceste investiții adresate comunității și creșterii confortului oamenilor, primăriile sunt nevoite să suporte cheltuieli către o serie de alte instituții ale statului, dincolo de timpul pierdut cu obținerea avizelor și a altor acte necesare. Noi propunem acordarea unor scutiri la aceste taxe care merg tot în bugetul statului, astfel încât Primăriile și Consiliile Județene să își realizeze lucrările de utilitate publică mai suplu și într-un timp mult mai scurt decât în prezent.

În ceea ce privește activitatea Executivului, vom iniția și susține în această sesiune parlamentară trei moțiuni simple, pe educație, sănătate și transporturi, domenii total scăpate de sub control de actualii guvernanți.

În România sub conducerea PSD copiii mor din cauza unor afecțiuni relativ banale, fără să fie găsit vreun vinovat, elevii de clasa a V-a vor începe anul școlar fără manuale, iar în sectorul transporturilor este un haos de nedescris, un program coerent și realizabil de autostrăzi lipsind cu desăvârșire.

Este inadmisibil ca Moldova să fie permanent ignorată din acest punct de vedere și să nu existe un proiect de autostradă care să o lege ori de Capitală, ori de vestul țării, timp în care PSD se ceartă pe tema unor alte demersuri, dar nimic concret!

Îi asigur pe locuitorii județului Botoșani, indiferent de simpatiile politice, că ușa mea le este deschisă pentru solicitările și doleanțele acestora, deoarece sunt un parlamentar al tuturor! Aștept botoșănenii, dar și primarii din județ, să mi se adreseze cu problemele lor și să reușim împreună să le prezentăm instituțiilor abilitate spre rezolvare, în așa fel încât județul nostru să facă pași pragmatici spre progres, spre dezvoltare și prosperitate!”, a declarat senatorul PNL Botoșani, Costel Șoptică.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.