Partidul Miscarea Populara vine cu solutii la marile probleme ale SISTEMULUI de SANATATE

Deputatii PMP Eugen Tomac, Petru Movila, Adrian Gurzau si Clement Negrut au depus in Parlament un proiect de lege care ofera solutii la cele mai stringente probleme ale sanatatii: sistemul de asigurari de sanatate, organizarea spitalelor, definirea asistentei medicale primare, de familie si calitatea serviciilor medicale.

Cele mai importante modificari aduse de proiectul de lege vizeaza:
Sistemul asigurarilor de sanatate prin:
 
– eliminarea monopolului CNAS la contractarea serviciilor din pachetul de baza prin introducerea sistemului mutualist in care membrii aderenti au posibilitatea de a controla activitatea asiguratorilor de sanatate. In acest sens, cele 42 de case de asigurari de sanatate judetene se vor transforma in 10-12 asociatii mutuale de asigurari de sanatate. Acestea vor fi structuri asociative, non-profit, formate din membrii care depun o adeziune la statutul societatii mutuale de asigurari de sanatate si care sunt implicati activ in administrarea acesteia.
 
– pachetul de servicii de sanatate de baza va fi redefinit pentru acoperirea costurilor pentru patologiile cu risc functional/vital si costuri ridicate, in urma unei analize de evaluare a tehnologiilor medicale, bazata pe dovezi stiintifice obiective si pe evaluarea cost-eficacitatii si a impactului bugetar al serviciilor, realizata de nou-infiintata Agentie Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS).
 
Sectorul spitalicesc din Romania consuma in mod constant peste 45% din Fondul Unic de Asigurari de Sanatate, iar numarul internarilor, raportat la mia de locuitori, este mult mai mare decat media din UE.
 
Presedintele PMP Botosani, Mihai Tabuleac a declarat : „limitarile manageriale generate de lipsa de autonomie in conducerea spitalelor publice, cuplate de multe ori cu finantarea defectuoasa, duc la frecvente situatii de penurie a consumabilelor sau a medicamentelor si la o calitate scazuta a serviciilor oferite. Nu exista un sistem coerent care sa asigure integrarea functionala a asistentei medicale spitalicesti cu asistenta ambulatorie de specialitate si cu asistenta medicala primara. In plus, retribuirea nesatisfacatoare a personalului stimuleaza platile informale care limiteaza accesul populatiei la diferite servicii spitalicesti”.
 
Pentru reformarea sistemului public de asistenta spitaliceasca, proiectul de lege prevede urmatoarele :
 
– modificarea formei de organizare prin transformarea spitalelor in organizatii de sanatate autofinantate, fara scop patrimonial, aflate in proprietatea unor institutiilor publice, cu autonomie financiara si manageriala, dar si cu o responsabilitate crescuta, prin care se asigura aplicarea conceptelor moderne de autoguvernare spitaliceasca. Proiectul implementeaza in acest fel recomandarile repetate ale Bancii Mondiale si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii propuse in studiile si analizele succesive ale sistemului spitalicesc din Romania.
– noua forma de organizare permite o mult mai mare libertate de decizie a echipei manageriale in toate domeniile, de la personal (inclusiv salarizarea diferentiata, in functie de performanta) pana la structura si dotare, mentinand insa caracterul public al proprietatii si obligativitatea de a raspunde politicii guvenamentale in domeniu.
– spitalele vor putea sa incheie concomitent contracte de furnizare de servicii de sanatate cu unul sau mai multi asiguratori de sanatate, dar si contracte de colaborare cu alti furnizori de servicii de sanatate, asigurand integrarea orizontala si verticala a furnizarii de servicii de sanatate.
 
Atributiile ANMCS vor fi:
 
– preia responsabilitatile actuale ale CNAS
asigura elaborarea standardelor de calitate a serviciilor medicale, precum si implementarea mecanismelor de evaluare a tehnologiilor medicale
– asigura evaluarea externa a calitatii serviciilor medicale, a furnizorilor de servicii de sanatate si a practicii profesionale
pune la dispozitia decicentilor din sanatate informatiile necesare elaborarii politicilor in deomeniu.asigura feed-back-ul asupra deciziilor in sistemul sanitar.
 
Departamentul de comunicare
Partidul Miscarea Populara Botosani
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.