ROMÂNIA, pe primul loc în UE la numărul de școli cu WC în curte!

Cele mai multe școli neconforme din punct de vedere al funcționării sunt în zona Moldovei. În fiecare din județele Vaslui, Suceava, Iași și Botoșani există peste 200 de școli cu gruprile sanitare în exterior. Vasluienii sunt pe primul loc din țară cu 389 de școli.

Președintele PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică, și-a exprimat indignarea față de situația deplorabilă a școlilor românești, într-o interpelare parlamentară adresată ministrului Educației Naționale, Valentin Popa, pe tema unităților școlare neconforme din punct de vedere al funcționării.

„România deține probabil primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul unităților școlare neconforme din punct de vedere al funcționării, respectiv care nu au grupurile sanitare în incintă. Această realitate este extrem de dăunătoare atât procesului de învățământ, cât și dezvoltării armonioase a tinerei generații! Este inadmisibil ca în anul 2018 mii de școli din România să nu ofere condiții minime și decente de învățare”, a subliniat senatorul Costel Șoptică, în documentul oficial înaintat conducerii MEN.

În finalul interpelării, parlamentarul liberal i-a cerut ministrului Valentin Popa să răspundă următoarelor întrebări: „1. Care este situația actuală a unităților școlare cu grupuri sanitare în curte, atât la nivel național, cât și în județul Botoșani?; 2. Ce s-a reușit anul trecut din acest punct de vedere, la nivelul țării și punctual în Botoșani?; 3. Când estimați că va fi remediată această stare de fapt anormală pentru o țară europeană în anul 2018?; 4. Care este adevărul referitor la informațiile vehiculate în spațiul public privind iminenta închidere a unui număr important de unități școlare?”.

„În cadrul interpelării, i-am amintit noului ministru al Educației un mesaj trimis de un cadru didactic botoșănean predecesorului său în funcție: «Domnule, după ce-ai condus Ministerul, nu te ia frigul când te gândești că puteai s-o rezolvi în intervalul ăsta de timp?! Eu mi-am refăcut o bucătărie întreagă în pauza de sărbători. În cât timp se puteau face măcar jumătate dintre grupurile astea sanitare?! În 5-6 săptămâni. Condiția ar fi fost să nu chemați iar la luptă firmele de partid, să nu mânăriți licitațiile, să lăsați piața să se autoregleze! Ar trebui să vă fie rușine și să vă autoeliminați din viața politică! Statistic partidul vostru neo-comunist a fost mai mereu la putere de la revoluție până azi. În județul meu de baștină, Botoșani, sunt sute de școli în situația asta. Așa era și pe vremea mea, prin anii 80. Ai fost vreodată un trimestru întreg pe iarnă la toaleta din curte!? Știi cât de tare poți îngheța până faci ce ai de făcut acolo? N-ați mișcat un deget să le conturați copiilor șanse egale. De fapt, nu le-ați dat nici o șansă!». Este intolerabil ca mii de școli din țară să se afle în această stare dezastruoasă! Să vedem dacă noul ministru, care nu a excelat până acum în folosirea limbii române, va reuși să schimbe ceva, însă nu trebuie să ne punem mari speranțe”, a subliniat președintele Comisiei de abuzuri din Senat, senatorul Costel Șoptică.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.