PNL a decis sa semneze pentru accesul autoritatilor la datele detinute de furnizorii de telefonie

PNL considera ca, sub medierea presedintelui Romaniei si cu respectarea drepturilor si libertatilor civile, putem elabora o legislatie care sa ofere autoritatilor instrumente in lupta cu criminalitatea organizata, cu terorismul si cu alte potentiale riscuri la adresa sigurantei nationale.

Este important ca o astfel de legislatie sa fie adoptata prin consens politic, in urma unui proces de legiferare transparent si corect.
 
PNL a decis sa semneze proiectul de lege care va reglementa accesul autoritatilor la datele detinute de furnizorii de servicii din sectorul comunicatiilor electronice. Este vorba despre proiectul pentru modificarea si completarea legii nr. 506 din 7 noiembrie 2004, privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice. Acest document va fi depus in procedura legislativa sub semnatura tuturor liderilor partidelor politice din Parlament.
 
Vorbim despre un proiect care tine cont de observatiile Curtii Constitutionale din Romania si de cerintele Conventiei Europene pentru apararea drepturilor omului. Astfel, o modificare importanta adusa acestei legi o reprezinta prevederea conform careia accesarea datelor de trafic se va face doar intr-un cadru delimitat, de catre instanta de judecata sau cu autorizarea judecatorului. Este o prevedere care limiteaza potentialele abuzuri si ofera o garantie in favoarea respectarii vietii private a cetatenilor.
 
In raport cu toate initiativele de pana acum privind accesarea datelor personale, PNL a promovat un echilibru intre nevoia de securitate si apararea drepturilor si libertatilor civile. De asemenea, am sustinut ca elaborarea unor proiecte importante nu trebuie sa aiba loc in contexte emotionale, care favorizeaza abuzurile si abordarile superficiale.
 
In opinia noastra, a oferi autoritatilor statului un set de instrumente pentru a lupta cu grupari infractionale care dispun de mijloace extrem de performante pentru a face rau reprezinta o necesitate si o dovada de responsabilitate politica.
 
De asemenea, trebuie sa tinem cont de schimbarea contextului de securitate in regiunea geografica a Romaniei. Amenintarile la adresa securitatii nationale s-au inmultit si este important sa crestem capacitatea statului de a reactiona la astfel de amenintari. Cei care se gandesc sa faca rau Romaniei sau sa faca rau pe teritoriul Romaniei nu trebuie sa aiba parte de o legislatie care sa le faciliteze demersurile.
 
comunicat 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.