Recent, o echipă de specialiști din cadrul partidului liberal au realizat o carte neagră a guvernării PSD-ALDE în anul 2017. Intitulată „2017 – Un an pierdut pentru România. PSD dăunează grav românilor”, cartea este o analiză a politicilor publice ale guvernării PSD-ALDE în anul 2017.
În urmă cu câteva zile, echipa de specialiști din cadrul Partidului Național Liberal au elaborat cartea neagră a guvernării PSD-ALDE și reprezintă un document extrem de complex, detaliat, la care s-a lucrat o lună de zile. Din cele 724 de măsuri prevăzute în programul de guvernare prezentat de PSD în campania electorală din decembrie 2016 au fost îndeplinite în total doar 33. Mai mult, s-au luat și măsuri economice cu consecințe negative asupra mediului de afaceri, după ce au fost făcute 261 modificări asupra Codului fiscal.
„Acest program de guvernare conține în total, asumate realizarea a 724 de măsuri. După un an de guvernare, din cele 724 de măsuri asumate de Guvernul PSD ALDE, nu au fost realizate complet decât 33 de măsuri, unele fiind mai degrabă măsuri instituționale, nu sunt măsuri care să aducă corecții de fond. La o analiză de pe fiecare domeniu de activitate , aproape îți vine să îți pui întrebarea dacă ministerele au fost conduse în această perioadă, pentru că este inadmisibil ca pe fiecare domeniu de activitate, domenii importante cum sunt educația cu peste o sută de măsuri care au fost asumate, sănătate, economie, cadrul fiscal-bugetar și de toate măsurile care trebuiau luate în domeniile respective să ai un grad de realizare mai mic de 5% la un an de guvernare”, a spus vicepreședintele PNL Botoșani, Gheorghe Sorescu.
Paradoxal, acest program de guvernare al coaliției PSD-ALDE a devenit și obiect de studiu pentru cei interesați să participe la concursurile pentru ocuparea unui post în cadrul Instituției Prefectului din județul Botoșani. Dar liberalii sunt convinși că mulți din miniștrii care au făcut parte in Guvernele Grindeanu și Tudose, dar și din viitorul Guvern Dăncilă nu cunosc prevederile acestui program.
„Campania electorală și alegerile din 2016 reprezintă cea mai mare vânzare de iluzii făcute de vreun partid politic. Acest program de guvernare este o colecție de minciuni. Eu cred că niciunul dintre miniștrii care au făcut parte din guvernele PSD, dacă ar fi pus să dea un extemporal cu elementele programului de guvernare din domeniul de activitate pe care îl coordonează, nu ar fi în stare să ia notă de trecere, pentru că nu cred că au cunoscut acest program de guvernare”, a spus și secretarul general al PNL Botoșani, Cătălin Rotundu.
Consilierul local liberal Maricel Maxim, trezorier în cadrul PNL Botoșani, dar și antreprenor, a scos în evidență faptul că Guvernele coaliției PSD-ALDE au venit și cu măsuri care nu erau prevăzute în programul de guvernare și care au consecințe negative asupra economiei.
„Vă dau un exemplu. Transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, un hocus-pocus fiscal care deși formal permite Guvernului promisiunea de creștere a salariilor în sectorul public, în realitate din creșterile de 25% promise, vor fi mai mici decât rata inflației sau la nivelul ratei inflației, de 3-4 %. Cheltuielile bugetare au depășit cu mult veniturile încasate, dar asistăm la un paradox, în condițiile în care pe hârtie avem o creștere de 7%, în realitate veniturile încasate sunt mult mai mici. S-a operat o creștere a cheltuielilor și din păcate aceste cheltuieli nu au fost cheltuieli destinate unor măsuri de dezvoltare, cum ar fi cheltuielile de investiții. Din păcate principala creștere este la cheltuieli de personal și cheltuieli sociale, adică finanțarea deficitului fondului de pensii și alte categorii de cheltuieli sociale. În toată această perioadă toate echilibrele economiei au fost făcute praf, mă refer la inflație. PSD a preluat economia românească cu o rată de 0,2 %, iar pe luna decembrie rata inflației a ajuns la 3,3%, estimările tuturor analiștilor spun că vom asista la un puseu inflaționist în anul 2018 și că inflația va depăși 4%. Orice creștere de venit a cetățenilor a fost afectată negativ de această rată a inflației care adus la creșterea prețurilor. Cele mai mari creșteri sunt exact în aceste tipuri de cheltuieli care fac parte din coșul zilnic. Puterea de cumpărare în această perioadă în care am asistat la o creștere economică de aproape 7%, aproape că s-a redus. Cine câștigă de pe urma faptului că avem pe hârtie o creștere economică, dacă oamenii nu simt în puterea de cumpărare că asistăm la o îmbunătățire?”, a spus consilierul local PNL, Maricel Maxim.
