S-a votat marirea salariilor pentru profesori si personalul medical! De ce sunt sanse minime de aplicare

In Parlament, social-democratii au votat ca salariile unor categorii de bugetari sa creasca din nou in acest an. Cam cu 15%. Insa nu s-a indicat si sursa de finantare. Asta face actul normativ atacabil. Si social democratii stiu asta foarte bine. Nu au respectat o regula de baza pentru o astfel de lege, aceea de a arata sursa de finantare din care vor fi asigurate majorarile.

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a sustinut in plen, din partea Guvernului, ca majorarile propuse de Comisia juridica sa fie respinse, astfel incat sa ramana in vigoare forma promovata de Executiv.

Comisiile de munca si buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aproba majorari salariale in sanatate si educatie, in medie cu 15%. Cresterea procentuala aduce insa bani mai multi tot in buzunarele celor cu salarii mai mari.

Conform unui document de lucru, aplicarea modificarilor decise de comisiile de specialitate determina cresteri salariale care, in cazul unui director de unitate de asistenta sociala pot ajunge pana la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, in cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, in timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar in aceeasi unitate nivelul cresterii este de 6%, ceea ce reprezinta mai putin de 100 de lei.

In cazul unui director de program de rezidentiat, cresterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substatie la serviciul de ambulanta ar creste cu 10%.

Cel mai mare impact bugetar al modificarilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educatie si din sanatate, de 2,9 miliarde de lei, il au majorarile cu o medie de 15% ale salariilor de baza pentru personalul din sanatate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) si pentru personalul din invatamant, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).

Pe locul al treilea ca impact bugetar se afla sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sanatate si asistenta sociala, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat.

Decizia comisiilor implica si majorarea salariilor de baza pentru personalul din asistenta sociala, in medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei. Pe cale de consecinta, aceasta decizie va genera si modificari ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurari de sanatate judetene si din cadrul directiilor judetene de sanatate publica, salarii care reprezinta 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ceea ce inseamna costuri de 231,27, milioane de lei, scrie romaniatv.net.

Decizia parlamentarilor implica si stabilirea salariilor pentru personalul din cadrul Agentiei Romane de Salvare de Vieti Omenesti pe Mare, care vor fi similare drepturilor salariale ale personalului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, iar impactul bugetar va fi de 2,25 milioane de lei, conform documentului citat.

Liberalii sustin pozitia guvernului, care a adus argumente ca aplicarea legii nu este posibila acum pentru ca nu sunt banii necesari pentru majorari. Aplicarea acestei legi ar bolca din nou investitiiele care sunt menite sa aduca cresterea economica, spun liberalii. In aceste conditii, legea va fi, cu siguranta, ataca la Curtea Constitutionala de catre Guvern.

Trerbuie mentionat si multi dintre parlamentari sustin ca nu a existat cvorum la sedinta de vot final din Camera Deputatilor, in care s-au aprobat majorarile salariale prin Legea de aprobare a OUG 20/2016, iar personalul tehnic al grupului face verificari pentru a veni cu probe video, potrivit news.ro.

PSD a anuntat o prezenta de 184 de parlamentari. Imaginile arata insa ca in sala nu se aflau decat 168, se arata in postarea de pe facebook a liberalilor.

Legea ar urma sa ajunga la presedintele tarii pentru promulgare. Cum insa ii lipseste un element esential, sursa de finantare, este extrem de fragila, cu sanse minime de a fi aprobata. E clar ca nu e decat o noua pacaleala electorala. Daca initiatorii chiar ar fi dorit sa o lanseze cu sanse de a trece, puteau sa faca prin economistii lor niste calcule si sa indice o sursa de finantare. Sa ne gandim ca pensiile speciale pe care le iau zeci de mii de romani care sunt „mai speciali” decat restul romanilor, ar fi suficiente sa sustina majorarile salariale ale bugetarilor, fara sa puna in pericol programul de investitii pentru dezvoltarea economica a tarii.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.