Home Politica SURPRIZE la PNL Botosani!

SURPRIZE la PNL Botosani!

PNL Botosani

Dupa alegerea conducerii municipale a PNL Botosani, un ochi plange si altul rade printre liberali. Iar votul electoral nu a fost lipsit de multe surprize.

Sambata, 8 aprilie, au avut primele alegeri pentru conducerile locale ale PNL. Dar cea mai importanta organizatie si care conteaza foarte mult pentru cum vor evolua lucrurile pe viitor a fost cea a municipiului Botosani.

Bineinteles ca „lupta” electorala a fost data de „vechii” liberali si „vechii” pdl-isti. Adica, intre tabara Viorel Iliuta – Costel Soptica si tabara Gabi Alexandru – Cristian Achitei. Fiecare a fost „inarmata” cu pliante in care isi prezentau echipa dar si sustinatorii.

Inca de la primele ore, cei aproximativ 360 de liberali din Botosani au fost vizitati de Ludovi Orban, candidat pentru functia de presedinte a PNL. Chiar daca a incercat sa fie impartial, prin mesajul sau Ludovic Orban a dat de inteles cam care echipa si-ar dori sa fie castigatoare.

„Am foarte multi prieteni pe aici, de la Verginel Gireada pana la Costel Soptica, Catalin Flutur. Alegeti cu mult discernamant, ganditi fiecare alegere, ganditi-va pe cine votati, cautati sa formati o echipa puternica care intr-adevar sa se asigure capacitatea de a castiga in continuare Primaria Municipiului Botosani si sa ne ajute sa recastigam judetul Botosani”, a spus Ludovic Orban.

Au urmat discursurile celor doi candidati pentru functia de presedinte a organizatiei municipale Botosani. Viorel Iliuta a avut un mesaj prin care cerea echilibru si o cale de mijloc pentru a avea succes la alegerile viitoare, fara a da vreun pic in adversarul politic PSD.

„O echipa politica de succes intotdeauna va cauta calea de mijloc pentru ca numai asa poate capta atentia tuturor. Echilibrul trebuie sa fie una dintre valorile constante ale echipei si ale actiunii noastre politice. Avem nevoie de o politica a bunului simt. Multora nu le este familiara o astfel de abordare dar in opinia mea nu cel care da cel mai tare cu pumnul in masa, nici cel care ridica tonul mai sus este liderul prin excelenta. Noi oamenii am fost inzestrati cu ratiune si tocmai de aceea respingem o asemenea abordare”, a spus Viorel Iliuta.

In schimb, Gabi Alecsandru, care vine din partea tinerilor liberali, a aratat ca acum este momentul ca sa vina o alta echipa, una noua si care sa dea un nou suflu partidului. Mai mult chiar, el a criticat vechea conducere a organizatiei municipale, care a a obtinut un scor foarte slab la alegerile parlamentare.

„Fostul presedinte, Viorel Iliuta, ne-a demonstrat, din pacate, ca nu poate sa ne conduca, nu spre victorie, dar nici macar spre un scor electoral rezonabil, de care sa nu ne fie rusine. 17%! Este rezultatul penibil obtinut de organizatia municipala pe 11 decembrie. Un rezultat care ar trebui sa ne faca sa intram in pamant de rusine! Dar si un rezultat care ne obliga sa schimbam radical modul de functionare a partidului. Si, daca la nivelul organizatiei judetene, pesedintele Catalin Flutur a avut onoarea de a face un pas in spate, asumandu-si un esec de care nu se facea nicicum vinovat, de la municipiu am primit, ca intotdeauna, acelasi semnal: tacere de mormant! Domnul Viorel Iliuta si-a bagat capul in nisip, sperand ca timpul va depune de la sine o ceata densa peste lipsa de performanta a domniei sale. Iar acum, dupa doar ceva mai mult de 100 de zile, considera chiar ca trebuie sa ii fie reinnoit mandatul de presedinte”, a spus, la randul sau, Gabi Alecsandru.

Chiar daca sala si vocile din spate dadeau ca sigur castigator pe Gabi Alecsandru, totusi surpriza a fost una foarte mare pentru multi participanti la la alegerile de sambata. Astfel, Viorel Iliuta a obtinut un numar de 195 de voturi iar Gabi Alecsandru 169. Un scor strans, care arata ca „lupta” dintre cele doua tabere avea o miza mare.

Dar surpriza mare a fost la alegerea prim-vicepresedintilor. Din partea „vechilor” liberali au participat Gheorghe Sorescu si Daniel Botezatu, iar de la cealalta tabara au participat Eugen Turcanu si Gabi Alecsandru.

Surprinzator a fost ca, desi a lipsit la scrutinul partidului din motive profesionale, Gheorghe Sorescu a castigat detasat, cu 208 voturi, in fata lui Eugen Turcanu (147 voturi), care a avut si un discurs dur, divulgand diverse jocuri de culise in jurul acestor alegeri din partid.

