Home Politica PROFESORUL Daniel Botezatu, despre CONCURSUL pentru SEFIA ISJ

PROFESORUL Daniel Botezatu, despre CONCURSUL pentru SEFIA ISJ

Ce s-a intamplat de fapt, in culisele concursului pentru postul de inspector scolar general al ISJ ? Prof. Daniel Botezatu a participat la concursul pentru conducerea ISJ constient, din primul moment, ca va da piept cu „masinaria” care face jocul partidului de guvernamant si ca, in aceste conditii, sansele sale de a fi declarat castigatorul concursului, practic nu existau.

Intr-o postare pe o reteau de socializare, profesorul Daniel Botezatu scrie despre „masinaria metodica, rece, bine calculata, vorace, machiavelica, fara menajamente”, prin care culoarea politica trebuia sa decida in final castigatorii concursului.
 
Iata postarea prof. Daniel Botezatu de pe contul sau de Facebook:
 
„Scrisoare deschisa detractorilor mei,
 
Nici nu am revenit bine la Botoșani si postacii, fie ei pesedisti sau gura – casca a caror singura ocupatie bugetara e aceea de a arunca laturi peste tot, au inceput sa comenteze participarea mea la concursul pentru ocuparea functiei de inspector scolar general.
 
Tin sa precizez, de la bun inceput, ca am plecat la acest concurs nu neaparat precum mielul la taiere, dar constient de sansele redusa de reusita ale mele. Eram cel ce reprezenta anti-sistemul, in viziunea unora din cei aflati la putere eram Antichristul. Dar nici nu puteam lasa ca lucrurile sa evolueze in acelasi sens precum inainte de 1989 cand, cei de varsta mea isi amintesc, mergeam la vot si puneam stampila pe singurul nume aflat pe buletinul de vot, numele membrului PCR.
 
Eram prevenit de ceea ce se intampla la minister din zvonurile care aratau ca procentajul de reusita era, pana la data participarii mele, de circa 20%. Adica unul din cinci candidati picase concursul. Erau printre ei si inspectori scolari generali in functie, membri PSD, ceea ce-mi dadea iluzia unui concurs corect. A fost o simpla iluzie…Discursul de dinainte de concurs al secretarului de stat pentru invatamant preuniversitar, Vasile Salaru, intarea convingerea impartialitatii.
 
Si a venit prima proba, cea scrisa, cu 10 intrebari, toate dintr-un singur domeniu, management scolar, dintr-o singura carte, editata in doua volume, avandu-l ca si coordonator pe distinsul Serban Iosifescu, un nume de referinta din domeniu.
 
Nimic din intrebari legate de legislatie, nimic din Legea Educatiei, din Codul Muncii, din Legea calitatii in invatamant, din alte multe referinte bibliografice solicitate. Am obtinut la aceasta proba 37 de puncte, iar doamna inspector scolar general, Mihaela Hunca, a obtinut 39 de puncte. Asta insemna ca mergeam amandoi mai departe, eram primul judet in care exista mai mult de un candidat admis pentru urmatoarele probe, motiv pentru care secretarul de stat ne-a si felicitat.
 
Din acest moment, dupa acest test obiectiv, urma sa-si intre in mana comisia de examinare. Presedintele comisiei era domnul secretar de stat Salaru. Membru al Partidului Conservator, acela condus de puscariasul Voiculescu, fost inspector scolar general adjunct la Iasi, de unde a fost propulsat in functia de secretar de stat la educatie. 
 
Din comisie mai faceau parte un director din minister, de la Directia minoritati, care a fost si cel mai impartial, apoi inspectorul scolar general din Cluj, Valentin Cuibus (consilier judetean PSD, fost prefect PSD de Cluj), inspectorul scolar general din Olt, doamna Felicia Man, vajnica membra a PSD, aceeasi doamna care afirma in septembrie anul trecut ca manualele scolare nu sunt obligatorii!!
 
Last, but nost least, al cincilea membru al comisiei, inspectorul scolar general de Neamt, domnul Vasile Stan, neoficial picat la concurs in data de 11 martie, oficial retras pe motive de sanatate.
 
Apropo, domnul secretar de stat Salaru a spus, de la bun inceput, ca aceia dintre colegi care nu obtin punctajul necesar pentru a merge la urmatoarele probe au la dispozitie doua variante: sa mearga mai departe, caz in care li se afiseaza punctajul si se va afla ca au picat, sau sa depuna o cerere catre comisia de concurs, dupa ce au picat, prin care anunta ca se retrag pe motive de sanatate. Cum s-a intamplat cu domnul de la Neamt, banuiesc si cu doamna Man, care nu apare ca ar fi picat. Cum s-a intamplat si in seria mea de concurs, unde mai multi candidati, dintre care doi inspectori scolar generali in functie, s-au dat loviti dupa ce au picat proba scrisa, semnand declaratia ca se retrag.
 
Dupa proba scrisa am fost admisi mai departe eu si doamna Hunca, un coleg din alt judet si o doamna de la Buzau, in conditiile in care inspectoarea generala de la Buzau picase. Sau s-a imbolnavit, ma rog. Ramasesem patru din opt. Ne-am felicitat reciproc, eu si doamna Hunca, pentru ca dincolo de optiunile politice diferite am fost colegi la ISJ si reprezentam mai mult decat onorabil judetul Botosani, cu un procentaj de 100% reusita.
 
