Proiectul „Primul loc de munca” a fost aprobat de Senat

Senatul a adoptat propunerea legislativa prin care angajatorii vor putea primi de la bugetul de stat o suma egala cu valoarea salariului de baza minim brut pentru fiecare tanar fara experienţa pe care il angajeaza pe o perioada nedeterminata.

„Actul normativ urmareşte facilitarea accesului la primul loc de munca al tinerilor fara experienta profesionala in scopul reducerii ratei somajului in randul acestei categorii, stimularea cererii de forta de munca in vederea angajarii tinerilor, asigurarea tranzitiei rapide de la scoala la piata muncii si combaterea efectelor sociale ale inactivitatii tinerilor” a declarat coinitiatorul acestui proiect de lege, senatorul PSD Doina Federovici. 
 
Propunerea legislativa precizeaza ca angajatorii care incadreaza in munca, cu norma intreaga, pe durata nedeterminata, tineri cu varsta cuprinsa intre 16-35 de ani primesc lunar, pentru fiecare tanar incadrat pe primul loc de munca, o suma egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
De asemenea, acesti angajatori sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni. Angajatorii sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale tinerilor angajati cel putin 36 de luni de la data incheierii lor, in caz contrar, fiind somati sa restituie integral sumele incasate agentiilor pentru ocuparea fortei de munca.
 
Sumele necesare vor fi asigurate de la bugetul asigurarilor pentru somaj, prin subventionare de la bugetul de stat, precum si din fonduri europene. Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016.
 
“Sunt convinsa ca proiectul <Primul loc de munca> va fi un success pe piata muncii si va asigura experienta necesara pentru punerea in valoare a tinerei generatii” a concluzionat senatorul Doina Federovici.
 

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.