Propunerea INREGISTRARII VIDEO a NUMARARII VOTURILOR la alegeri a pornit de la deputatul botosanean Cristian ROMAN

Guvernul a adoptat, pe 19 octombrie 2016, o hotarare privind obligativitatea inregistrarii video a procesului de numarare a voturilor in sectiile din Romania si din strainatate la alegerile parlamentare.
„Este o masura pe care (…) noi am considerat-o foarte importanta pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapa a procesului electoral”, a afirmat Tudorache, subliniind ca aceasta masura este in beneficiul tuturor partidelor politice care vor participa in cursa electorala.

O initiativa legislativa in acest sens a fost facuta inca dinaintea alegerilor europarlamentare din 2014 de catre deputatul Cristian Constantin Roman.

In proiectul de lege propus de parlamentarul botosanean se prevedeau atat detaliile tehnice ale procesului de supraveghere video, institutiile responsabile cu implementarea sistemului cat si sursa de finantare pentru acesta.

La incheierea procesului de votare si numarare a votului, presedintii sectiilor de votare ar fi trebuit sa predea inregistrarea, pe suport optic, in plic sigilat, la birourile electorale judetene sau al municipiului Bucuresti, dupa caz, care aveau obligatia de a le verifica si ale da spre arhivare Autoritatii Electorale Permanente.

Proiectul de lege propus de Cristian Constantin Roman a fost respins insa in Parlament, insa hotararea adoptata miercuri de guvern nu poate decat sa confirme ca initiativa acestuia a fost indreptatita si necesara.

“Hotararea adoptata de Guvern nu face decat sa confirme ca am avut dreptate si ca nu a fost nicio exagerare din partea mea atunci cand am prous proiectul de lege respectiv, mai ales ca am avut chiar si discutii cu institutiile care ar fi fost implicate in acest proces. Probabil ca majoritatea politica din Parlament de la acea data nu a avut interes ca procesul electoral sa fie sigur si transparent”, a declarat deputatul PNL, Cristian Constantin Roman.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.