Home Politica Parlamentarii vor SUPERIMUNITATE in fata DNA! Iata la ce recurg pentru A...

Parlamentarii vor SUPERIMUNITATE in fata DNA! Iata la ce recurg pentru A SE ADAPOSTI de LEGE

Deputatii incearca din nou sa se puna la adapost in fata legii. Fac aceeasi incercare pe care au facut-o in urma cu doi ani, cand tentativa lor a fost declarata neconstitutionala.

Astfel, pe data de 17 martie, deputatii au venit cu propuneri de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, iesite din comisia de regulament si pe care urmeaza sa le supuna votului. 
 
Gandul.info scrie ca aceste propuneri de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor le creeaza o superimunitate in fata legii, atunci cand procurorii solicita retinerea si arestarea preventiva.
 
Forma modificata a articolului care ar urma sa-i adaposteasca bine de lege este identica cu cea respinsa de Curtea Constitutionala in 2013. 
 

Iata forma Articolului 195 modificat

 
1. Cererea de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului se adreseaza de catre ministrul Justitiei presedintelui Camerei Deputatilor, pentru a fi supusa aprobarii plenului Camerei, in temeiul art.72 din Constitutia Romaniei republicata. Cererea trebuie sa contina indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei.
 
2. Presedintele Camerei Deputatilor aduce de indata cererea la cunostinta Biroului Permanent, care o trimite Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, pentru a intocmi un raport in termen de cel mult 3 zile. Ministrul justitiei va inainta toate documentele pe care aceasta le solicita. In cazul in care sunt necesare probe si informatii suplimentare de la Ministerul Justitiei, presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati va solicita Biroului Permanent prelungirea termenului pentru depunerea raportului cu cel mult 2 zile. Raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate. Raportul comisiei se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti.
 
Aceleasi prevederi ar urma sa se aplice si in cazul cererilor de incepere a urmaririi penale a ministrilor parlamentari. Astfel, potrivit articolului 157 modificat de deputati „raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate, acesta se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti”
 
 

Exit mobile version