PROPUNERE LEGISLATIVA: Prelungirea perioadei de acordare a ajutoarelor pentru incalzire

Datorita temperaturilor scazute inregistrate in lunile octombrie si aprilie, a determinat furnizorii de energie termica sa furnizeze energie la populatie in unele localitati situate in zona rece de la inceputul lunii octombrie si sa sisteze livrarile la sfarsitul lunii aprilie a anului urmator.

Doina Federovici, senator PSD, a facut o interpelare catre ministrul muncii in care cere necesitatea modificarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2011, privind acordarea de ajutoare pentru incalzire.

In scopul realizarii unei protectii sociale focalizate pentru cele mai defavorizate segmente ale populatiei si pentru preintampinarea acumularii de datorii la furnizorii de energie termica si gaze naturale, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece, a fost reglementata acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei pentru familiile si persoanele singure considerate vulnerabile, ale caror venituri pe membru de familie, respectiv ale persoanei singure, sunt de pana la 786 lei in cazul familiei si de pana la 1082 lei in cazul persoanelor singure.

Aceste ajutoare sociale se acorda in perioada sezonului rece, sezon care, conform definitiei date de acest act normativ, reprezinta perioada de 5 luni cuprinsa intre data de 1 noiembrie a anului curent si data de 31 martie a anului urmator.

Ca urmare a existentei pe teritoriul Romaniei a conditiilor climaterice nefavorabile (temperaturi scazute, vant puternic) inclusiv in lunile octombrie si aprilie senatorul Doina Federovici considera absolut necesara modificarea acestei ordonante.

Astfel, regimul termic din sezonul rece duce la indeplinirea conditiilor de temperatura prevazute in HG nr 425/1994 – privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea si utilizarea energiei termice – si in lunile octombrie si aprilie, operatorii sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica furnizand agent termic pentru incalzirea locuintelor si in aceste perioade.

Categoriile de beneficiari ai ajutoarelor de incalzire nu primesc in aceasta perioada de timp sprijin financiar, pentru plata facturilor, fiind puse sa aleaga intre a sta in frig si imposibilitatea achitarii facturilor venite de la operator.

„Motivele pentru care se acorda acum ajutoare financiare in perioada noiembrie-martie sunt la fel de intemeiate si in octombrie si in aprilie. Categoriile sociale la care se refera legea sunt la fel de vulnerabile in octombrie si aprilie, cum sunt in perioada noiembrie-martie. Asadar, acest lucru este necesar datorita temperaturilor scazute inregistrate in lunile octombrie si aprilie, fapt ce a determinat ca furnizorii de energie termica sa fie obligati sa furnizeze energie la populatie in unele localitati situate in zona rece de la inceputul lunii octombrie si sa sisteze livrarile la sfarsitul lunii aprilie a anului urmator”, a explicat senatorul Doina Federovici.

In zona rece, in ultimii 5 ani, temperaturile exterioare au coborat mult si in lunile octombrie si aprilie, mediile termice nocturne fiind sub 10 grade Celsius.

Necesarul de caldura pentru incalzirea locuintei in lunile octombrie si aprilie a devenit pe parcursul timpului tot mai ridicat, motiv pentru care senatorul PSD cere modificarea consumului mediu lunar de energie termica prevazut in anexa nr 1 la OUG 70/2011 si includerea in aceasta anexa a lunilor octombrie si aprilie.

In acest context, senatorul PSD a prezentat principalele modificari care ar trebui facute:

– Prelungirea perioadei de acordare a ajutoarelor lunare pentru acoperirea unei parti din cheltuielile aferente incalzirii locuintei cu doua luni, si anume cu luna octombrie a anului in curs si luna aprilie a anului urmator. In acest mod se impune redefinirea sezonului rece ca fiind „perioada de 7 luni cuprinsa intre data de 1 octombrie a anului curent si data de 1 aprilie a anului urmator”;

– Modificarea datelor de depunere a cererilor si declaratiilor pe proprie raspundere de catre persoanele care solicita acordarea de ajutoare in conformitate cu OUG nr. 70/2011 in corelare cu prelungirea perioadei de acordare a ajutorului pentru incalzire;

– Modificarea Anexei nr. 1 la OUG nr. 70/2011 referitoare la consumul mediu lunar de energie termica pentru incalzire prin includerea lunilor octombrie si aprilie. Consumul lunar specific fiecarei zone in parte, pentru aceste doua luni va fi stabilit prin diminuarea cantitatilor de energie termica necesare incalzirii locuintei pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie si includerea cantitatilor astfel diminuate in lunile octombrie si aprilie.

„Practic, consumul mediu anual de energie termica pentru incalzire nu se modifica ca valoarea globala ci se realoca pe o perioada de 7 luni, in loc de 5 luni in varianta actuala a legii”, a mai spus, in final, senatorul Doina Federovici.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.