Tinerii liberali lanseaza Petitia ‘Votul prin corespondenta – un instrument democratic esential în secolul 21’

Tineretul National Liberal considera ca modul in care s-a desfasurat procesul de votare pentru alegerile  prezidentiale in sectiile din diaspora a aratat, pe de o parte, dispretul PSD si al primului ministru / candidat, Victor Ponta, fata de romani si de regulile democratiei, iar, pe de alta parte, necesitatea adoptarii de urgenta a unor masuri care sa impiedice reeditarea acestei situatii.

Diac-Milatinovici Lucian, co-presedintele al organizatiei judetene de tineret, considera ca ”Romania, ca stat democratic, trebuie sa puna la dispozitia cetatenilor sai instrumente practice, adaptate vremurilor pe care le traim, pentru exercitarea drepturilor cetatenesti fundamentale. 
 
Votul prin corespondenta este un instrument democratic esential in secolul 21. De aceea, Proiectul de Lege privind votul prin corespondenta, depus in Parlament de catre Partidul National Liberal in septembrie 2014, trebuie adoptat cu celeritate”.
 
In acest sens, TNL a initiat o petitie care poate fi semnata on-line aici:
http://www.petitieonline.com/votul_prin_corespondenta_esential_in_sec_21
 
Cerem parlamentarilor puterii sa respecte Constitutia Romaniei si sa voteze alaturi de reprezentantii opozitiei parlamentare in favoarea Legii Votului prin corespondenta, propusa de PNL in septembrie 2014. 
 
Aceasta Lege va crea conditiile necesare pentru ca toti romanii, indiferent de locul in care traiesc in lume, sa isi poata onora cu respect si demnitate obligatiile care le revin din calitatea de cetateni ai statului roman.
 
Atragem atentia tuturor asupra urmatoarelor aspecte:
 
Nu dorim altceva decat respectarea Constitutiei, legilor tarii si a tratatelor internationale la care Romania este parte!
 
Nu dorim altceva decat ca cetatenii romani sa nu mai fie umiliti, in nicio circumstanta, cu atst mai mult in momentul in care, in mod responsabil, incearca sa isi exercite dreptul fundamental la vot!
 
Nu dorim altceva decat ca ziua votului sa fie o sarbatoare pentru toti romanii, reflectata in imagini care sa ne aduca respectul strainilor!
 
Motivele punctuale pentru care dorim introducerea votului prin corespondenta sunt:
 
Aprox. 3.000.000 de cetateni romani traiesc in afara granitelor tarii;
 
Toti cetatenii romani, indiferent de locul in care isi au domiciliul, au aceleasi drepturi si obligatii;
 
Cele 294 de sectii de votare organizate in strainatate pentru alegerile prezidentiale din 2009 si 2014 s-au dovedit a fi insuficiente pentru asigurarea dreptului la vot a celor care s-au prezentat la aceste sectii, o parte dintre ei neputand vota nici dupa mai multe ore de asteptare;
 
Numerosi cetateni romani nici nu s-au prezentat la sectiile de votare datorita distantei foarte mari dintre localitatea de domiciliu si cea in care a fost organizata sectia de vot;
Cu o suplimentare rezonabila de costuri, Guvernul ar fi putut mari numarul de sectii de votare din zonele cu mari aglomerari de cetateni romani; insa, este, practic, imposibila organizarea de sectii de vot in absolut toate localitatile sau in localitati situate la distante rezonabile pentru toti cetatenii romani care traiesc in afara granitelor.
 
Fundamentele pe care ne bazam solicitarea sunt urmatoarele:
 
”Declaratia universala a drepturilor omului” – documentul fundamental al drepturilor omului – lansat acum aproape 66 de ani, la 10 decembrie 1948, de catre cea mai mare organizatie internationala din lume – Organizatia Natiunilor Unite, a carei misiune este de a asigura respectarea drepturilor omului, pacea mondiala, cooperarea si dreptul international, include, la articolul 21, ”dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii sale” pentru ”orice persoana”. Astfel, ” (…) Vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii de stat; aceasta vointa trebuie sa fie exprimata prin alegeri nefalsificate, care sa aiba loc in mod periodic prin sufragiu universal, egal si exprimat prin vot secret sau urmand o procedura echivalenta care sa asigure libertatea votului”.
 
Constitutia Romaniei proclama, in articolul 36: ”cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv”.
 
Dreptul de vot este intarit si in articolul 20 al Constitutiei, referitor la Tratatele internationale privind drepturile omului, care spune: ”dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu ”Declaratia universala a drepturilor omului”, cu pactele si celelalte tratate la care Romania este parte”. Asadar, vezi mai sus, ce spune ”Declaratia universala a drepturilor omului” cu privire la vot.
 
Nu in ultimul rand, specificam ca articolul 17 din Constitutia Romaniei este dedicat cetatenilor romani din strainatate si stipuleaza faptul ca acestia se bucura de ”protectia statului roman” si li se cere indeplinirea obligatiilor ce le revin: ”Cetatenii romani se bucura in strainatate de protectia statului roman si trebuie sa-si indeplineasca obligatiile, cu exceptia acelora ce nu sunt compatibile cu absenta lor din tara”.
 
Votul universal are o istorie de cel putin 121 de ani, acesta fiind introdus pentru prima data in Noua Zeelanda, in anul 1893. Daca luam in considerare votul, considerat universal, dar acordat doar barbatilor, atunci vorbim de o istorie de peste 200 de ani, acesta fiind introdus de catre Republica Franceza in 1792 si de catre Elvetia in 1848. Romania a introdus votul universal in 1918, primele alegeri bazate pe acest sistem fiind in 1919.
 
Comunicarea in timp real, prin transmiterea instantanee a mesajelor utilizand mijloace de comunicare in masa: radio, tv, internet, a creat un context cu totul nou al relatiilor sociale. 
 
Daca televiziunea si radio-ul dau posibilitatea unor institutii, care dispun de mijloace tehnologice impresionante, sa transmita mesaje in timp real catre milioane de oameni, retelele de socializare au facut posibil  acest lucru pentru orice persoana care dispune de minimum necesar: un calculator, o tableta sau un telefon conectate la internet. 
 
Intr-o societate redefinita astfel de comunicarea instantanee, statul roman trebuie sa isi redefineasca modalitatile prin care cetatenii sai isi pot exercita drepturile fundamentale. Una dintre aceste noi modalitati trebuie sa fie si votul prin corespondenta.
 
Comunicat,
Diac-Milatinovici Lucian
                    Co-Presedinte al TNL Botosani
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.