Home Politica VIOREL CATARAMĂ: „PSD și ALDE duc o politică antinațională”

VIOREL CATARAMĂ: „PSD și ALDE duc o politică antinațională”

Omul de afaceri este de părere că actuala coaliție de guvernare a luat măsuri fiscale care va duce România în faliment.

– Ce părere aveți de anunțul privind schimbarea profundă a Codului Fiscal?

– Toate aceste măsuri fiscale luate și anunțate de actuala guvernare se transformă la un loc într-o politică antinațională. Majorările salariale care s-au făcut în cascadă, au dus la o creștere a prețurilor materiilor prime, a combustibililor, a energiei, a forței de muncă. Iar toate aceste măriri se regăsesc în mărirea prețurilor din piața românească suportate de consumatorul final. Deja se simte la buzunar creșterea prețului la benzină, motorină, energie electrică și a gazelor naturale. Până aici pare să fie în regulă. Doar un singur lucru nu este în regulă. De aceea zic că PSD și ALDE duc o politică antinațională. Pentru că omoară complet exporturile. Pentru că la export nu poți cere o majorare de prețuri așa cum s-a făcut în România. Prin urmare politica actualei guvernări este de a încuraja importurile prin menținerea unui curs valutar artificial. Asta reprezintă o politică antinațională care distruge unul din motoarele economiei românești. Adică agenții economici care au ca domeniu de activitate producția și ale căror produse sunt date la export. Prin menținerea unui curs valutar artificial exporturile au intrat pe pierdere. Iar aceste pierderi vor deveni din ce în ce mai mari. Adică, mai pe scurt, totul se scumpește în România, numai cursul de schimb valutar nu se scumpește în România. Vă dau un exemplu concret. Eu produc și vând mobilă. La cei 1.000 de angajați din cadrul societății mele am mărit salariile. Din această cauză a trebuit să măresc și prețul la mobilă. Ceea ce este un risc pentru mine, fiindcă românii poate nu vor mai cumpăra mobilă scumpă. De aceea am decis să aduc mobilă din Polonia, fiindcă acolo este mult mai ieftină. Guvernul din Polonia a luat măsuri de încurajare a exportului și atunci este mai ieftin să aduc mobilă de acolo, decât să o produc aici în România și apoi să o vând atât în țară, cât și în afară. Astfel la noi în țară se încurajează importurile și se descurajează importurile. Am înțeles. Am mărit salariile, am mărit prețurile, foarte bine. Dar Banca Națională a României să dea drumul la cursul de schimb valutar și să nu țină leul la un curs artificial. Urmare a acestor creșteri moneda națională trebuie să se devalorizeze la nivelul corespunzător. Altfel, ajungem la un dezechilibru profund a balanței de plăți, plătim tot mai mult pentru importuri și România poate ajunge la o catastrofă economică. Partidul Național Liberal asta trebuie să aducă în fața opiniei publice. Faptul că străinii sunt descurajați să facă investiții în România pentru că îi costă foarte mult. Că tot mai mulți români sunt încurajați să plece la muncă în străinătate pentru că sunt forță de muncă ieftină. Trebuie sprijinită industria, agricultura, dezvoltarea turismului, pentru că numai așa România se poate dezvolta.

– Ați discutat cu ceilalți oameni de afaceri despre modificările anunțate în ultima perioadă?

– Sincer, nu. Și să vă spun de ce. Pentru că de la o zi la alta, guvernații vin cu modificări, pe care le modifică, apoi vin modificări la modificări și tot așa, și atunci nu mai avem timp să ne întâlnim pentru că între timp s-au anunțat alte modificări. Dar totul se reducă la faptul că toate aceste costuri cu energia electrică, combustibilul sau forța de muncă se duc în prețul final al produsului. Iar dacă acest produs nu poate fi vândut fiindcă este prea scump, atunci te duci în afară și te apuci de importuri. Adică, omorâm toți producătorii din țară și, apoi, importăm. Sigur că această situație nu va fi ține până la nesfârșit. La un moment România va crăpa. Nu uitați ce au declarat reprezentanții Renault care operează în România prin fabrica de automobile de la Pitești, Dacia. Ei au spus că dacă nu se fac investiții în infrastructură și dacă se fac modificări legislative și fiscale peste noapte își vor muta producția în Maroc.

