Premierul a scapat. L-au salvat deputatii din fata justitiei

Victor Ponta a fost salvat de deputati, care au respins, marti, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmaririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.  231 au votat „pentru” respingerea urmaririi penale si 120 „împotriva”.

Inainte de vot, Ludovic Orban a luat cuvantul si le-a solicitat deputatilor sa voteze pentru cererea de incepere a urmaririi penale. 
 
In timpul discursului, Ludovic Orban a fost huduit de catre cei din PSD. La un moment dat s-a auzit chiar ”Hotule”.
 
Si Victor Ponta, s-a adresat colegilor sai: 
 
”Dumneavoastra trebuie sa decideti daca trebuie trași la raspundere cei care au luat deicizia ca Dan Șova sa fie ministru. In al doilea rand vreau sa va spun ca un Guvern trebuie schimbat doar prin mijloce constritutionale, cred ca dvs trebuie sa decideti daca pastram acest sistem, Guvernul este numit si demis de Parlament, si nu de catre reprezentatul altei puteri. Eu am devenit premier dupa o motiune de cenzura impotriva lui Ungureanu, nu printr-un dosar penal facut lui Mihai Razvan-Ungureanu. Veti decide azi daca pastram acest sistem sau daca un guvern e demis printr-un act al reprezentantului unei alte puteri. Va rog sa va pronuntati. Votul popular nu a legitimat alta putere. Vreau sa fac un ultim apel, in urma deciziei CCR facuta la solicitarea PNL-PDL, CCR a spus clar ca trebuie  adoptata o hotarare. Va rog frumos sa adoptati o hotarare. E un gen de smecherie de Transalpina. Ca deputat, nu am votat atunci cand am crezut ca nu este cazul. Va rog frumos sa nu votati politic, va rog sa votati ca cetateni și deputati, iar vineri, la motiune de cenzura, sa votati politic”, a spus Victor Ponta.
 
Dupa vot, Comisia juridica a intocmit raportul de respingere a cererii procurorului general privind urmarirea penala a lui Victor Ponta. Impotriva inceperii urmaririi penale au fost 18 voturi. „Pentru” au votat 7 deputati și a fost inregistrata o abtinere.
 
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a apreciat ca „nu este nimic surprinzator” in modul in care au votat membrii Comisiei juridice și a aratat ca șeful Guvernului „folosește absolut orice parghie sa se mentina in scaun”.
 
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca, in unanimitate, colegii sai din Comitetul Executiv National al PSD și liderii coalitiei au decis ca vor sa mearga mai departe și sa continue guvernarea.
 
Victor Ponta este urmarit penal de procurorii anticoruptie in dosarul Turceni — Rovinari pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala in forma continuata și spalare de bani, in calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”).
 
Faptele retinute de anchetatori ar avea legatura cu faptul ca Ponta ar fi beneficiat de o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA „Șova și Asociatii” de la complexurile energetice Turceni și Rovinari, deși nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare dintre cele doua case de avocatura.
 

In același dosar, procurorii sustin ca se impune continuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta și sub aspectul savarșirii a trei infractiuni de conflict de interese, dintre care una in forma continuata (doua acte materiale). Faptele ar avea legatura cu functia de prim-ministru.

 
Conform DNA, el este acuzat ca l-a desemnat pe Dan Șova ca ministru pentru Relatia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national și investitii straine și ministru al Transporturilor, in conditiile in care premierul ar fi beneficiat in trecut de foloase din partea acestuia și de dreptul de folosinta gratuita a unui autoturism, scrie realitatea.net.
 
Pentru aceste din urma trei acuzatii de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputatilor pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata Victor Ponta.
 

1 COMENTARIU

  1. Daca tragi 17 gloante intr-o persoana sunt 17 crime?sau una ,hai sa informam corect,sau asa trebue scris

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.