VERGINEL GIREADA: Cine sunt de fapt stapanii cainilor fara stapan?

verginel gireada - deputat pnl

In ultimii 23 de ani, problema maidanezilor a ramas nerezolvata si, in acelasi timp, se inregistreaza tot mai multe evenimente nefericite cu victime omenesti.

In ultimii 23 de ani, romanii au incercat absolut totul pentru rezolvarea problemei maidanezilor: sterilizare, adoptii, adapostire si, in final, eutanasie. Si nu se exagereaza cu nimic daca spunem ca problema maidanezilor este scoasa de la naftalina, cel putin in Romania. Tot mai des auzim ca o noua persoana a fost schilodita sau chiar omorata de o haita de caini, fie ca alesii locali pregatesc cate un nou proiect de rezolvare a problemei. Invariabil insa, aceste episoade divid societatea in doua, respectiv: iubitorii de animale si adeptii eutanasierii.

E adevarat ca problema a scapat de sub control. Iar in acest moment date clare despre numarul exact al maidanezilor din intreaga tara, pur si simplu nu exista. Si totusi, in momentul in care spitalele comunica oficial faptul ca numarul persoanelor muscate de caini intr-un singur an, la nivelul unui singur oras, depaseste cifra de 15.000, e cazul sa se ia atitudine. Dar nu se intampla nimic. Atunci despre ce este vorba? Despre ignoranta, rea-vointa, hotie sau doar… nepricepere? Pentru ca, in fapt, problema treneaza, in primul rand, din cauza incapacitatii cronice a autoritatilor locale din fiecare comunitate in parte de a elabora si de a duce la capat proiecte clare si eficiente. Iar in al doilea rand, de vina este si lipsa de educatie a oamenilor nostri, de la a-si arunca gunoaiele pe jos si pana la a nu raspunde pentru animalele pe care le detin.

Rezumata, problema maidanezilor incepe de la aceeasi constanta, invocata de fapt de toti „actorii” implicati si anume, lipsa banilor.

In Romania sunt inregistrate nu mai putin de 78 de ONG-uri si doua federatii specializate in problema cainilor fara stapan. In principiu, toate exista, cel putin pe hartie, toate au o activitate de profil si absolut toate depun bilanturi contabile la finele fiecarui an, altfel spus detin surse de finantare. Insa, rezultatele majoritatii acestor asociatii raman nesemnificative pentru comunitatile in care activeaza. Iar aceasta categorie de „privati” un pic altfel, poarta campanii de sterilizare, de vaccinare, intretin adaposturi si dau spre adoptie o parte din animale. Cel putin statistic, o astfel de asociatie de protectie a drepturilor animalelor poate oferi adapost catorva sute de caini, iar intr-un an poate da spre adoptie, inclusiv in strainatate, pana la 200 de patrupede. Comparativ insa cu numarul total de animale fara stapan, asta nu reprezinta, la nivel national, decat o picatura intr-un ocean.

La celalalt pol al rezolvarii problemei maidanezilor se afla autoritatile locale. Aici insa situatia este de-a dreptul dramatica, ca si cazul Botosaniului, pentru ca vorbim de finantari publice. Mandat dupa mandat, cainii fara stapan par sa fi fost transformati de fiecare administratie locala in parte, intr-o afacere profitabila. Sume uriase ies din vistierii avand ca destinatie oficiala problema animalelor fara stapan. Doar aparent se fac eforturi financiare pentru rezolvarea situatiei. In realitate insa, cele mai multe dintre adaposturile publice din Romania sunt in acest moment, intr-o stare jalnica. Animalele sunt tinute fara hrana si apa, mor de foame sau se mananca, efectiv, intre ele. Si atunci vine imediat intebarea, ce s-a intamplat cu mancarea si materialele care dispar imediat ce au fost aduse in adaposturi si de ce vizitele in aceste spatii raman interzise, mai ales daca cei interesati de subiect vor sa faca fotografii sau cer explicatii?

Au existat destule initiative legislative privind sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea si marcarea cu crotalii a tuturor cainilor cu sau fara stapan, de rasa comuna. Iar ca o masura complementara in cazul celor care nu isi castreaza sau sterilizeaza animalele, s-a propus inclusiv ca autoritatile locale sa le poata confisca, pentru ca, ulterior, sa le dea spre adoptie. Si nu odata s-a propus ca sanctiunea pentru autoritatile locale care nu iau masuri concrete in privinta cainilor fara stapan sa mearga pana la sistarea alimentarii cu sumele si cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat destinate administratiilor locale.

