PNL sare in barca popularilor europeni

Mutare surprinzatoare a partidului lui Crin Antonescu. Surse din conducerea PNL au declarat pentru gandul.info ca in 2013 partidul se va afilia familiei popularilor europeni (PPE), decizia urmand sa fie luata in forurile statutare ale partidului.

„Decizia este ca si luata. PNL va deveni in acest an membru al Partidului Popular European”, au precizat pentru gandul.info sursele citate.
Intr-un interviu acordat in toamna lui 2012 unui ziar spaniol, liderul PNL Crin Antonescu afirma ca „se uita cu interes la PPE”.
Fara a preciza clar care este pozitia sa, liberalul a spus ca in interiorul PNL exista o „importanta componenta conservatoare”, care situeaza partidul mai aproape de PPE.
„Este posibil ca in 2013 PNL sa se afilieze familiei popularilor europeni. Acesta a fost un proiect mai vechi al PNL din 2002 si nu cred ca a fost abandonat”, a declarat pentru gandul.info vicepresedintele PNL, Marian Petrache, presedintele PNL Ilfov.
Din familia popularilor europeni fac parte in acest moment PNTCD, PDL si UDMR. In vara, popularii europeni au avut o reactie vehementa impotriva suspendarii presedintelui Traian Basescu, criticand actiunea rapida declansata de USL. Liderul popularilor europeni din Parlamentul European a refuzat in timpul campaniei pentru demiterea presedintelui sa se intalneasca cu premierul Victor Ponta, acuzand USL ca nu respecta regulile statului de drept. Mai mult, popularii europeni au cerut in timpul scandalului de plagiat in care a fost implicat social-democratul demisia premierului Ponta.
Afilierea PNL la PPE este puternic sustinuta in interiorul PNL de vicepresedintele Sorin Frunzaverde, cel care a avut o contributie majora si la afilierea PDL la familia popularilor europeni. Mai mult, Frunzaverde a inregistrat la OSIM denumirea de Partid National Popular Liberal. Intr-o declaratie acordata gandul la finele lui 2012, vicepresedintele PNL a explicat ca aceasta inregistrare nu a avut la baza afilierea la familia popularilor europeni, ci blocarea acestei denumiri. „PNL poate intra in PPE cu denumirea de PNL, nu ar trebui schimbata daca este cazul”, afirma Frunzaverde.
Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a criticat posibila schimbare de familie europeana, sustinand ca PNL trebuie sa ramana fidel ALDE. Si europarlamentarul PNL, Renate Weber, a declarat ca nu sustine afilierea la PPE, afirmand ca se simte „foarte apropiata de familia liberalilor europeni”.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.