Senatorul COSTEL ȘOPTICĂ cere responsabilizarea victimelor hărțuirii sexuale

În acest sens, parlamentarul liberal s-a adresat, printr-o interpelare, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

„Campania derulată în toată lumea, inclusiv în România, de condamnare a hărțuirii sexuale, are deocamdată efecte doar la modul moral. Acțiunile de blamare a acestui fenomen nedorit se desfășoară, din păcate, doar în mediul online și pe rețelele de socializare, foarte puține victime din țara noastră recurgând la instituțiile abilitate ale statului”, a subliniat senatorul Costel Șoptică, în interpelarea transmisă conducerii MAI.

În final, parlamentarul a cerut ministrului de Interne să-i răspundă la următoarele solicitări: „1. Câte victime ale hărțuirii sexuale au depus plângere la Poliție, atât la nivel național, cât și în județul Botoșani, în acest an raportat la anii trecuți?; 2. Câte dosare penale au fost întocmite pentru această infracțiune, în România și punctual în Botoșani, și care au fost rezoluțiile anchetatorilor?; 3. Cum încurajați persoanele hărțuite să se adreseze organelor legii, pentru a fi anchetate aceste fapte?”.

„Codul Penal, respectiv Legea 286/2009, statuează și pedepsește „hărțuirea sexuală” doar în baza unei plângeri prealabile, la Art. 223: «Hărțuirea sexuală: (1) Pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.» În aceste condiții, dacă victimele nu depun plângeri la Poliție, nu se poate face cercetarea și pedepsirea celor vinovați”, a concluzionat senatorul liberal Costel Șoptică.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.