Senatorul PNL Costel Soptica: „Judetul Botosani, fruntas pe tara la rata abandonului scolar”

Senatorul PNL Botosani, Costel Soptica, a primit raspuns din partea ministrului Educatiei Nationale, la interpelarea parlamentara adresata pe tema situatiei copiilor nescolarizati din judetul Botosani.

„Organizatiile non-guvernamentale din educatie si-au propus realizarea unei harti a serviciilor sociale in toate judetele tarii, in vederea solutionarii problematicii reducerii fenomenelor absenteismului si prevenirii abandonului scolar. Potrivit informatiilor furnizate de ONG-urile din sistem, Romania este tara cu cel mai mare numar de analfabeti din Europa, iar 6% dintre romani nu stiu carte”, a afirmat senatorul Costel Soptica in documentul oficial trimis conducerii MEN.

Pentru a primi informatii pertinente, senatorul liberal l-a intrebat pe ministrul Pavel Nastase urmatoarele: „1. Care este rata reala a abandonului scolar in Romania si punctual, in judetul Botosani? (cu rugamintea de a-mi oferi situatia statistica pe fiecare judet in parte, precum si pe zone, urban si rural); 2. Ce strategie are Ministerul Educatiei Nationale pentru acest an de prevenire a abandonului scolar, a reducerii numarului copiilor nescolarizati si a diminuarii absenteismului?”.

In raspunsul sau, ministrul Educatiei a prezentat cauzele cel mai des intalnite pentru care abandonul scolar persista in randul elevilor: situatia materiala precara, divortul, dezinteresul parintilor, implicarea si responsabilizarea elevilor in treburile gospodaresti in detrimentul activitatilor educative.

„Potrivit Anuarului Statistic al Romaniei din 2016, realizat de Institutul National de Statistica, in anul scolar 2014-2015, la nivel national, rata abandonului scolar in invatamantul primar si gimnazial a fost de 2,0% (1,8% in invatamantul primar si 2,1% in invatamantul gimnazial). Cea mai mare valoare a ratei abandonului s-a inregistrat in invatamantul postliceal si de maistri, respectiv 10,7%, iar la nivelul invatamantului liceal si profesional, a fost de 3,5%. Pentru anul 2016, conform datelor din Sistemul Informatic Integrat al invatamantului din Romania (SIIIR), rata abandonului scolar, la nivel national, este de 0,13%. In judetul Botosani, conform evaluarilor posibile in aceasta etapa a anului scolar, rata abandonului scolar este de 1,8%”, a aratat conducerea MEN in raspunsul oferit senatorului Costel Soptica.

In ceea ce priveste a doua intrebare a parlamentarului botosanean, oficialii MEN au subliniat ca se au in vedere anumite masuri in cadrul Pachetului integrat pentru combaterea saraciei.

„Ne propunem reducerea saraciei in comunitatile marginalizate, prin punerea in centrul lor a copilului si a nevoilor sale, precum si inlaturarea obstacolelor care il impiedica sa mearga la scoala (servicii destinate copilului si familiei), precum si transformarea mediului scolar intr-unul prietenos, capabil sa atraga si sa mentina copilul (activitati destinate scolii si cadrelor didactice)”, a mai aratat ministrul Educatiei, in raspunsul la interpelarea parlamentarului botosanean.

„Acest raspuns nu este deloc imbucurator, nici pentru mine, nici pentru situatia de ansamblu a invatamantului romanesc. Asteptam din partea ministrului Educatiei sa raspunda concret la intrebarile concrete formulate! Din pacate, oficialii guvernului PSD vorbesc mult, dar fac in continuare foarte putin! Sper ca viitoarea guvernare liberala sa puna cu adevarat pret pe viitorul tinerei generatii, in asa fel incat tinerii nostri sa aiba conditiile optime pentru a invata si apoi sa ramana in tara”, a concluzionat Costel Soptica.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.