„Supra-impozitarea contractelor part-time a reprezentat o aberație și nu a dus la nicio consecință, decât la desființarea a peste 100.000 de contracte part-time, adică foarte mulți oameni au fost lăsați fără veniturile suplimentare. Supra-impozitarea firmelor cu peste o sută de persoane care nu au capacitatea de a angaja persoane cu dizabilități în limita procentului de 4%, care au fost supra impozitate și prin măsurile acestea au fost desființate unitățile protejate. O măsură care ajuta la angajarea persoanelor cu dizabilități a dus la distrugerea unităților protejate deoarece nu se mai permite companiilor ca în limita sumelor care trebuiau să le plătească, să facă contracte cu aceste unități protejate în care lucrează persoane cu dizabilități. Șirul inepțiilor fiscale a continuat cu impozitul pe cifra de afaceri. Am fost primii care am semnalat la investirea Guvernului Tudose modificări majore în programul de guvernare și apariția a măsurii de introducere a impozitului pe cifra de afaceri. Nu au introdus măsura pentru toate companiile pentru că asta ar fi alungat marea majoritate a investițiilor și-ar fi făcut peste o treime din afacerile din România neprofitabile. Dar tot au introdus impozitul pe cifra de afaceri de 1% pentru companiile care au cifra de afaceri de până la un milion de euro, adică măresc impozitele cu peste 75% la aceste companii, nelăsându-le posibilitatea să opteze pentru impozitul de 1% pe cifra de afaceri și impozitul pe profit”, a adăugat vicepreședintele PNL Botoșani, Gheorghe Sorescu.
În schimb, liberalii au subliniat lipsa oricărui progres, ba chiar involuția în domenii vitale pentru România, cum ar fi educația și sănătatea. În educație nu numai că nu s-a întâmplat nimic pozitiv dar s-a asistat la o reîntoarcere la perioada comunistă. Autoritățile locale au fost scoase complet din procesul de decizie asupra instituțiilor de învățământ. Autonomia instituțiilor de învățământ a fost călcată în picioare. A devenit sistemul de plată al salariilor numai pentru a asigura controlul politic de la autoritățile administrațiilor locale către Inspectoratele Școlare. Cadrele didactice deja au simțit pe pielea lor ce înseamnă lucrul acesta pentru că salariile s-au plătit cu întârziere.
„Singura preocupare reală a actualei majorități parlamentare a fost să se răfuiască cu justiția independentă, să caute prin toate mijloacele posibile, în ciuda unei opoziții puternice existente atât în societate cât și la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Statelor Unite ale Americii, să facă tot ce pot pentru a subordona politic Justiția și pentru a împiedica Puterea Judecătorească și Parchetele să-și îndeplinească menirea și anume, să îi deferească Justiției pe cei care s-au făcut vinovați de acte de corupție”, a mai spus primarul liberal Cătălin Rotundu.
Cele 10 MĂSURI care trebuiau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, prezentate de liberali
1. Creșterea salariilor din sectorul public, chiar dacă pe hârtie salariile brute vor crește conform programului de guvernare, salariile nete vor scădea în multe cazuri, cum este cazul personalului contractual, chiar și pentru pentru acei angajați, funcționari publici pentru care va crește salariul. Această crștere salarială nu va fi mai mare de 4%. Ceea ce înseamnă că nu va fi vorba de o creștere ci va fi vorba de o indexare cu rata inflației.
2. PSD a promis impozit zero pentru salariile mai mici de două mii de lei pe lună. Evident că nu s-au ținut de cuvânt.
3. Neimpozitarea veniturilor pentru medici, promisiune neonorată, nu mai vorbesc despre promisiunile de creșteri de salarii pe care nici măcar nu vor să și le mai asume astăzi în comunicarea publică .
4. Creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2018. PSD nu s-a ținut de cuvânt să adopte noua Lege a Pensiilor până la data de 1 octombrie, așa cum au promis și nu numai că nu au crescut pensiile dar nu au făcut nici măcar lucrul pe care ar fi trebuit să-l facă, și anume să respecte Legea Pensiilor. Conform Legii Pensiilor, pensiile, de la 1 ianuarie trebuia sa crească echivalent cu creșterea inflației și cu 50% din creșterea economică, adică o creștere de aproape 8%, cum în toți anii s-a făcut prin rotunjire. În mod normal, fiecare pensionar trebuia să aibă crescut punctul de pensie cu 8%. Deci trebuia să beneficieze de creșterea datorată în conformitate cu prevederile legale. PSD-iști nu numai că nu au dat Legea Pensiilor, nu numai că nu au venit cu alte creșteri de pensii dar nici măcar nu au respectat legea și nu au asigurat creșterea veniturilor pensionarilor în conformitate cu prevederile legale.
5. Reducerea contribuțiilor de la 39,25 la 35%. Sigur că, teoretic, s-a făcut dar în realitate nu s-a făcut. De ce? Ca urmare a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, chiar dacă s-a redus pe hârtie acest procent, el ca sumă absolută reprezintă mai mult. De ce? Pentru că se aplică la un salariu brut mai mare. Pentru a putea menține salariul net în mediul privat sau pentru a putea face cât de cât o minimă creștere în sectorul public, practic a trebuit să crească salariul brut. Ca atare a crescut cuantumul contribuțiilor și deși s-au redus procentual aparent, in realitate, cuantumul ca sumă fizică a crescut.
6. Eliminarea contribuțiilor sociale pentru activitățile independente, minciună gogonată a PSD-ului
7. Impozit zero pentru dividende. La dividende este absolut scandalos. Deși au promis în programul de guvernare impozit zero pentru dividende, când au venit la guvernare, impozitul pe dividende era 5%. Nu numai că nu l-au redus la zero dar au adăugat la dividende contribuțiile de sănătate care reprezintă 10%. Ceea ce înseamnă că aproape au readus impozitul pe dividende la 16%, cât era înainte.
8. Impozit zero pentru terenurile agricole lucrate. Minciună gogonată a PSD-ului, neaplicată care nu se va aplica.
9. Reducerea TVA la 18%, altă poveste cu cocoșul roșu care, evident, a rămas la stadiu de promisiune.
10. În fine, impozit zero pentru autoturismele cu capacitate de 1600 de centimetrii cubi.
CITEȘTE INTEGRAL CARTEA „2017 – Un an pierdut pentru România. PSD dăunează grav românilor”