Partidul National Liberal se afla in fata primului Congres de alegeri dupa fuziunea PNL cu PDL. Pentru membrii acestui partid reprezinta cel mai important proiect de unificare a dreptei de dupa Revolutie.
Pana la alegerile din 17 iunie, cei trei liberali, intrati in cursa pentru sefia partidului, au inceput campania electorala interna. Este vorba de Cristian Busoi, Ludovic Orban si Viorel Catarama.
Primul care a calcat pe meleaguri moldave a fost Cristian Busoi. A inceput cu Botosani, a continuat la Suceava, Iasi si apoi Neamt.
„Fac parte dintr-o generatie tanara care a facut pasul in prima linie a politicii, pe fundalul distrugerii increderii in vechea clasa politica, in urma actiunilor Justitiei. Am fost toti trasi in aceasta valtoare, care a insemnat pierderea increderii in politicieni, mai ales in raport cu electoratul de dreapta, pentru ca electoratul de stanga are prioritati economice. Nu pretind ca sunt un salvator, o vedeta politica. In politica, nu caut nici valuri de emotii, nici cutremur de aplauze. Sunt opusul liderului providential care supraliciteaza emotii, dar a oferit manipulari si amagiri, pana nu a mai ramas nimic din increderea oamenilor in politicieni. Sunt o anti-vedeta, un anti-populist”, s-a prezentat Cristian Busoi in fata reprezentantilor presei locale din Botosani.
La cei 39 de ani, Busoi spune ca face parte din generatia care „le-a vazut pe toate”, de la comunism, la tranzitia la economia de piata, integrarea in UE, globalizarea si criza economica, pana la etapa asezarii institutionale, pe care o traverseaza in acest moment Romania.
Cristian Busoi a devenit liberal inca de la varsta de 18 ani. In 1996, cand se formase Convetia Democratica din Romania, el devenise presedintele Organizatie de Tineret Timisoara, presedintele Studentilor Liberali, la nivel national. Apoi, pe rand, a devenit deputat de Timis, secretar executiv al PNL, responsabil cu relatiile internationale, membru in Parlamentul European, a avut un mandat de presedinte la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a fost ales prim-vicepresedinte al PNL si secretar genral interimar.
„Cunosc bine partidul! Am dovedit intotdeauna seriozitate in sarcinile pe care mi le-am asumat si cuvant fata de colegi, am crescut treptat in partid si cred ca disciplina de partid si respectul fata de colegi sunt esentiale pentru oricine isi doreste sa devina un lider al Partidului National Liberal”, a mai spus Cristian Busoi.
Liberalul a mai explicat unificarea PNL cu PDL a venit ca o confirmare a unei incheieri de etapa in politica romaneasca si un pas spre normalitate si disparitia unei false diviziuni, generata si de o politica personalizata.
„PNL trebuie sa inteleaga un lucru important strategic: daca PNL va ramane cantonat doar in atacul la PSD pe tema Justitiei, asa cum s-a intamplat pana acum, PNL nu va recupera diferenta majora care il desparte de PSD. Cu toate schimbarile pe care le-a facut in alegerile locale si parlamentare din 2016, renuntand la oamenii acuzati in Justitie si aducand oameni noi pe liste, PNL nu a reusit totusi sa se conecteze cu electoratul pe care l-a pierdut incepand cu anul 2015. Fara un mesaj economic curajos si individualizant si fara o actiune ferma pentru buna functionare a administratiei, mesajul despre schimbare politica, asumat de PNL in 2016, nu are suficienta forta de convingere. Fara sa-si refaca identitatea liberala si discursul economic, PNL nu va reusi sa mobilizeze tot electoratul anti-PSD, un electorat pragmatic si activ socio-economic, cu o agenda de preocupari foarte clara vizand functionarea statului si costul administrativ pe care statul li-l pune pe umeri in fiecare zi”, a mai adaugat Cristian Busoi.
Liderul liberal crede ca, dupa Congresul de alegeri, PNL poate strange din nou in jurul sau tot electoratul de dreapta si poate deveni o forta politica care sa castige alegerile prezidentiale din 2019.