TAMARA CIOFU: Creditele in valuta se vor putea converti in lei!

tamara ciofu

Proiectul legislativ privind convertirea creditelor in moneda nationala a fost adoptat Mirecuri,18 iunie, a.c. in plenul Senatului cu 74 de voturi pentru, 2 abtineri si un vot impotriva.

Legea, a carui coinitiator este deputatul PSD Tamara Ciofu, prevede conversia creditelor contractate in monede straine, in moneda nationala, fara comisioane, garantii aditionale sau costuri suplimentare. Aceasta lege vine in ajutorul romanilor cu rate bancare marite din cauza fluctuatiilor de curs.

Masura se va aplica atat creditelor in desfasurare cat si celor ce vor fi contractate in viitor, pentru a se asigura egalitatea in drepturi a consumatorilor.

„Climatul economic global extrem de volatil al ultimilor ani, fluctuatiile de curs si chiar politicile bancare au favorizat o crestere nepermisa a ratelor pentru credite contractate de romani. Avand in vedere ca statisticile arata ca sumele restante la banci s-au inzecit in ultimii 4 ani era obligatoriu ca statul sa ia masuri pentru protejarea romanilor cu credite”, a declarat deputatul PSD, Tamara Ciofu.

Noua lege prevede ca in momentul depasirii cu 20% a valorii creditului initial, din cauza fluctuatiilor de pe piata valutara, bancile au obligatia sa informeze clientul cu privire la situatia datoriilor. Acesta, poate la randul sau, sa opteze pentru conversia creditului din moneda straina in moneda nationala.

Prevederile acestei legi vin in intampinarea reglementarilor Directivei Uniunii Europene 0541/2013 cu privire la masurile pentru protectia drepturilor cetatenilor statelor non-euro in fata fluctuatiilor de curs. Astfel, prin punerea in acord a legislatiei europene cu cea romaneasca se asigura buna informare a clientilor bancilor prin prezentarea corecta si completa a conditiilor contractuale.

„Proiectul legislativ vine in sprijinul a milioane de romani care se simt inselati de banci atunci cand constata ca ratele si valoarea creditului contractat se mareste de la o luna la luna. Este extrem de important ca legea sa intre in vigoare cat mai repede pentru a evita acumularea de datorii suplimentare la banci. Pentru multi dintre romanii cu credite, conversia in lei reprezinta o gura de oxigen, o povara luata de pe umeri”, a subliniat vicepresedintele PSD Botosani, Tamara Ciofu.

Proiectul de lege care se bucura de sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a primit avize favorabile de la Comisia juridica si de la Comisia pentru drepturile omului precum si raport pozitiv de la Comisia pentru buget din Senatul Romaniei.

Initiativa legislativa va fi inaintata Camerei Deputatilor pentru votul final, unde deputatul PSD va incerca sa explice colegilor parlamentari importanta adoptarii acesteui proiect de lege pentru romanii cu credite in monede straine care vor putea converti sumele in lei fara comisioane sau garantii suplimentare, la cursul valutar din momentul contractarii creditului.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.