Senatorul Doina Federovici, in topul celor mai activi parlamentari din actualul Legislativ

Conform publicatiei “Expert Electoral” nr. 3 (7)/2014 al Autoritatii Electorale Permanente, senatorul Doina Elena Federovici ocupa locuri fruntase atat in ceea ce priveste activitatea in Senat cat si in ansamblul Parlamentului Romaniei, ocupand:

–    Locul 2 in topul celor mai active femei parlamentare din Senat
–    Locul 4 din 170 in topul celor mai activi parlamentari din Senat
–    Locul 12 din 574 in topul celor mai activi parlamentari

Conform unui articol publicat in revista mai sus mentionata, s-a realizat primul indice agreat al activitatii parlamentare: clasamentul grupurilor parlamentare si al parlamentarilor. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca cele 65 de femei parlamentare sunt cu 40% mai active decat toti cei 509 barbati luati la un loc in Parlamentul Romaniei.

Pentru monitorizarea activitatii parlamentare a fost creat un indice cu ajutorul caruia au fost clasificati deputatii si senatorii in actualul mandat.

Indicele activitatii parlamentare (IAP) reprezinta un instrument de masura a gradului de implicare si activitate politica a alesilor poporului in activitatile curente ale forului legislativ al Romaniei.

IAP este o completare la monitorizarea activitatii parlamentare pe care o face anual Institutul de Politici Publice (IPP) din 2005 pana in prezent, in “Raportul de monitorizare: oglinda activitatii parlamentarilor”. IAP ataseaza fotografiei statistice publicate de IPP si analiza activitatii grupurilor parlamentare si a parlamentarilor in mod individual.

IAP reprezinta o medie ponderata a principalelor activitati parlamentare, calculate dupa cum urmeaza:

IAP= IL*30% + LC*25% + DP 20% + ITP*15% + M*10%,  unde:
IL – initiative legislative
LC – luari de cuvant
DP – declaratii politice
ITP – intrebari si interpelari
M – motiuni
    
Principalele rezultate la nivelul parlamentarilor sunt urmatoarele:

a)    Topul parlamentarilor pe sexe

Femeile din Parlamentul Romaniei sunt cu 40% mai active decat barbatii, cu un IAP de 33,87 fata de 24,21. Mai mult, femeile nu sunt nici lideri de grup, astfel incat nivelul IAP sa fie crescut artificial ca urmare a luarilor de cuvant.

Cele mai active femei senator sunt: Cristiana Anghel, DOINA-ELENA FEDEROVICI si Gabriela Firea.
 
b)    Topul celor mai activi parlamentari pentru fiecare camera legislativa

In cadrul Senatului Romaniei, structura clasamantului senatorilor este prezentata in tabelul de mai jos:
 
Conform raportului publicat, este de mentionat faptul ca valoarea IAP a domnilor Dumitru Oprea si Puiu Hasotti este crescuta artificial  datorita faptului ca sunt lideri de grup: PDL, respectiv PNL si inregistreaza un numar mare de luari de cuvant.

c)    Topul celor mai activi parlamentari

Tot pe baza IAP a fost calculat topul celor mai activi 15 parlamentari din ambele camere ale Parlamentului:
 
Conform raportului publicat, este de mentionat faptul ca valoarea IAP a domnilor Dumitru Oprea, Puiu Hasotti, Viorel Hrebenciuc si Valeriu Stefan Zgonea este crescuta artificial datorita faptului ca sunt lideri de grup: PDL, PNL, PSD, respectiv presedintele Camerei Deputatilor si inregistreaza un numar mare de luari de cuvant.

IAP este un instrument util pentru a atrage atentia asupra activitatii depuse de alesii poporului in Prlamentul Romaniei.

Pe baza IAP se pot trage urmatoarele concluzii: cele 65 de femei sunt cu 40% mai active decat cei 509 barbati din Parlamentul Romaniei si cei 170 de senatori sunt cu 2,3 % mai activi decat cei 404 deputati.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.