Răspunzând unei interpelări a senatorului PNL Costel Șoptică, ministrul Finanțelor certifică necesitatea unor investiții majore în județul Botoșani.
La nivel național, județul Botoșani se află pe locul 32 în ceea ce privește exporturile, se arată în răspunsul conducerii Ministerului Finanțelor Publice la o interpelare parlamentară a senatorului liberal Costel Șoptică.
„Principalele produse exportate în anul 2016 de județul Botoșani, conform Nomenclatorului Combinat, sunt articole ale industriei ușoare (textile și articole din textile) care reprezintă peste 80% din totalul exporturilor din acest județ, cu o valoare a exporturilor de 253,3 milioane euro. Printre alte bunuri exportate, menționăm animale vii și produse animale (15,1 milioane euro), mărfuri și produse diverse (10,1 milioane euro), încălțăminte, pălării, umbrele etc. (7,9 milioane euro) și produse din lemn, exclusiv mobilier (5 milioane euro)”, a subliniat ministrul Finanțelor, în răspunsul remis parlamentarului botoșănean.
În documentul oficial trimis MFP, Costel Șoptică a reliefat că România are nevoie de o majorare substanțială a volumului exporturilor, un aspect absolut necesar în vederea realizării mult așteptatei dezvoltări generale a țării noastre pentru alinierea cu statele membre ale Uniunii Europene.
”Pe de altă parte, actualul Executiv s-a arătat dispus să reia dezbaterile pe tema proiectului de regionalizare, abandonat între timp. Acest fapt ar presupune ca județele actuale să fie analizate și din punct de vedere al valorii exporturilor realizate”, a mai afirmat liderul PNL Botoșani.
Răspunsul ministrului de Finanțe îi dă dreptate senatorului Costel Șoptică, care a afirmat în repetate rânduri că Guvernul actual nu are o strategie clară privind scoaterea județului Botoșani din situația actuală precară socială și economică.
„În structura exporturilor, din punct de vedere al repartizării pe regiuni, Regiunea Nord-Est înregistrează cele mai mici valori ale exporturilor. Clasamentul pe regiuni este ocupat pe primele 3 locuri de București-llfov (23,1%), Vest (18%) și Sud-Muntenia (16,1%), urmate de Centru (14,8%), Nord-Vest (11,2%), Sud-Est (7,2%) si Sud Vest-Oltenia (5%). Regiunea Nord-Est reprezintă doar 4,5% din totalul exporturilor românești, situându-se pe ultimul loc din acest punct de vedere. Cele mai mari contribuții la exporturile Regiunii Nord-Est le au județele lași (31,3%), Bacău (18,9%) și Suceava (16,5%). Exporturile realizate în anul 2016 în județul Botoșani au totalizat 304 milioane euro. Această valoare reprezintă 0,5% din exporturile totale ale României și 11,7% din totalul exporturilor realizate în Regiunea Nord-Est”, s-a mai precizat în răspunsul din partea ministrului de Finanțe.