În acest sens, parlamentarul liberal s-a adresat, printr-o interpelare, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.
„Campania derulată în toată lumea, inclusiv în România, de condamnare a hărțuirii sexuale, are deocamdată efecte doar la modul moral. Acțiunile de blamare a acestui fenomen nedorit se desfășoară, din păcate, doar în mediul online și pe rețelele de socializare, foarte puține victime din țara noastră recurgând la instituțiile abilitate ale statului”, a subliniat senatorul Costel Șoptică, în interpelarea transmisă conducerii MAI.
În final, parlamentarul a cerut ministrului de Interne să-i răspundă la următoarele solicitări: „1. Câte victime ale hărțuirii sexuale au depus plângere la Poliție, atât la nivel național, cât și în județul Botoșani, în acest an raportat la anii trecuți?; 2. Câte dosare penale au fost întocmite pentru această infracțiune, în România și punctual în Botoșani, și care au fost rezoluțiile anchetatorilor?; 3. Cum încurajați persoanele hărțuite să se adreseze organelor legii, pentru a fi anchetate aceste fapte?”.
„Codul Penal, respectiv Legea 286/2009, statuează și pedepsește „hărțuirea sexuală” doar în baza unei plângeri prealabile, la Art. 223: «Hărțuirea sexuală: (1) Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.» În aceste condiții, dacă victimele nu depun plângeri la Poliție, nu se poate face cercetarea și pedepsirea celor vinovați”, a concluzionat senatorul liberal Costel Șoptică.