Home Politica Senatorul PNL Botosani, Costel Soptica, solicita interventia ministrului Agriculturii in majorarea pretului...

Senatorul PNL Botosani, Costel Soptica, solicita interventia ministrului Agriculturii in majorarea pretului carnii de porc

Senatorul liberal Costel Soptica s-a adresat oficial ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petru Daea, caruia i-a solicitat, printr-o interpelare parlamentara, interventia in cazul iminentei majorari a pretului carnii de porc.

„Asociatia Romana a Carnii (ARC) atrage atentia romanilor asupra cresterii pretului carnii de porc, incepand cu aceasta luna, majorarea urmand a surveni in medie cu 15-30 la suta. Potrivit ARC, in primul trimestru din 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare fata de perioada similara din anul trecut, si, de asemenea, cu 12% peste valoarea din anul 2015. ARC mai consemneaza faptul ca, potrivit unor informatii furnizate de Comisia Europeana in luna martie a acestui an, in cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piata Carnii, cresterea pretului carnii de porc in Romania va inregistra un nivel crescut pana spre sfarsitul anului in curs”, a aratat parlamentarul PNL Botosani, in documentul oficial trimis conducerii MADR.

In finalul interpelarii, Costel Soptica i-a solicitat ministrului Daea raspuns la urmatoarele intrebari:

1. Ati identificat motivele care determina aceasta crestere a pretului carnii de porc si daca da, care sunt acestea?

2. In ce mod controleaza MADR pretul carnii si a preparatelor din carne produse in Romania?

3. Care este efectivul de porcine existent in prezent in Romania, si specific in judetul Botosani, raportat la nivelul acestuia din anul 1990?

4. Care este ponderea dintre importuri si exporturi inregistrata in prezent in ceea ce priveste consumul de carne de porc in Romania?

5. Ce masuri aveti in vedere pentru a stopa scaderea alarmanta a efectivelor de porcine de pe piata autohtona?

„Consider ca, in ciuda faptului ca avem o piata libera, statul roman, prin ministerul de resort, poate sa isi impuna un punct de vedere in cazul unor majorari precum cea anuntata la carnea de porc, cu un impact important in nivelul de trai al oamenilor. Avem destule probleme ramase nerezolvate in acest moment in ceea ce priveste sprijinirea producatorilor romani, si reiau ideea nepunerii in aplicare a Legii 150/2006, astfel incat anuntata crestere a pretului la carnea de porc ar dezavantaja suplimentar producatorii romani”, a explicat senatorul botosanean.

comunicat, Biroul de Presa al senatorului PNL Botosani Costel SOPTICA

Exit mobile version