Senatorul Doina Federovici : Respect pentru veterani!

In aceasta saptamana Parlamentul Romaniei a adoptat doua legi care aduc o serie de masuri reparatorii pentru veterani.

Astfel, cu 286 voturi pentru, unul impotriva și 2 abtineri, Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, a adoptat propunerea legislativa a senatorului Doina Federovici pentru modificarea Legii 44/1994 privind veteranii de razboi, precum și unele drepturi ale invalizilor și vaduvelor de razboi. 
 
Legea adoptata de Parlament  aduce o indreptare a unei situatii care pana acum era accesibila neingradit celorlaltor categorii de pensionari, si anume “veteranii de razboi şi vaduvele de razboi care locuiesc in mediul rural au dreptul, in cursul unui an calendaristic, la 12 calatorii interne, dus-intors, gratuite, pe mijloacele de transport auto, pe calea ferata sau pe caile fluviale, la alegere”.
 
“Veteranii de razboi nu vor mai fi obligati sa utilizeze cupoanele de calatorii gratuie doar pe calea ferata ci vor putea utiliza orice mijloc de transport care le este la indemana“ a declarat initiatorul acestei legi, senatorul PSD Doina Federovici
 
Al doilea act normativ adoptat de Parlament si care are ca initiator Guvernul Romaniei propune modificarea bazei de calcul a rentei acordate veteranilor de razboi, care nu a mai fost majorata din anul 2008, astfel incat aceasta sa determine o majorare cu 75% fata de valoarea actuala. 
 
Totodata a fost reglementata dublarea cuantumului sporului prevazut de Legea 49/1991 pe care il primesc invalizii si veteranii de razboi, stabilit in raport cu durata participarii pe front si s-a creat cadrul normativ pentru ca veteranii de razboi sa beneficieze de avansari fara a mai fi conditionati de o zi anume.
 
“Astazi, veteranii de razboi au varsta de cel putin 86 de ani. Din ce in ce mai impovarati de ani si tot mai putini de la o zi la alta, veteranii de razboi mentin vie printre noi istoria unor timpuri de crancene inclestari. Prin ei, acele timpuri ne privesc peste decenii. Masurile luate prin aceste legi nu fac decat sa aduca o serie de masuri reparatorii pentru cei care au luptat cu arma in mana pentru ca noi sa traim acum intr-o tara libera si independenta.” a declarat viceliderul senatorilor social democrati, Doina Federovici.
 
La nivelul judetului Botosani vorbeneficia de prevederile acestor modificari legislative peste 2000 de veterani de razboi si aproximativ 4000 de vaduve de razboi.
 
Cu ocazia implinirii a 70 de ani de la incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial, prin Hotararea Guvernului Romaniei nr. 164/2015, anul 2015 a fost declarat “Anul Veteranilor de Razboi”.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.