„Trebuie sa avem puterea sa spunem anumite lucruri in fata, sa ni le asumam ca sa putem merge mai departe pentru ca raman niste fapte care s-au facut intr-o anumita maniera si care nu au dus unde trebuia. Imi pare rau ca prin modul in care s-a prezentat aceasta Conferinta municipala a lasat o umbra de indoiala asupra obiectivitatii. Tot felul de motive, cotizatii peste noapte, SMS-uri ca daca nu platesti nu ai voie sa participi, se schimbau regulile in fiecare zi, s-au derogat termenele de depunere a candidaturilor, de plata a cotizatiei, unii nu sunt pe liste, sunt oameni care stau pe hol si nu au voie sa voteze si sunt de 10 ani membri in partid. Imi pare rau ca nu l-ati lasat pe primarul Flutur sa vorbeasca”, a fost mesajul lui Eugen Turcanu.

In schimb, prima „lupta” dintre Daniel Botezatu si Gabi Alecsandru s-a terminat prima data la egalitate. De aceea, a fost nevoie de organizarea unui nou tur de scrutin, care s-a finalizat in favoarea lui Botezatu, cu 159 de voturi, dar la o diferenta de 13 voturi fata de Alecsandru.

Surprize au fost si la alegerea vicepresedintilor. Aici, au fost si candidaturi independente de cele doua „tabere”, care au incurcat un pic calculele pentru cele doua „combatante”. In schimb, doi tineri din tabara Alecsandru – Achitei au reusit sa castige in fata seniorilor. Este vorba de George Ionut Turcu care a invins in fata Cristinei Panait si de Adrian Poclid care l-a surclasat pe Octav Paul.

Dar iata rezultatele pe departamente:

Departamentul pentru strategii si relatii politice

1. George Ionut Turcu: 182 voturi

2. Cristina Panait: 165

Departamentul imagine, comunicare si relatii cu mass-media

1. Radu Dorulet: 184 de voturi

2. Cristina Brandusa Miron: 162 de voturi

Departamentul pentru politici economice si mediu de afaceri

1. Ovidiu Luca: 177 de voturi

2. Gabriel Carlan: 109 de voturi

Departamentul pentru politici sociale, relatii cu sindicatele, patronatele si ONG-uri

1. Marius Orosanu: 189 de voturi

2. Catalina Lupascu: 155 de voturi

Departamentul pentru administratie publica si justitie

1. Alberto Gavrilescu: 144 de voturi

2. Victor Ivanescu: 100 de voturi

Departamentul pentru agricultura

1. Eduard Telisca: 180 de voturi

2. Vasile Trofinov: 168 de voturi

Departamentul pentru politici in educatie, cercetare, cultura

1. Adrian Poclid: 183 de voturi

2. Paul Octav: 162 de voturi

Departamentul pentru politici in sanatate

1. Gina Puflea: 200 de voturi

2. Lacramioara Bradu: 137 de voturi

O alta surpriza a fost la Biroul Permanent Local. Daca la vicepresedinti scorul era de 5-3 pentru tabara Iliuta – Soptica, in schimb la membrii BPL Botosani scorul este de 10-5 pentru „vechii” liberali.

Iata si lista cu cei 15 membri:

1. Catalin Boboc: 173 de voturi

2. Andrei Amos: 149 de voturi

3. Daniel Tupilus: 146 de voturi

4. Emil Ivasuc: 144 de voturi

5. Radu Lebada: 135 de voturi

6. Anca Paslaru: 131 de voturi

7. Cristian-Marius Gherasim: 128 de voturi

8. Claudia Miron: 126 de voturi

9. Gigel Pascariu: 124 de voturi

10. Cristina Panait: 123 de voturi

11. Dragos Lupascu: 122 de voturi

12. Corneliu Daniliuc: 120 de voturi

13. Lacramioara Bradu: 120 de voturi

14. Mihai Lionte: 119 de voturi

15. Nicoleta Paviliuc: 118 de voturi

Trezorier: Dana Arama.

Alegeri pentru locale au mai avut loc si in alte localitati din judet, dar semnalul a fost de alegerile de la municipiul Botosani. Dupa cum se poate vedea, majoritatea este detinuta de echipa Viorel Iliuta – Costel Soptica.

O alta surpriza remarcata inclusiv de primarul Catalin Flutur a fost ca membrii fostei formatiuni politice Forta Civica a facut diferenta. Daniel Botezatu, care a castigat functia de prim-vicepresedinte, si Radu Dorulet, vicepresedinte, au facut parte din Partidul Forta Civica, formatiune care, mai tarziu, a fuzionat cu PDL.

Si fiindca articolul de fata a prezentat mai multe surprize, pe final punem preciza ca o surpriza, placuta pentru cei mai multi dintre liberalii botosaneni, a fost si prezenta lui Catalin Flutur pe parcursul intregului scrutin pentru alegerea conducerii organizatiei municipale. Acesta, la ultimele intalniri de acest gen, a lipsit din diverse motive. Pe multi dintre cei prezenti la Cinematograful Unirea, locatia unde au avut loc alegerile, i-a surprins si faptul ca fostul lider la liberlilor din judetul Botosani, Catalin Flutur, a discutat, dar si a sustinut candidati din ambele tabere.


1 COMMENT

Comments are closed.

Exit mobile version