PSD arunca o CAPCANA pentru PRIMARI! Romania risca sa ajunga intr-un HAOS FINANCIAR de nedescris

Senatul Romaniei a dezbatut zilele trecute Proiectele de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2017 privind unele masuri bugetare in anul 2017, si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/2017 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016.

In realitate, aceste masuri propuse de Executiv incalca alte acte normative aflate in vigoare, respectiv se depasesc anumite limite prevazute de Legea 500/2002 privind finantele publice, mai exact disciplina impusa prin acest document.

Practic, ordonatorii de credite pot acum sa angajeze cheltuieli peste limitele creditelor aprobate si in alte scopuri pentru care ele au fost aprobate, fapt ce incalca in mod evident anumite rigori fiscale aflate in vigoare.

Legea de adoptare a OUG 9 mai reprezinta, de asemenea, o uriasa capcana pentru primari, care vor fi supusi unor riscuri iminente de a incalca legislatia privitoare la cheltuirea banilor publici. Totodata, OUG 9/2017 elimina obligativitatea Guvernul de a prezenta Parlamentului valorile estimative ale creditelor bugetare sau de angajament pentru urmatorii trei ani, fapt ce exclude forul legislativ de la rolul sau consacrat de control in ceea ce priveste derularea angajamentelor bugetare. Nu in ultimul rand, un asemenea mod de a gestiona cheltuirii banilor publici poate avea consecinte extrem de grave asupra activitatii agentilor economici care colaboreaza cu ordonatorii de credite. Astfel, societatile romanesti, oricum confruntate cu probleme mari, nu vor mai avea in viitor nicio garantie ca isi vor primi sumele contractate, pericolul de faliment al acestora va fi iminent si generalizat, iar vinovatii nu vor fi trasi la raspundere.

Personal si in numele colegilor din Grupul senatorial PNL, nu agreez acest document, care nu a fost initiat in baza unei analize responsabile privitor la gestionarea cheltuielilor de personal, fapt ce ar putea atrage la sfarsitul exercitiului bugetar o reorganizare in administratie publica locala, in cazul in care se vor termina banii! In realitate, Strategia fiscal-bugetara a PSD este total lipsita de predictibilitate si coerenta, iar adoptarea acestei legi de aprobare a OUG 9/2017 ar putea arunca Romania intr-un haos financiar de nedescris, in locul rigorii fiscale obligatorii privind cheltuirea banilor publici!

Aceeasi situatie s-a inregistrat si la dezbaterea Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 12/2017. Actul normativ ar fi fost initiat in vederea eliminarii unor neconcordante legislative existente, insa in realitate prin OUG 12/2017 sunt acordate anumite beneficii sociale pentru anumite categorii profesionale, cu dedicatie, in timp ce pentru altele aceste drepturi se amana in mod discretionar. Partidul National Liberal s-a pronuntat in repetate randuri pentru corectarea inechitatilor in ceea ce priveste veniturile bugetarilor prin adoptarea in regim de urgenta a Legea salarizarii unitare, un document complet, care sa fie in masura sa clarifice diferentele salariale existente in prezent intre aceleasi categorii de salariati.

Concluzionand, am asistat la o exprimare extrem de nociva a actului de guvernare coordonat de PSD, prin elaborarea acestor Ordonante de Urgenta la limita legalitatii, care ar putea arunca in aer stabilitatea bugetara a Romaniei. In linistea conferita de majoritatea parlamentara, Guvernul PSD-ALDE isi permite sa sfideze atat populatia tarii, cat si forul legislativ, deoarece adoptarea acestor acte initiate de Executiv devine o formalitate simpla in Parlament, iar orice incercare de corectie este sortita din start esecului. Sunt sceptic ca romanii agreeaza acest stil de a guverna din Palatul Victoria, in timp ce structurii fundamentale a democratiei, respectiv Legislativului, ii este practic si teoretic refuzat dreptul la legiferare pe domeniile de interes major pentru populatie!

comunicat

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.