Home Politica ROSIA MONTANA: Crin Antonescu respinge proiectul exploatarii

ROSIA MONTANA: Crin Antonescu respinge proiectul exploatarii

crin antonescu

Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar e mai important decat datele tehnice.

„Doresc sa fac o declaratie in nume strict personal. Avand in vedere calitatea mea de presedinte al Senatului, de presedinte al PNL, e o declaratie care nu angajeaza strict Senatul si nici PNL. Am un punct de vedere ferm si definitiv conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana”, a spus Crin Antonescu.

El a adaugat ca va explica de ce si-a conturat un punct de vedere chiar inaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului.

„Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut, proiectul fie ar trebui retras (…) Eu cred ca trebuie respins”, a precizat Crin Antonescu.

In opinia sa, este foarte important sa existe o sustinere publica, acest lucru fiind mai important decat datele tehnice ale proiectului respectiv. Crin Antonescu a mentionat ca proiectul produce o semnificativa scindare in societatea romaneasca, un numar semnificativ de cetateni neavand incredere ca un asemenea proiect va utiliza resursele acestei natiuni in beneficiul acestei natiuni.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca un proiect atat de mare precum cel de la Rosia Montana ar trebui sa fie sustinut de initiator, adica de Guvern, el amintind insa ca premierul Ponta a spus ca va vota impotriva legii, ca deputat.

„Opinia mea este ca acest proiect trebuie, in acest moment, respins”, a spus Crin Antonescu, mentionand ca unul dintre motivele pentru care el personal sustine respingerea tine de anumite „fragilitati” ale proiect.

Liderul PNL a spus ca proiectul este initiat de Guvern, dar premierul Victor Ponta spune ca va vota impotriva ca deputat.

„Un asemenea proiect este un proiect pe care initiatorul trebuie sa il sustina, cu argumente solide, fara fisuri”, a spus Crin Antonescu.

Liderul PNL a spus ca situatia sa, de presedinte al partidului si de posibil candidat la Presedintie, il obliga sa aiba o pozitie pe acest subiect important. El a adaugat ca este vorba, deocamdata, de opinia sa, care nu este asumata de partid.

„PNL va lua o decizie, opinia pe care o voi sustine in partid este asta”, a spus Crin Antonescu, mentionand, pe de alta parte, ca nu este ecologist.

Premierul Victor Ponta a declarat, recent, la Antena 3, raspunzand unei intrebari, ca personal va vota, ca deputat, impotriva proiectului Rosia Montana, precizand insa ca este important ca toate argumentele pro si contra proiectului vor fi prezentate in cel mai transparent for, Parlamentul.

Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, conform proiectului.

Conform draftului citat, participatia statului va creste la 25% in doua etape, ambele conditionate de indeplinirea cumulativa de catre autoritatile romane a mai multor obligatii.

In ceea ce priveste beneficiile statului roman, cele doua parti estimeaza ca proiectul Rosia Montana va genera pentru bugetul de stat si bugete locale venituri de aproximativ 2,3 miliarde dolari si un efect direct in economia Romaniei de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un pret de referinta de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), totalul beneficiilor economice directe ale proiectului pentru Romania fiind estimate la peste 5,2 miliarde dolari, in conditiile mentinerii parametrilor relevanti ai legislatiei fiscale incidente din Romania, a pretului aurului, a costurilor aferente lucrarilor, serviciilor si produselor necesare exploatarii miniere, precum si a prevederilor planului de afaceri al RMGC asumat public conform regulilor pietei de capital.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Gabriel Resources a transmis atunci ca negociaza cu Guvernul cresterea participatiei statului la Rosia Montana Gold Corporation de la 19,31% la maximum 25% si a redeventei platite de la 4% la 6%.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Exit mobile version