Home Politica Senatorul PNL Botosani, Costel Soptica, sustine incurajarea varstnicilor care vor sa munceasca...

Senatorul PNL Botosani, Costel Soptica, sustine incurajarea varstnicilor care vor sa munceasca dupa pensionare

Senatorul PNL Botosani, Costel Soptica, s-a adresat oficial ministrului Muncii si Justitiei Sociale, Lia-Olguta Vasilescu, caruia i-a cerut, printr-o interpelare parlamentara, sprijinirea pensionarilor care doresc sa munceasca.

„Mai multe tari europene studiaza impunerea cresterii varstei de pensionare, pentru a face fata deficitului de forta de munca existent in prezent. In Austria spre exemplu, s-a propus cresterea varstei minime de pensionare cu doi ani, pentru a se ajunge la 60,2 ani. Propunerea nu este insa inovatoare datorita simplei cresteri a varstei de pensionare, ci mai degraba pentru ca persoanele care ies mai tarziu la pensie vor fi recompensate. Acest lucru inseamna ca daca o persoana continua sa lucreze timp de un an dupa ce a depasit varsta de pensionare va primi un premiu in valoare de 2.000 de euro, 3.000 de euro daca continua sa munceasca si in al doilea an si 4.000 de euro daca va munci si in al treilea. In acest fel, pensia va creste proportional cu anii munciti in plus, iar la randul lor angajatorii vor fi recompensati in mod similar”, a argumentat parlamentarul liberal in documentul oficial trimis conducerii MMJS.

In finalul interpelarii, senatorul botosanean a formulat urmatoarele intrebari catre ministrul Muncii: „1. Considerati oportun introducerea unor masuri similare si in Romania?; 2. Ce intreprinde Ministerul Muncii si Justitiei Sociale in vederea stimularii persoanelor care pot si vor sa ramana in campul muncii dupa pensionare?”.

„Consider ca Guvernul trebuie sa identifice solutii optime pentru diminuarea crizei fortei de munca existente inca in Romania, mai ales in judetele sarace, intre care si Botosani. Plecarea a tot mai multi tineri in strainatate si lipsa locurilor de munca trebuie sa constituie o preocupare principala a guvernantilor, prin gasirea unor posibilitati de a compensa aceste realitati. Mentinerea varstnicilor care doresc si sunt in putere pentru a continua in campul muncii, mai ales in anumite sectoare de activitate, ar fi una dintre oportunitatile de dezvoltare a zonelor unde ne confruntam cu deficit de forta de munca. In acest fel, si angajatorii ar fi avantajati”, a concluzionat senatorul Costel Soptica.

comunicat

Exit mobile version