Petitia “Romania merita mai mult”, initiata de Andrei Dolineaschi si Victor Negrescu IMPOTRIVA DISCRIMINARII ROMANILOR, ANALIZATA de Parlamentul European

Petitia “Romania merita mai mult”, initiata de secretarul General al PSD Andrei Dolineaschi si europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu impotriva discriminarii romanilor, a fost dezbatuta si analizata, ieri, 17 septembrie a.c. in cadrul Comisiei pentru Petitii din Parlamentul European.

Petitia „Romania merita mai mult” reprezinta o actiune civica prin care 20.000 de cetateni cu drepturi depline ai Uniunii Europene trag un semnal de alarma Statelor Membre cu privire la discriminarea etnica si la manifestarile xenofobe care s-au accentuat la un nivel ingrijorator in spatiul Uniunii.
 
„Prin lansarea acestei petitii si trimiterea ei catre Parlamentul European vrem sa sensibilizam autoritatile de la Bruxelles cu privire la discriminarea romanilor in Uniunea Europeana. In Tratatul European scrie clar ca toate statele membre se bucura de un tratament egal, iar toti cetatenii europeni au drepturi egale, indiferent de nationalitatea lor. Prin urmare, Romania merita mai mult, Romania merita respect, iar romanii merita un tratament egal cu nemtii, francezii, italienii sau englezii”, a declarat presedintele PSD Botosani, Andrei Dolineaschi.
 
Conform datelor prezentate in cadrul Comisiei pentru Petitii din Parlamentul European in prezent sunt 2,3 milioane de romani, care traiesc in afara granitelor tarii si reprezinta cei mai multi cetateni din uniunea Europeana care locuiesc si muncesc in alt stat, decat cel de origine.
 
Membrii Comisiei pentru Petitii din Parlamentul European au propus in cadrul dezbaterilor promovarea unor mecanisme comune de combatere a discriminarii la nivelul tarilor membre. Acestia au aratat ca analizeaza cazurile de discriminare si xenofobie descrise in Petitia “Romania,merita mai mult”, dar doresc mai multe detalii cu privire la romanii care au fost tratati in acest fel.
 
Comisia a dat asigurari ca si in prezent urmaresc si investigheaza toate cazurile in care este incalcata legislatia europeana si va utiliza toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a sanctiona statele care nu respecta dreturile fundamentale ale omului, care sunt garantate de legislatia si tratatele europene.
 
 „Refuz sa cred ca acesta este un comportament normal si tolerabil in Uniunea Europeana! Spuneau colegii europarlamentari ca unele dintre aceste situatii nu mai sunt actuale, fiind multe fapte de anul trecut. Dar discriminarea nu tine de data, nu tine de momentul in care s-a produs, ci de sentimentul si de felul in care acei oameni au fost tratati, desi nu trebuiau sa fie tratati ca atare! Sunt convins ca cele intamplate nu reflecta opinia unor tari, ci reflecta cazuri particulare la care trebuie sa reactionam. Pentru ca din cazuri particulare pot exista uneori reactii in lant.Nu cred ca in interiorul Uniunii Europene mai exista “CEILALȚI”. Suntem toti cetateni ai acestei Uniuni. Suntem toti “NOI”, pentru ca “NOI” suntem europeni, a declarat europarlamentul PSD Victor Negrescu in cadrul sustinerii Petitiei la Comisia din Parlamentul European.
 
Presedinta Comisiei de Petitii, Cecilia Wikstrom, si-a cerut scuze pentru discriminarea la care sunt supusi romanii, iar ceilalti participanti care au luat cuvantul au sustinut ca deplang atacurile care au avut loc la adresa cetatenilor romani, iar interesele acestora trebuie aparate pentru ca vizeaza drepturi fundamentale ale omului.
 

Opinia unanima a membrilor Comisiei pentru Petitii din Parlamentul European a fost ca este nevoie de o condamnare ferma a comportamentelor si discursurilor rasiste si xenofobe, care reprezinta un delict in Europa. De asemenea s-a ajuns la concluzia ca apararea drepturilor omului in Uniunea Europeana trebuie monitorizata, astfel incat sa se garanteze respectarea acestora, indiferent de nationalitate.

 
In perioada urmatoare urmeaza sa se redacteze un raspuns scris din partea Comisiei Europene, care sa fie prezentat Parlamentului European si petitionarilor cu privire la problemele prezentate in cadrul petitiei “Romania,merita mai mult”. Unul dintre membrii Comisiei a solicitat crearea unui grup de lucru care sa faca audieri ale persoanelor care au fost supuse discriminarii si sa se organizeze mai multe dezbateri si seminarii pe aceasta tema.
 
“Vreau sa le multumesc celor peste 20.000 de botosaneni care au semnat Petitia „Romania merita mai mult” si ii asigur ca impreuna cu Victor Negrescu si ceilalti colegi din cadrul Partidului Social Democrat vom face toate demersurile pentru ca in orice tara din Uniunea Europeana, toti cetatenii romani sa fie pe aceeasi treapta cu ceilalti europeni, sa li se respecte dreptul de a munci, iar orice forma de discriminare sa fie combatuta imediat. Asadar, asteptam din partea Parlamentului European adoptarea unei rezolutii pentru condamnarea oricaror forme de discriminare impotriva romanilor si a altor nationalitati, anchetarea discriminarilor publice la care au fost supusi romanii si introducerea unor mecanisme la nivelul Comisiei Europene pentru controlul si sanctionarea statelor membre care incurajeaza sau tolereaza acte de discriminare impotriva romanilor sau al altor co-nationali europeni”, a subliniat deputatul PSD Andrei Dolineaschi.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.