„Sustin personal aceasta masura, in conditiile in care modul in care s-a gestionat problema maidanezilor ne arata clar faptul ca am asistat de fapt la o perpetua risipire a banului public, cu efecte… zero in teritoriu. Solutii viabile pentru rezolvarea problemei cainilor comunitari exista dar, pot fi puse in aplicare doar daca se implica toti factorii decisivi in aceasta problema, inclusiv asociatiile de protectie a animalelor, care in prezent, in mare parte, se rezuma doar la a oferi sfaturi. Altfel spus, toata lumea vorbeste, toata lumea face verificari, dar nimeni nu pune osul la treaba. Iar o asociatie de protectie a animalelor, dincolo de a-si proteja obiectul muncii, trebuie sa se si implice activ, prin strangere de fonduri si prin lobby in scoli si comunitati pentru adoptarea animalelor fara stapan. Fac acest demers si in perspectiva unor noi discutii pe marginea Legii 227/2002, modificata initial prin Legea 391/2006, in conditiile in care Curtea Constitutionala din Romania sustine acum ca aceasta lege ar fi de fapt neconstitutionala. In alta ordine de idei, CCR ne cere acum ca eutanasierea maidanezilor sa nu se mai faca dupa 7 zile de cazare a cainelui in adaposturile primariilor, daca acesta nu a fost adoptat in acest interval si ca maidanezii sa fie relocati in locul de unde au fost ridicati. Si mai mult decat atat, se intentioneaza acum lasarea maidanezilor pe domeniul public. Acest lucru va duce insa evident la cresterea numarului de caini fara stapan pe strazile oraselor noastre si, ceea ce este insa si mai grav, va conduce la cresterea numarului de oameni muscati, desfigurati sau chiar omorati de haitele de caini”, a declarat deputatul PNL Verginel Gireada.

Parlamentarul liberal a mai subliniat ca exista cateva aspecte pe care, in primul rand in calitate de cetateni ai acestei tari, dar si de platitori de taxe si impozite, trebuie sa le subliniem: Lasarea cainilor fara stapan pe domeniul public reprezinta cea mai flagranta incalcare a drepturilor omului si a drepturilor constitutionale ale romanilor. Ne este incalcat practic dreptul la viata si la integritate fizica si psihica.

„Ne este incalcat dreptul la siguranta persoanei, dar si dreptul de a circula fara permanenta frica in spatiul public. Le este incalcat indirect si dreptul copiilor la protectie, dreptul copiilor nostri de a nu mai fi terorizati, atacati, sfasiati, mutilati sau omorati de maidanezi. Ne este incalcat dreptul la asigurarea igienei si a sanatatii publice si dreptul la un mediu sanatos. Ne confruntam cu poluarea fonica provocata de haitele de caini, cu poluarea solului si a vegetatiei (dejectii canine zilnice inmultite cu numarul cainilor si cu perimetrul in care isi fac veacul de ani de zile), cu poluarea biologica (excrementele se usuca, se transforma in praf si se imprastie in aer, se depun duse de vant absolut peste tot, fiind in mod clar o sursa de contaminare atat prin atingere, cat si prin inhalare), in plus circa 30% dintre maidanezi au leptospiroza (infectie extrem de grava, care se transmite la om prin fecale si care poate conduce inclusiv la distrugerea organelor interne la cel infestat), iar lista drepturilor incalcate semenilor nostri prin tolerarea cainilor fara stapan in spatiul public, poate continua”, a explicat deputatul Verginel Gireada.

„Tin sa subliniez si faptul ca prin lasarea cainilor liberi pe strazi sunt incalcate simultan Constitutia Romaniei, Codul penal – articolele privind vatamarea corporala, Legea 215/2001 modificata si completata de Legea 286/2006 (care prevede ca primarul ia masuri pentru prevenirea si combaterea pericolelor provocate de animale), dar si Legea nr. 61/1991 care interzice lasarea in libertate ori fara supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri. In plus, niciun stat european nu permite, la data la care discutam, lasarea cainilor pe strazi sub pretextul ca ar fi sterilizati, in majoritatea covarsitoare a tarilor europene ca de altfel si in SUA, Canada, etc. cainii neadopati intr-un anumit numar de zile fiind eutanasiati. Iar Romania a fost deja condamnata la CEDO tocmai din cauza cainilor vagabonzi si a violentei acestora”, a mai subliniat Verginel Gireada.

La final, deputatul liberal a mai spus ca cei care doresc ca acesti caini sa ramana in strada, incalca in primul rand drepturile internationale ale acestor animale, prin expunerea lor la multiple chinuri si privatiuni, precum lipsa de mancare, lipsa de apa si lipsa de adapost, lipsa de servicii veterinare (aceste animale nu au carnete de sanatate, nu sunt vaccinate si nici deparazitate periodic), lipsa de protectie in traficul rutier (multi sunt accidentati sau/si omorati de masini, provocand la randul lor accidente), dar si lipsa de protectie impotriva oamenilor care fac uz de autoaparare in situatiile in care ei, familiile sau apropiatii lor sunt atacati de cainii fara stapan.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.