Proiect legislativ care vine în ajutorul primăriilor în problema termoficării centralizate

Parlamentari de la USR au depus un proiect de lege conform căruia primăriile se vor putea împrumuta de la Trezoreria Statului pentru finanțarea cheltuielilor aferente asigurării serviciului de termoficare.

Conform unui comunicat al USR, în momentul actual, doar pentru 25 de municipii din România este nevoie de 1,27 miliarde lei în vederea susținerii sistemului de termoficare în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, „bani pe care autoritățile nu îi au în bugetele locale, mai ales că au înregistrat cheltuieli substanțiale” cu acțiunile de prevenire și combatere a răspândirii noului coronavirus.

Proiectul USR prevede ca unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale să poată solicita în anii 2021-2022 contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de un miliard de lei. Împrumuturile se vor contracta de către UAT-uri strict pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare, menționează USR.

Dobânda, fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, va fi egală cu ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Națională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se va adăuga o marjă în funcție de scadența împrumuturilor.

„Un număr de 27 de municipii au semnalat încă din luna august incapacitatea de a asigura plata cheltuielilor cu termoficarea în contextul majorării prețurilor. Aceste municipii au nevoie de mecanisme alternative de sprijin pentru accesarea sumelor necesare și nu de jocuri cu declarații politice! Avem responsabilitatea de a găsi rapid soluții alternative, mecanisme ce pot fi create prin lege pentru administrațiile locale care se zbat să găsească soluții”, a declarat deputatul USR Oana Cambera, inițiatoare a proiectului de lege.

Senatoarea Silvia Dinică a explicat că primăriile vor putea folosi banii împrumutați pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice, respectiv pentru plata facturilor restante și acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului de termoficare.

„În contextul prețurilor extrem de volatile ale gazelor naturale, USR consideră că trebuie să oferim primăriilor din orașele cu sisteme de încălzire centralizată cât mai multe mecanisme prin care să poată să susțină companiile locale de termoficare. Această soluție nu este una de durată, dar este o soluție necesară în acest moment din cauza crizei europene a gazelor naturale care a făcut ca prețul acestora să se înzecească în ultimul an”, a precizat senatorul USR de Timiș Raoul Trifan, co-inițiator al propunerii legislative.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.