Parlamentarul USL a adresat o interpelare ministrului Muncii, Mariana Campeanu, in care cere sprijin pentru Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Botosani.
Federovici atrage atentia asupra numarului insuficient de angajati al DGASPC, ca urmare a plecarilor din sistem, dar si ca urmare a blocarii posturilor vacante. La acestea se adauga si salarizarea mica pentru lucratorii din sistemul de asistenta sociala.
Doina Federovici cere sprijin ministrului pentru deblocarea posturilor si sistarea plecarii oamenilor din sistem.
CITESTE interpelarea depusa de senatorul Doina Federovici:
„Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani, precum si Sindicatul IMPACT Botosani, afiliat Federatiei PRO ASIST, reprezentativi la nivel national pe sectorul de asistenta sociala, au sesizat de mai multe ori, in scris sau verbal, ministerul pe care il conduceti in legatura cu gravele probleme cu care se confrunta unitatile de asistenta sociala de pe intreg teritoriul judetului.
Lipsa personalului calificat, cat si deprofesionalizarea celui existent prin plecarile din sistem, conditiile deosebite de munca, in situatia in care orele suplimentare nu se platesc, dotarile defectuoase din centrele rezidentiale, precum si celelalte neajunsuri, m-au determinat sa solicit in mod expres interventia ministerului pe care il conduceti pentru a solutiona pozitiv problemele sesizate.
Una din cele mai grave probleme cu care se confrunta aceasta unitate subordonata Consiliului Judetean Botosani, este deficitul de personal. Serviciile sociale din cadrul D.G.A.S.P.C., respectiv centrele rezidentiale, centrele de zi, centre de asistenta pentru persoanele cu dizabilitati continua sa inregistreze cote alarmante la acest capitol.
Incetarea raporturilor de munca reprezinta o consecinta a reorientarii personalului catre alte domenii care asigura posibilitatea obtinerii unor venituri mai mari, precum si a indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Ministerul a fost instiintat in mai multe randuri cu privire la necesitatea deblocarii posturilor din domeniul asistentei sociale. Insa, este de datoria mea sa va reamintesc ca in mare parte din centre deficitul de personal este mai mare de 40% si fac referire atat la personalul de specialitate, personalul de ingrijire si asistenta, cat si alte categorii de personal necesare asigurarii serviciilor sociale, cu respectarea standardelor minime de calitate.
In aceasta situatie, atributiile salariatilor prevazute in fisele de post sunt suplimentate, ceea ce duce atat la incalcarea prevederilor legislatiei in vigoare, cat si la imposibilitatea adoptarii unor masuri adecvate pentru protectia beneficiarilor.
Avand in vedere cele precizate mai sus, in conditiile in care posturile sunt bugetate, va rog sa ma informati asupra demersurilor pe care le veti initia in perioada imediat urmatoare pentru ocuparea acestor posturi pe masura vacantarii lor, in scopul detensionarii aceastei situatii dar si cu privire la demersurile privind deblocarea posturilor din acest domeniu extraordinar de important.
De asemenea, am rugamintea sa-mi comunicati ce masuri veti intreprinde pentru stoparea plecarilor din sistem si impiedicarea deprofesionalizarii personalului existent.
Inchei spunand ca avem bunul obicei sa ne acoprim de hartii si raspunsuri seci, ramanand datoria morala atat fata de beneficiarii acestui sistem care nu au nici o vina ca se gasesc acolo cat si fata de salariatii care au mai ramas si duc greul in fiecare zi in fiecare centru”.