Îngrădirea minorității românești din Ucraina de a învăța în limba română este o consecință indirectă a lipsei de reacție a statului român, este de părere senatorul PNL Botoșani, Costel Șoptică.
Parlamentarul liberal a transmis o declarație politică în care critică reacție târzie și fără efect a Guvernului Tudose față de adoptarea noii legi a educației de către Legislativul de la Kiev, prin care este interzisă predarea limbii române în unitățile de învățământ.
„Am atras atenția în mod public asupra pericolului iminent ca limba română să nu se mai poată preda în unitățile de învățământ din comunitățile românești din Ucraina, după noua lege a educației adoptată de Legislativul de la Kiev. Potrivit acestui document al parlamentului unicameral ucrainean, la art. 7, sistemul de educație din Ucraina se va desfășura doar în limba de stat (ucraineană), iar materiile care se predau în prezent în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană.
Etnicii românii din Ucraina s-au adresat printr-un Apel președintelui ucrainean Petro Poroșenko, solicitând respingerea prin veto a acestei legi, deoarece ar îngrădi dreptul minorității române de a învăța în limba maternă și ar constitui motiv de nemulțumiri sociale. Cu toate acestea, legea a fost promulgată de președintele țării vecine, fapt deosebit de periculos pentru românii noștri de acolo.
Documentul presupune că toate școlile cu predare într-o altă limbă decât ucraineană urmează să fie închise. Legea adoptată de deputații de la Kiev prevede ca, până în anul 2020, toate școlile în care copiii studiază în altă limbă decât ucraineana să fie închise complet.
Deputații ucraineni și-au motivat decizia prin faptul că mulți cetățeni vorbesc prost, sau nu cunosc deloc limba ucraineană.
Consider că instituțiile guvernamentale române au avut o reacție întârziată la această formă de abuz împotriva drepturilor europene de a învăța în limba maternă a minorităților. I-am solicitat ministrului Afacerilor Externe să întreprindă toate demersurile care se impun în vederea stopării intrării în vigoare a legii respective, din punctul de vedere al ponegririi minorității române și a încălcării unui drept fundamental al acesteia, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
Legea adoptată de Rada Supremă a Ucrainei încalcă flagrant Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale, potrivit căreia statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța limba sa maternă.
În regiunile istorice românești, care se află în prezent în componența Ucrainei, locuiesc peste 400.000 de români, fiind cea de a doua minoritate ca mărime, după cea rusă, de pe teritoriul statului ucrainean. Nu în ultimul rând, etnicii români viețuiesc în Ucraina de sute de ani, iar în ultima perioadă acțiunile de destabilizare a comunității române din partea statului sunt din ce în ce mai virulente. Din nefericire, Guvernul României și MAE au luat poziție prea târziu…”, a declarat senatorul liberal Costel Șoptică.