Home Politica PENSIONARII MILITARI – singurii pensionari cu pensile neindexate

PENSIONARII MILITARI – singurii pensionari cu pensile neindexate

In urma unor numeroase sesizari primite la cabinetul parlamentar, senatorul Doina Federovici a adresat in sedinta  de azi a Senatului o intrebare ministrului apararii nationale, domnul Mircea Dusa.

Obiectul acestei intrebari il reprezinta faptul ca pensionarii militari nu beneficiaza de indexarile/majorarile acordate de Guvern tuturor categoriilor de pensionari, acestia fiind singurii pensionari din Romania cu pensiile „inghetate”.

In acelasi timp, pensionarii militari solicita precizari privind modul de calcul a drepturilor de pensie dupa principiul contributivitaţii, avand in vedere faptul ca perioadele de munca in condiţii speciale si/sau deosebite nu au fost luate corect si complet in calcul la stabilirea acestor drepturi de pensie si exista o clara discriminare intre militarii iesiţi la pensie pana la 31.12.2010 pe Legea nr. 164/2001 si au avut pensiile diminuate in urma procesului de recalculare/revizuire si cei cu pensii crescute sau iesiţi la pensie incepand cu 01.01.2011 (pe Legea 263/2010).

Un alt aspect sesizat ministrului apararii nationale este existenta unor decizii de pensie succesive cu cuantumuri diferite calculate pentru acelasi beneficiar, dupa decizia prin care s-au stabilit drepturile de pensie initiale.

“Consider acest lucru o inechitate, mai ales ca cea mai mare parte a pensionarilor militari a fost afectata de masurile austere ale guvernarii Boc-Basescu, veniturile lor fiind diminuate in mod drastic”,  a declarat senatorul Doina Federovici.

La aceasta intrebare ministerul apararii natioanale are un termen de raspuns de 30 de zile.

Exit mobile version