Home Politica Romanii vor merge la VOT OBLIGATI?! Absenta le-ar aduce … AMENZI USTURATOARE!

Romanii vor merge la VOT OBLIGATI?! Absenta le-ar aduce … AMENZI USTURATOARE!

„Votul este obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot”, prevede un proiect de lege initiat de mai multi senatori si deputati PSD si UNPR. Aceasta initiativa legislativa, ca si cea care prevede amplasarea in sectiile de vot a camerelor de supraveghere, AU TRECUT TACIT de SENAT! Cu alte cuvinte, le-au trecut cumva „pe furis„!

Asta s-a intamplat saptamana trecuta, mai exact joi, in Senat. Au fost astfel trecute mai multe legi fara dezbatere, mai exact 11, dupa ce termenul de dezbatere si adoptare a acestora a expirat. 
 
Proiectele respective de lege vor merge la forul decizional, Camera Deputatilor.
 
„Votul este obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot”, prevede proiectul de lege, initiat de mai multi senatori si deputati PSD si UNPR. 
 
Doar cetatenii care au peste 80 de ani si pentru cei care sufera de boli cronice ar putea scapa de aceasta obligatie. Ceilalti cetateni, daca nu merg la vot, sut buni de plata unor amenzi, se stabileste prin aceasta initiativa legislativa. Amenda : 1.000 lei !
 
Ce se mai prevede in proiectul privind obligativitatea prezentarii la vot ? initiatorii vor ca pe buletinul de vot sa fie un patrulater alb pentru alegatorii care nu vor sa acorde votul niciunui candidat. Acest patrulater ar urma sa aiba sintagma „niciunul dintre candidati nu corespunde”.
 
Conform initiativei, in cazul in care voturile alegatorilor din patrulaterul alb insumeaza 50% plus unu, se va organiza un nou tur de scrutin.
 
Un alt proiect de lege, initiat de senatorul Ioan Ghise, prevede dotarea fiecarei sectii de votare cu camere de supraveghere.
 
Noua propunere legislativa prevede ca buletinele sa fie tiparite de tipografii din afara tarii care le vor realiza „cu toate elementele de siguranta necesare, ca la bancnote, pentru a impiedica falsificarea buletinelor”. Ce cheltuieli ar presupune asta, nu li se explica inca romanilor.
 
Proiectul stabileste totodata ca alegatorii vor vota exclusiv la sectiile de votare unde isi au domiciliul.
 

Exit mobile version