Parlamentarii PSD Dolineaschi si Ciofu vor sa modifice legea pensiilor pentru acordarea majorarilor la grupele I și II

Parlamentarii PSD, Andrei Dolineaschi si Tamara Ciofu au depus, vineri, 5 decembrie a.c., in Parlament, un proiect de lege privind acordarea majorarilor la pensie prevazute la grupele I și II de munca, pentru persoanele care s-au pensionat in perioada 1 iulie 1977 – 31 martie 2001.

In prezent, persoanele care s-au pensionat intre 1977 si 2001 nu beneficiaza de majorarile prevazute de noua lege a pensiilor, din cauza unor lacune legislative. Cu toate acestea, mulţi dintre pensionari si-au castigat aceste drepturi in mai multe instante de judecata.
 
„Multi dintre cei care au lucrat in grupele I si II de munca si au iesit la pensie dupa vechea lege sunt nevoiti sa petreaca ani intregi pentru a obtine drepturile prevazute in legea 263 din 2010. Toate acestea se datoreaza unei neclaritați legislative care nu permite caselor de pensii sa acorde aceste majorari cuvenite pensionarilor”, a explicat deputatul PSD, Tamara Ciofu.
 
Modificarea la legea pensiilor, propusa de catre mai multi deputati din grupul PSD are rolul de a pune in acord textul actual al legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii cu interpretarile mai multor instanțe de judecata care au dat caștig de cauza pensionarilor.
 
„Modificarea la legea pensiilor pe care si-o propune acest proiect legislativ are rolul de a pune in acord deciziile judecatoresti si hotararea Inaltei Curti de Justitie si Casatie pe aceasta speta, care dau castig de cauza pensionarilor, pe actuala lege. Practic, se urmareste ca prin aceasta modificare, Legea 263 din 2010 sa reflecte deciziile judecatoresti si sa le puna in aplicare, in mod unitar”, a precizat deputatul PSD, Andrei Dolineaschi.
 
In ceea ce privește impactul bugetar al acestei propuneri legislative, conform raspunsurilor primite la interpelarile depuse la autoritațile in drept, sistemul actual de evidența al caselor de pensii nu permite o distincție separata pentru aceasta categorie de pensionari. 
 
Daca se iau insa in considerare soluțiile judecatorești in favoarea pensionarilor, se estimeaza ca propunerea legislativa va avea un efect favorabil asupra bugetului, rezultat din economiile facute in privința cheltuielilor de judecata platite de casele de pensii.
 
Conform noii Legi a pensiilor nr. 263/2010, persoanele care au lucrat in condiții speciale sau deosebite de munca au dreptul la o majorare de 25%, respectiv 50% a punctajului anual pe baza caruia se calculeaza pensiile. 
 
Pana in prezent insa, casele de pensii nu au acordat aceste majorari pe considerentul ca persoanele din grupa I și a II-a s-au pensionat in baza unor prevederi legale speciale.  
 
Propunerea legislativa urmarește reformularea textului de lege astfel incat toți pensionarii sa iși primeasca drepturile, in acord cu interpretarile instanțelor de judecata.
 
Proiectul de lege a fost semnat de 64 de senatori si deputati, si este sustinut de membrii Comisiei pentru Munca din Camera Deputatilor. Acesta urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara in comisiile de specialitate ale Senatului si Camerei Deputatilor.
 
comunicat
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.