Din acest moment a inceput masinaria. Metodica, rece, bine calculata, vorace, machiavelica, fara menajamente. Doamna de la Buzau, o invatatoare dintr-o localitate rurala aflata la 50 de km de municipiul resedinta de judet, a fost picata la proba de evaluare a CV-ului, unde a obtinut sub 7 puncte. Bang, bang! Asta desi proba de CV trebuia sa fie ultima din concurs. A picat si colegul celalalt ramas in cursa, la proba de interviu, luand nota 6, cand minima de promovare era 7.
 
La interviu, cand am intrat, m-am izbit de un zid de ostilitate. Știam deja ca la CV obtinusem 41,25 puncte din totalul de 50 de puncte, sub punctajul obtinut de doamna Hunca. Dupa 10 minute, in care mi-am prezentat oferta manageriala, am prezentat-o liber, fara calculator sau alte auxiliare, moment in care unul dintre membrii comisiei a recunoscut ca e o oferta proprie, nu una copy-paste ( se pare ca unul dintre candidati venise cu un plan managerial care ii apartinea chiar unui membru al comisiei, de aici si remarca), patru dintre cei cinci membri ai comisiei mi-au adresat cate o intrebare, fiecare raspuns care li se parea corect urmand a fi notat cu cate un punct.
 
Sigur, am intrat in discutii cu domnul secretar de stat, care cand i-am spus ca in calitate de inspector scolar general voi intari relatia cu parintii mi-a reprosat ca prioritari sunt inspectorii scolari, de parca ISJ ar fi un turn de fildes intangibil la realitatile educationale din jur. Domnule secretar de stat, nu puteti nega, interviul a fost inregistrat audio, va amintiti? Dupa cum va amintiti si afirmatia ca de ce tocmai cu parintii sa fac parteneriat, cand sunt parinti care ii denunta sau ii reclama pe profesori pentru diferite culpe? Repet, totul e inregistrat, sau sper ca mai este. Dar am martori in acest sens, asa ca…
 
In fine, la CV nu mi-a fost punctata participarea la cateva zeci de proiecte, unele dintre ele proiecte-pilot nationale, precum Educatie pentru sanatate in scoala romaneasca, sau Educatie pentru cetatenie democratica, sau Avocatul elevului, sau faptul ca am fost membru in Comisia nationala pentru elaborarea programelor scolare la Istorie, spunandu-mi-se ca acest aspect intra la domeniul membru in Consiliul consultativ. Le-am atras respectuos atentia membrilor comisiei ca ministerul educatiei nu are consiliu consultativ si ca, daca e nevoie, putem merge la biroul aflat alaturi, unde lucreaza inspectorul scolar general de specialitate Istorie din MECS, pentru a se lamuri si ei. Abia atunci au catadicsit sa arunce, precum o ciozvarta, inca 1,25 p (cate 0,25 puncte de persoana), intrebandu-ma ironic daca sunt multumit. In final, in ciuda tuturor intentiilor probabile ale lor, am obtinut 37,5 puncte la proba de interviu, cu 2,5 puncte mai mult decat imi era necesar pentru a fi declarat admis si aici. Insuficient, insa, pentru a castiga.
 
Am aflat ca dupa ce am parasit sala, secretarul de stat s-ar fi exprimat cumva ireverentios la adresa mea, ceva de genul ce cauta si acesta pe aici, moment in care ambii lideri judeteni de sindicat, doamna Nacu si domnul Axinte, i-au transmis ca au o perceptie gresita asupra persoanei mele, aratand faptul ca sunt profesor la cel mai bun liceu din judet si ca am o reputatie morala si profesionala incontestabila. Abia atunci domnul Salaru a facut pasul inapoi, afirmand ceva de genul ca e posibil sa se fi inselat. Multumesc, pe aceasta cale, amanduror lideri de sindicat!
 
In final, a castigat doamna inspector scolar general in functie, Mihaela Hunca, pe care am felicitat-o si careia i-am urat succes. Mi-am atins si eu obiectivul, acela de a face opozitie sistemului, in primul rand, iar faptul ca sistemul nu a reusit sa ma ingenuncheze, picandu-ma la examen, mi-a intarit increderea in mine. In mine, nu in sistem! Prezenta mea nu a legitimat acest concurs, cum afirmau unii postaci. Dimpotriva, prin afirmatiile care pot fi probate, il decredibilizeaza. Sper ca aceste afirmatii ale mele sa ajunga in presa nationala, pentru ca sunt asemenea unui fitil la un butoi cu pulbere. Ele inlatura cortina indaratul careia caracatita PSD cauta sa monopolizeze sistemul de educatie.
 
Si ca sa inchei, sunt mandru ca, pana in prezent, sunt singurul contracandidat din tara, la actualii inspectori scolari generali, care am fost declarat admis la toate probele. Si in conditiile date, va asigur fara lipsa de modestie, e lucru mare.
 
Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat fara sanse la functia de inspector scolar general”
 

Exit mobile version