DOAR O VORBA: USL, un balon pe cale sa se sparga

De un an de zile USL a aratat ca este o constructie politica solida si, in acelasi timp, foarte mare. Mare cat un balon umflat la maximum. Si era cat pe ce sa se sparga. Pentru ca Victor Ponta a vrut, pe repede inainte, sa mai bage si UDMR. Norocul lor a fost supapa PNL care a inceput sa sufle ca un vifor impotriva partenerilor de alianta.

In cele din urma, si baronii PSD au inteles ca aducerea UDMR la guvernare inseamna o inghesuiala prea mare la un cascaval mic. Se adauga si reactia electoratului care ii vede pe maghiari ca aliati ai lui Traian Basescu.
Totodata, Victor Ponta si alti membri de seama ai PSD ca, pe de-o parte, UDMR a sustinut 4 ani de zile Guvernul minoritar Nastase cu atat de multa fidelitate, incat PSD a facut absolut tot ce a dorit total nederanjat. Pe de alta parte nu au uitat nici faptul ca in 2008 PSD a refuzat intrarea la guvernare a UDMR cu aceeasi vehementa pe care o manifesta acum PNL si peste numai un an maghiarii le luau locul la guvernare alaturi de un PDL care le aratase dintr-un bun inceput bunavointa.
Prin apropierea lui Victor Ponta de UDMR, i-a facut pe liberali sa antagonizeze cele doua partide si asa in relatii reci din cauza discursului ultranationalist al lui Crin Antonescu.
Prin cooptarea UDMR la guvernare, sustinuta tot mai mult de Victor Ponta, acesta isi asigura o rezerva strategica, asa cum a facut PDL in 2009, in momentul in care scapa de PNL. Mai ales ca pretentiile lui Dan Voiculescu sunt tot mai mari si tot mai de nesuportat de membrii PSD.
O alta problema o reprezinta si schimbarea prioritatilor celor doua partide de la guvernare, PSD si PNL: alegerile prezidentiale. In timp ce Crin Antonescu da din coate si isi radicalizeaza discursul pentru a se evidentia cat mai mult in ochii electoratului, PSD il tine intr-un clopot de cristal pe Sorin Oprescu pentru a nu fi atins de vreo mizerie politica. Acest lucru il stie si liderul PNL si de aceea vrea sa-si adjudece pozitia de principalul opozant al lui Traian Basescu (singura miscare care prinde foarte bine la electorat).
In schimb, Victor Ponta a anuntat ca nu renunta la proiectul UDMR, dar nici nu vrea sa rupa USL pentru ca nu este momentul prielnic pentru PSD. Iarna care se anunta una foarte grea, un an 2013 care se anunta a fi unul foarte complicat, criza care, se pare, ca nu vrea sa ne lase in pace. Si toate aceste deconturi ar trebui impartite cu PNL. Si, in plus, este prea devreme sa intre in „gura” Antenei 3.
De aceea, Victor Ponta, impreuna cu alti membri PSD, au gandit aceasta strategie prin care a pus PNL in situatia de a nu se alia vreodata cu UDMR.
In schimb, membrii UDMR, cunoscuti pentru rabdarea si pragmatismul lor, s-au asezat cuminti in bancile Parlamentului Romaniei si asteapta momentul in care cei 5% obtinuti in urma alegerilor din 9 decembrie vor conta foarte mult. Si atunci marele balon USL va face… BUUUM. (Adrian Dimitriu)

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.