Scrisoarea lui Mihai Razvan Ungureanu catre ministrul Ioana Petrescu

Dupa intalnirea pe care ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a avut-o la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, in care tanara de la conducerea ministerului a fost de-a dreptul inhibata, Mihai Razvan Ungureanu i-a transmis acesteia o scrisoare deschisa. Fostul premier al Romaniei ii cere demisia dupa prestatia din timpul consultarilor de la Cotroceni.

„Stimata doamna Ioana Petrescu, nu am nicio asteptare de la domnul Victor Ponta. A demonstrat in nenumarate randuri ca nu pricepe ce se petrece in Guvernul pe care il conduce, cum nu intelege nici ce i se intampla. Din acest motiv, va adresez o rugaminte directa, din tot sufletul, asa cum ati spus si dumneavoastra in sustinerea scaderii CAS-ului: dati-ne bunul-simt inapoi.

E nevoie de un gest simplu si direct: scrieti-va demisia de onoare dintr-un Guvern incompetent, cum nu cred sa fi existat vreodata. Pe vremuri, Nicolae Vacaroiu – coleg de doctrină cu Victor Ponta – era, dupa cum se considera si singur, un Hagi al finantelor, pe langa ce se petrece astazi. Nu as vrea sa fac recurs la pregatirea dumneavoastra, dar sunt convins ca la niciunul dintre examenele pe care le-ati dat, pana sa fi ajuns ministru in Guvernul Victor Ponta, nu v-ati prezentat vreodata atat de nepregătita.

Apelez la onoarea dumneavoastra pentru ca sunteti tanara si va lipseste experienta politicii romanesti si regret ca ati inceput sa invatati alaturi de Victor Ponta. E regretabil ca ati fost tarata intr-un razboi politic dur, care nu va apartine. Ce va apartine, in schimb, e modul in care intelegeti sa va comportati ca ministru al Finantelor. De data asta ati cazut examenul fara niciun drept de apel, pentru ca datoria dumneavoastra nu este sa il aparati pe Victor Ponta in fata lui Traian Basescu, ci sa argumentati convingator de ce e necesara scaderea CAS-ului fara a recurge la argumente sentimentale. Si mai ales, sa puteti indica, fara umbra de indoiala, cum veti acoperi in bugetul Romaniei efectele scaderii.

Stimata doamna ministru, astazi sunteti doar un element biografic folosit ca paravan de un politician fara scrupule. Nu va periclitati cariera viitoare, pe care abia ati inceput-o, printr-o asociere nociva cu Victor Ponta. E nevoie de demisia dumneavoastra pentru ca ce aveti mai presus de functia temporara de ministru intr-un Guvern incompetent este onoarea personala.

Ati cazut intr-o capcana intinsa chiar de premierul din Guvernul caruia faceti parte. Sunt convins ca v-a spus ca vizita la Cotroceni e o formalitate. Din pacate, faptul că Victor Ponta nu stie sa respecte institutiile statului roman, vi s-a transferat si dumneavoastra. Stiti bine ca, cine greseste plateste. Victor Ponta este iresponsabil, dar astept ca dumneavoastra sa nu girati un astfel de comportament prin a continua sa faceti parte din cabinetul sau.

Stimata doamna ministru, aveti pe mana bugetul Romaniei, destinul unui numar enorm de bugetari, starea sistemului economic si, finalmente, bugetul de pensii. Prestatia dumneavoastra a ridicat semne de intrebare cat se poate de serioase despre capacitatea de a gestiona un domeniu atat de dificil si complex. Va place sa explicati lucrurile prin recurgerea la exemplul omului simplu, conform tipicului educatiei economice americane.

Voi face acelasi lucru pentru dumneavoastra: daca ati fi avut un business de nivel mediu si contabilul dumneavoastra v-ar fi raspuns asa cum ati raspuns presedintelui Traian Basescu, va garantez ca l-ati fi concediat pe loc. Sunt convins ca Victor Ponta o sa va spuna sa stati linistita, ca toate acestea sunt doar atacuri politice. Stimata doamna, acesta nu este un atac politic, ci un sfat.

Va rog sa respectati efortul pe care l-ati facut pentru a ajunge aici si sa demisionati pentru a va recastiga singurul lucru pe care il puteti recupera: onoarea. E un moment dificil si neplacut. E cazul sa acceptati ca este inadmisibil sa nu iti poti sustine propriul proiect. Chiar daca am convingerea ca sunteti mai degraba o victima a lui Victor Ponta, care s-a folosit de dumneavoastra, acest lucru nu va scuteste de responsabilitatea propriilor alegeri. Astazi, sunteti pusa in fata uneia dintre cele mai dificile alegeri din cariera dumneavoastra: sa girati un Guvern incompetent si compromis, prin a continua sa ocupati functia de ministru de Finante sau de a demisiona onorabil.

Sper ca veti face alegerea corecta!”, scrie Mihai Razvan Ungureanu, pe blogul sau de la Adevarul.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.