O noua lovitura pentru presedintele Florin Turcanu care isi dorea foarte mult sa aduca acest centru de cercetare in subordinea Consiliului Judetean Botosani.
Senatorul Doina Federovici a anuntat ca a dat aviz negativ pentru propunerea legislativa initiata de parlamentarii PNL de Botosani privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului si din administrarea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” – Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Popauti, judetul Botosani, in domeniul public al judetului Botosani si in administrarea Consiliului Judetean Botosani.
Parlamentarul social-democrat a justificat avizul negativ pe care l-a solicitat:
1. Finantarea de catre Consiliul Judetean a activitatii de cercetare stiintifica a statiunii este irealizabila datorita a doi factori si anume:
– Legea nr. 5 privitoare la Bugetul national pe 2013 este propusa si pe 2014, lege ce interzice prin art. 27 finantarea activitatii de cercetare stiintifica agricola din unitatile de cercetare-dezvoltare ce nu s-au organizat prin Hotarare de Guvern, ori din cele 54 de unitati de cercetare stiintifica au hotarari de guvern de reorganizare numai doua (Dancu si Institutul de Economie Agrara), restul de 52 de unitati nu au Hotarari de Guvern de reorganizare, deci nu pot fi finantate din surse bugetare;
– nici un Consiliu Judetean, fiind vorba de bani publici, nu va putea finanta cheltuielile curente si de capital la o unitate ce are alt profil decat cel al Consiliului Judetean.
2. Consiliul Judetean Botosani nu are in obiectul sau de activitate si nici in atributii „cercetare stiintifica agricola” si in consecinta nu are cum indruma si controla cercetarea stiintifica de profil.
3. Consiliul Judetean Botosani nu are in structura sa Directii Generale, Directii sau Servicii etc. care sa poate conduce activitati de cercetare stiintifica in domenii ca genetica calitativa, genetica cantitativa, biotehnologii de reproductie, de nutritie, de exploatare, de bioeconomie etc.
4. Scoaterea statiunii Popauti Botosani dintr-o structura organizata (retea complexa de cercetare pe ovine) duce la dezorganizarea unei activitati stiintifice consolidate de multe decenii, dezorganizare cu efecte negative majore atat in sfera economicului, cat si a competitivitatii in cadrul Uniunii Europene.
5. In expunerea de motive la initiativa legislativa se face afirmatia „terenurile sus-mentionate (1163,02 ha) nu fac obiectul unor cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privata sau restituire, depuse in temeiul actelor normative cu caracter special privind Fondul Funciar, nu sunt grevate de sarcini si nu fac obiectul unui litigiu”, afirmatie in totalitate eronata. Statiunea Popauti este in proces pentru surprafata de 1062 ha teren (din cele 1163,02 ha ce le are in administrare) pentru revendicare ca vechi amplasament si face obiectul dosarelor nr. 10312/190/2013, aflat pe rolul judecatoriei Bistrita si nr. 9391/193/2013, aflat pe rolul judecatoriei Botosani. Asa cum sunt prevederile legislative in vigoare, terenul de 1062 ha nu poate fi inclus intr-o initiativa legislativa pana cand instanta de judecata nu se pronunta in legatura cu restituirea terenurilor fostilor proprietari.
In urma dezbaterilor, senatorul Doina Federovici a obtinut avizul negativ din partea comisiilor parlamentare si, in aceste conditii, proiectul de lege nu poate trece de plenul Senatului.
„Sustin cu tarie toate proiectele judetului Botosani, mai putin cele care vin in contradictie cu legislatia in vigoare. Am credinta ca noul guvern va avea capacitatea de a indrepta si aceasta nedreptate a regimului Basescu-Boc, cea a stoparii finantarii din bugetul de stat de unitatilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, asa cum a fost prevazuta in legea nr 45/2009 iar statiunea Popauti isi va relua locul printre unitatile de cercetare de elita ale Romaniei”, a precizat senatorul PSD Doina Federovici.
Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Ovinelor si Caprinelor Botosani a fost infiintata in 1909 si functioneaza de peste 104 ani ca unitate de cercetare stiintifica cu profil zootehnic de importanta nationala.
Statiunea Popauti, de-a lungul timpului, a fost unitatea de cercetare stiintifica care a pus bazele cresterii oilor din rasa karakul in nordul Moldovei si al Bucovinei, si a asigurat perfectionarea, prin cercetarea stiintifica a calitatii pielicelelor de karakul la fermele si crescatoriile din zona de influenta, aducand produsele romanesti la nivelul cel mai inalt din europa si in ultimii zece ani la nivel de competititvitate cu tarile asiatice (tarile de origine ale karakulului).
Realizarile Statiunii Popauti sunt unice in Europa si ele se datoreaza specialistilor din unitate si membrilor Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”, in subordinea careia se afla statiunea si care are asigurat includerea in tehnica experimentala a celor mai actuale tehnici care sa garanteze consolidarea in populatii si transmiterea in descendenta a noilor caractere de culoare.
Proiectul de lege a fost realizat de parlamentarii PNL din Botosani, la cererea lui Florin Turcanu. Acesta si-a exprimat dorinta ca Statiunea de Cercetare de la Popauti sa treaca in subordinea Consiliului Judetean Botosani.