– Județul Botoșani a tot fost ocolit de investitori din cauza drumurilor stricate. De ani de zile s-a cerut repararea, de acum, celebrului drum Botoșani – Târgu Frumos, dar nu s-a mișcat nici măcar acum când avem 7 parlamentari de la PSD. Ce ar trebui făcut ca să fim și noi auziți?

– În primul rând trebuie să se termine cu astfel de situații în care dacă faci parte din partidul de guvernare atunci primești și bani. De exemplu, cum s-a întâmplat și la Suceava, unde în proporție 85% din șoseaua de centură este gata iar pentru finalizare nu s-a mai primit niciun ban. De ce? Pentru că președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, este din partea PNL. Și din cauza asta nu mai primește niciun ban pentru finalizarea lucrărilor. O astfel de politică este una antinațională, una pentru un interes de grup. De aceea, atunci când PNL va ajunge la guvernare să se renunțe la astfel de politici impotriva interesului național. Discriminările nu adus niciodată la ceva bun. Indiferent de cine se află la guvernare, toate comunitățile din România trebuie să se bucure de același suport financiar, indiferent de culoarea politică. Soluția se află la Guvern, unde oamenii de acolo trebuie să aplece urechea la toate solicitările din teritoriu.

– Dar construirea autostrăzii Târgu Mureș – Iași considerați că este necesar să se construiască cât mai repede posibil?

– Bineînțeles. Și vreau să spun că guvernanții trebuie să se implice și mai mult în realizarea unor investiții mai ample în această regiune care se află în coada clasamentului în ceea ce privește dezvoltarea. De aceea, construirea autostrăzii Târgu Mureș – Iași este absolut necesară pentru că ajută la creșterea economică a acestei zone. Doar așa România, în ansamblul ei, să fie mai prosperă.

– Când este oportun ca PNL să vină la guvernare, în după 2020, după alegerile parlamentare, sau mai devreme?

– Existența unui partid politic este generată de ideea de a guverna, nu de a face opoziție. Sigur că, în prezent, PNL nu este o opoziție foarte puternică în Parlamentul României. Dar eu consider că, în momentul în care PNL are ocazia să-și asume responsabilitatea guvernării, trebuie să o facă. Pentru că de asta este partid politici și de asta există în România. Sigur apare întrebarea: „Dacă ajungi la guvernare, ce faci atunci?”. La guvernare nu ajungi doar pentru a da niște demnități unor oameni. Ci pentru a pune în aplicare un program. Susțin accederea PNL la guvernare cu condiția să-și pună în aplicare programele și să susțină sistemul privat în așa fel încât să susțină creșterea exporturilor și consolidarea economiei pe piața liberă. Că e în 2020, că e mâine, că e în 2018, important pentru România este să aibă un guvern în interes național, nu cum este cel actual, antinațional.

– Dar PNL nu riscă să plătească pentru greșelile făcute de cei de la PSD?

– În politică, ca în orice domeniu de activitate, trebuie să-ți asumi anumite riscuri. A sta la cutie și a aștepta ca celălalt să greșească, nu cred că este o variantă foarte corectă pentru că interesul nostru este ca România să prospere, nu să se prăbușească. Noi nu trebuie să venim la guvernare pe ruine, trebuie să venim pe ceva mai mult decât o ruină. Asta e părerea mea personală. Deocamdată la nivelul conducerii centrale a PNL nu s-a discutat despre problema asta și nici nu există vreo decizie în acest sens. Dar ce pot spune cu siguranță este că PNL va putea face mai mult bine decât actuala coaliție PSD-ALDE.

Exit mobile version