USL a intrat in anul 2014 cu „stangul”

Cearta din Uniunea Social Liberala a pornit inca din a treia zi a anului 2014. Primul semnal a venit de la „stangista” Gabriela Firea care a anuntat ca membrii si simpatizantii de la PSD Ilfov nu-l vor vota pe Crin Antonescu pentru functia de presedinte a Romaniei. Apoi, Florin Turcanu, presedintele PNL Botosani, a cerut congres extraordinar al USL, in timp ce senatorul liberal Sorin Rosca Stanescu declara ca aceasta uniune nu mai exista de facto. Iar, la final, presedintele PSD Botosani, Andrei Dolineaschi, l-a amenintat pe Florin Turcanu ca orice atac impotriva social-democratilor inseamna un vot in minus pentru Crin Antonescu.

Am trecut in noul an 2014, dar certurile din interiorul USL au ramas. Ba, chiar mai mult, acestea s-au amplificat. Si acum au pornit la nivel central.

Inca din a treia zi a noului an, senatorul Gabriela Firea a anuntat ca PSD Ilfov nu-l va vota pe Crin Antonescu la alegerile prezidentiale. Motivul invocat de aceasta ar fi ca, de cateva luni, in aceasta zona, alianta PNL-PDL functioneaza. In acest sens, Gabriela Firea a anuntat ca vicepresedintii CJ Ilfov au fost schimbati in ultima sedinta din 2013, cu unul de la PNL si celalalt de la PDL. In plus, banii impartiti de CJ Ilfov au ajuns doar la primariile PNL si PDL.

„USL-ul a fost pus in pericol de niste orgolii punctuale, provinciale”, a acuzat Gabriela Firea.

Senatorul spune ca ea, personal il va vota pe Crin Antonescu la alegerile prezidentiale, dar nu poate fi la fel de sigura ca si organizatia pe care o conduce se va mobiliza.

„Cum sa voteze cu PNL, dupa jocurile din teritoriu. Nu cred ca o vor face si sunt voturile unui intreg judet”, a spus Gabriela Firea, intr-o emisiune televizata.

In aceeasi zi, presedintele CJ Botosani, Florin Turcanu, vicepresedinte al PNL, a anuntat ca va propune in viitoare sedinta a conducerii liberalilor organizarea unui Congres extraordinar al USL pentru a se reconfirma candidatura lui Crin Antonescu pentru functia de presedinte al Romaniei.

„Trebuie sa clarificam lucrurile. Daca ramanem la guvernare si in USL, trebuie sa facem un congres comun PSD, PNL, PC, UNPR, si mai validam sau nu candidatura lui Crin Antonescu. Daca nu ramanem in USL, ne apucam de treaba singuri, ne incarcam bateriile si vedem cat putem obtine singuri. Ca sa ramai la guvernare, trebuie sa ai un congres care sa valideze obiectivele USL si candidatul la prezidentiale”, a declarat Florin Turcanu pentru publicatia „Gandul”.

In schimb, senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a declarat, la B1 TV, ca organizarea unui Congres extraordinar al USL pentru a se decide si parafa din nou candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidentiale, propusa de vicepresedintele PNL Florin Turcanu, este o absurditate.

„Acest congres este o utopie. Pentru a exista un congres USL ar trebui sa existe trei congrese, unul PSD, unul PNL si unul PC. Numai in aceste conditii ar putea fi urmate de unul USL”, a spus Rosca Stanescu.

Acesta a adaugat ca un astfel de congres este inutil pentru ca USL nu mai exista.

„Si ce ar putea face acest congres? Sa intoarca mortul de la groapa? Chiar daca exista un Guvern, in functiune USL nu mai exista de facto. Nu doar in Ilfov si in alte judete ale tarii, nu mai exista nici la nivel central. Deci ar putea sa faca? Nu se mai poate intoarce mortul de la groapa”, a completat Sorin Rosca Stanescu.

La randul sau, presedintele PSD Botosani, Andrei Dolineaschi, a declarat ca omologul sau liberal, Florin Turcanu, ar trebui sa isi schimbe atitudinea fata de PSD pe plan local inainte de a cere un congres national la nivelul fiecarui partid din USL.

„Daca domnul Turcanu doreste intr-adevar sa existe o buna colaborare in USL ar trebui sa inceapa cu semnarea pactului de neagresiune pe care PSD l-a propus pe plan local, la Botosani. Pana acum, domnul Turcanu a refuzat semnarea pactului din motive personale, pentru ca fratele sau nu era mentionat pentru o candidatura la alegerile europarlamentare. I-am spus ca putem discuta continutul pactului, dar dansul nu a dat niciun semn in acest sens”, a spus Andrei Dolineaschi.

Presedintele PSD Botosani a mai adaugat ca i-a atras atentia in repetate randuri lui Florin Turcanu ca atacurile sale la adresa PSD vor afecta sustinerea candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidentiale.

„I-am spus domnului Turcanu ca fiecare atac la adresa PSD inseamna mai putine voturi pentru presedintele sau de partid la alegerile prezidentiale, pentru ca nu putem forta simpatizantii PSD sa puna stampila pe Crin Antonescu, dupa ce au fost jigniti de domnul Turcanu. Nu poti cere unitate si prietenie la nivel central, cand iti calci in picioare partenerii pe plan local. Cat timp domnul Turcanu refuza semnarea pactului de colaborare si neagresiune la nivelul judetului, demersul sau la nivel national ramane pura demagogie”, a mai afirmat Andrei Dolineaschi.

Presedintele PSD Botosani a mai adaugat ca una din conditiile esentiale pentru buna functionare a USL la nivelul judetului Botosani este ca Florin Turcanu sa denunte public orice colaborare cu PDL, asa cum prevede Protocolul USL.

„Aici la Botosani insa s-a manifestat in mai multe randuri o alianta a raului intre PNL si PDL, impotriva votului exprimat de marea majoritate a botosanenilor. Protocolul USL exclude clar acest lucru. Prin urmare, daca domnul Turcanu doreste un parteneriat corect cu PSD trebuie sa denunte public orice intelegere pe care a avut-o cu PDL, la nivelul judetului Botosani”, a incheiat Andrei Dolineaschi.

Asadar, in USL apele raman tulburi. Si, dupa cum au declarat mai multi lideri liberali si social-democrati, aceasta alianta va mai rezista pana in martie. Pana atunci, insa, certurile dintre cele doua formatiuni politice vor continua, si dupa cum a inceput anul, se pare ca vor fi mult mai dure. Vom trai si vom vedea.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.