S-a redeschis DOSARUL MINERIADEI din iunie 1990! S-a dispus inceperea urmaririi penale fata de fostul presedinte Ion Iliescu

Luni, Instanta suprema a confirmat decizia procurorilor Parchetului ICCJ de redeschidere a urmaririi penale in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in ancheta fiind vizate circumstantele in care au fost ranite mai multe persoane, in timpul evenimentelor care au avut loc la Bucuresti.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au constatat, luni, ca solutia Parchetului de pe lânga instanta suprema, de redeschidere a dosarului mineriadei, este legala si temeinica, scrie mediafax.ro.

Decizia ICCJ este definitiva, dosarul urmand sa fie repartizat unui procuror care va emite, in baza probelor stranse, o rezolutie. Acest procuror urmeaza sa stabileasca daca se impune fie trimitere in judecata a celor implicati in dosar, fie clasarea cazului.

In 5 februarie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din iunie 1990.

„In cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstantele in care, in cadrul evenimentelor produse in municipiul Bucuresti, in perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau ranirea prin impuscare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare au propus infirmarea partiala a rezolutiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica, si redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si infirmarea rezolutiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 si 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica”, se arata intr-un comunicat.

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990 vor fi, astfel, reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, unele victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

De atunci pana in prezent, pe rolul Parchetului de pe langa instanta suprema au fost deschise mai multe dosare, fara insa a fi gasiti vinovatii pentru acele crime.

Primul dosar, 74/P/1998, inregistrat la data de 23 octombrie 1998, la Sectia Parchetelor Militare, are ca obiect cercetarea imprejurarilor in care au fost omorati prin impuscare, in perioada 13 – 15 iunie 1990, Mitrita Lepadatul, Mocanu Velicu Valentin, Dunca Gheorghita si Drumea Dragos. In acest dosar au fost trimisi in judecata, in 18 mai 2008, generalii in rezerva Mihai Chitac si Gheorghe Andrita, precum si coloneii Traian Stefan Calin, Dumitru Costea si Vasile Constantin, pentru instigare si tentativa la ucidere.

Dosarul a fost restituit la procurori pentru completarea urmaririi penale, iar prin rechizitoriul din 27 iulie 2007 s-a dispus, din nou, trimiterea in judecata a lui Chitac, Andrita, Costea si Constantin. Dosarul a fost din nou restituit procurorilor, in 23 iunie 2008, pentru refacerea urmaririi penale.

In acelasi dosar, prin rezolutia din 19 iunie 2007, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de fostul presedinte Ion Iliescu. Ulterior, procurorul general a dispus, in 7 decembrie 2007, infirmarea rezolutiei din 19 iulie 2007 prin care a fost inceputa urmarirea penala fata de Ion Iliescu si continuarea ceretarilor de catre procurori desemnati din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica.

Prin rezolutia 1122/P/2007 din 3 septembrie 2008 a Sectiei de urmarire penala si criminalistica, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale fata de Ion Iliescu pentru omor calificat, omor deosebit de grav si tentative la cele doua infractiuni, sub forma participatiei improprii, intrucat faptele nu exista.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.