Parlamentul vrea sa desfiinteze ONG-urile

Zilele acestea, Camera Deputatilor dezbate un proiect de lege pentru dizolvarea ONG-urilor.

APADOR-CH atrage atentia opiniei publice cu privire la pericolul deosebit pentru existenta si functionarea in conditii normale a organizatiilor negurvernamentale pe care-l reprezinta initiativa Parlamentului – Camera Deputatilor (camera decizionala) de a adopta un proiect de lege potrivit caruia ONG-urile sunt desfiintate de drept daca nu-si schimba denumirea intr-un anumit interval de timp.

Potrivit articolului II din proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000, denumirile asociatiilor/fundatiilor infiintate cu respectarea legii de la acea data si validate de instanta de judecata, prin hotarare irevocabila, nu mai sunt valabile si vor trebui modificate ca urmare a efectului retroactiv al noii legi.

In cazul in care, in termen de 2 ani de la adoptarea legii, ONG-urile nu-si modifica denumirea potrivit noii legi, ele sunt desfiintate de drept.

Astfel, prin proiectul care urmeaza sa devina lege sunt, practic, desfiintate hotarari judecatoresti irevocabile, care au stabilit cu autoritate de lucru judecat ca infiintarea ONG-urilor a respectat conditiile legale de la data respectiva, inclusiv cu privire la denumire.

In acest context, se pune intrebarea cum vor mai putea sa functioneze normal, sa atraga noi membri, sa participe la concursurile pentru finantarea de proiecte si sa se dezvolte institutional ONG-urile daca acestea vor fi in permanenta sub amenintarea desfiintarii pentru pretinsa incalcare a unor reguli venite din viitor pentru a rejudeca trecutul.

Aceasta stare de grava incertitudine cu privire la existenta legala a unei asociatii/fundatii este de natura sa impiedice exercitarea in conditii normale a dreptului de asociere, garantat in articolul 40 alineatul 1 din Constitutie si in articolul 11 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

In concluzie, articolul II din proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 incalca principiul neretroactivitatii legii, incalca dreptul de asociere si desfiinteaza hotarari judecatoresti irevocabile, ceea ce constituie incalcarea principiilor separatiei puterilor in stat si al autoritatii de lucru judecat.

„APADOR-CH solicita Camerei Deputatilor eliminarea acestui articol din proiectul de lege. APADOR-CH si alte 16 organizatii au trimis o scrisoare cu solicitarea de eliminare a articolului II grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor”, a precizat Maria-Nicoleta Andreescu, director Executiv APADOR-CH.

CITESTE SCRISOAREA CATRE CAMERA DEPUTATILOR

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.